© Renatos Stulgaitytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Kaunas yra vienas iš nedaugelio Lietuvos miestų turinčių prieplauką. Kauno jachtklube vykęs laivų paradas sulaukė didelio žmonių dėmesio. Įvykęs renginys parodė, kad žmonėms yra įdomus ir reikšmingas Kauno turimas uostas. Taigi, trumpai pristatome įvykusį laivų paradą ir supažindiname Jus su Jachtklube „gyvenančiomis“ jachtomis.

Trumpai apie Kauno laivų paradą

Dalyviai atvykę į renginį galėjo mėgautis muzika, užkandžiais, gėrimais, plaukti pramoginiais laivais ir vandens motociklais. Šis renginys rengiamas jau antri metai ir jis yra nemokamas, tačiau už pasirenkamas vandens pramogas reikia mokėti patiems. Paradas skirtas atgaivinti motorlaivių uostą ir prieš daugelį metų vykusį tokį pat renginį. Visi susirinkusieji labiausiai laukė vakarinės renginio dalies, 22 val. laivų parado ir juos pasitinkančių fejerverkų. Jachtos, motorlaiviai, kateriai, visi išsirykiavo eile ir plaukė link Amalių įlankos. Pakrantės buvo nusėtos žmonių, stebinčių gražų laivų parado vaizdą. Grįžtančius laivus pasitiko fejerverkai ir taip oficialiai buvo atidarytas Kauno jachtklubo vasaros sezonas.

Jachtų ir katerių pasiskirstymas Jachtklube

Jachtos ir kateriai yra pasiskirstę daugmaž po lygiai Kauno jachtklube. Vienas iš būriuotojų teigia, kad katerius yra paprasčiau vairuoti, užtenka baigti paprastus kursus, dėl to juos labiau žmonės ir perka. Tuo tarpu sportinių jachtų vairavimas reikalauja ilgesnių ir profesionalių mokymų, daugiau įgūdžių. Jachtklube dominuoja daugiau nedidelės, aukštomis kainomis ir kokybe neišsiskiriančios jachtos. Tačiau pastebėta, kad prieplaukoje ypač katerių paskutiniu metu yra tikrai padaugėją. Tai rodo, kad Lietuvoje gerėja ne tik ekonominė situacija, bet kartu populiarėja ir jachtų sportas, kateriai. Jachtų ir katerių kainos priklauso nuo dydžio, gamintojo firmos, įrangos ir vidaus komplektacijos.

Sportinės jachtos

Viena iš geriausių Kauno jachtklube esančių jachtų, tai sportinė jachta RS280. Jos gaminamos Lietuvoje, ankstesnysis gamintojas buvo „Plastolitas“, dabar „Marex“.  Tokia nauja jachta kainuoja 45 000 eurų (150 000 litų), o dėvėta 5 000 eurų (17 000 litų). Šia Lietuvoje sukurta jachtų klase vyksta ir čempionatai, kuriuose dalyvauja geriausi Lietuvos būriuotojai. Beveik kiekvieną savaitgalį galite pamatyti ir Kauno jachtklube vykstančias šios jachtų klasės taurės varžybas. Prieplaukoje šios klasės jachtų  yra išties ne mažas pasirinkimas, tai pavadinimu „Barta“, „Presto“, „Alfeta“, „Marsanta“, „Levantė“ ir kitos. Čia vyksta ir kitų kreiserinių jachtų varžybos, tik jose dalyvauja įvairesnės jachtos, ne vienos klasės tipo. „Carter“, „Peterson“ – tai vienos iš kelių dalyvaujančių jachtų klasės tipai. Tokių jachtų yra keturios Kauno marių prieplaukoje. Vaikai mokosi plaukti su „Optimist“ jachtų klase. Jos yra mažiausios sportinės jachtos, su kuriomis plaukia nuo 5 metų iki 14 metų vaikai. Vėliau didesni pereina į „Laser“ klasės tipą, laivas tas pats tik burės didesnės nei pastarosios. Šiame Kauno jachtklube jau ne viena būriuotojų karta yra pabaigusi profesionalų jachtų sportą. Dar ir dabar Kauno mariose vykstančiose varžybose dalyvauja buvę būriuotojai profesionalai ir Lietuvos būriavimo čempionai.

© Renatos Stulgaitytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Pasaulinio garso kateriai „Marex“

Kauno Jachtklubas gali pasigirti ir pasaulinio pripažinimo sulaukusiais, prabangiais kateriais „Marex“. Šių dėvėtų katerių kaina prasideda nuo 200 000 eurų (690 560 litų). „Marex“ kaina priklauso nuo komplektacijos, vidaus interjero ir įrangos. Pagrindinėje jachtklubo prieplaukoje stovi du tokie „Marex“ kateriai. Jie yra laikomi vieni iš geriausių laivų ir katerių, turimų Kauno mariose. Šių katerių gamintojas yra Švedijos šalis, tačiau „Marex“ gamykla yra ir Kauno rajone, Ilgakiemyje.  2009 metais buvo laimėta pirmoji vieta Europos motorlaivių vykusioje parodoje. Būtent Kaune pagamintas kateris buvo įvertintas aukščiausiais balais, tarp 1 560 dalyvavusių gamintojų parodoje. Kiti Kauno jachtklube esantys kateriai yra daug paprastesni ir kainos nėra tokios aukštos. Vienas iš daugelio esančių katerių – „Rinker Captiva“  dėvėto kaina yra 23 000 eurų (77 000 litų). Tokios kainos ir kitų panašios kokybės ir dydžio katerių.

© Renatos Stulgaitytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Pramoginiai pasiplaukiojimai

Norint išbandyti pramoginį pasiplaukiojimą taip pat yra iš ko rinktis: nuo medinio laivo, pramoginių motorlaivių, planktonų – plaustų iki sportinių, profesionalių jachtų. Turistų labiau yra mėgstami motorlaiviai, plaustai, kuriuose yra daugiau patogumų, galima laisvai vaikščioti ar sėdėti ir švęsti įvairias šventes. Tuo tarpu sportinės jachtos skirtos ieškantiems įdomesnio ir ekstremalesnio pasiplaukiojimo. Čia visas greitis ir jachtos stabilumas priklauso daugiausiai nuo vėjo, todėl čia prie stalo labai saugiai ir ramiai nepasėdėsite.  Taip pat pramoginė jachta „Vakarė“ išsiskiria vidiniais patogumais ir dydžiu iš visų kitų esančių. Ji dėvėta kainuoja 32 000 eurų (108 000 litų). Viduje yra maždaug 6 miegamos vietos, virtuvė ir visi kiti patogumai. Tokia jachta yra vienintelė Kaune ir su ja yra organizuojami turistiniai pasiplaukiojimai.

Kauno jachtklubas gali išties didžiuotis tokiu plačiu jachtų, katerių ir laivų pasirinkimu. Įvykęs laivų paradas įrodo, kad žmonių susidomėjimas turima išskirtine prieplauka tik didėja ir ši vieta vėl atgimsta iš naujo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: