Kino filmo "Edge of Tomorrow" kadras

Kelionė laiku – itin dažnai vartojama sąvoka kalbant apie fantastinius filmus. Vienaip ar kitaip kelionės laiku apraiškų galime rasti daugelyje juostų, tačiau vienetai filmų tą mintį pateikia subtiliai, kūrybingai, atskleidžia pačią idėją. Žinoma, galime rasti tikrai puikių tokios tematikos siužetų, o mes jums pateikiame geriausių filmų apie keliones laiku TOP 10.

10. Ties riba į rytojų / Edge of Tomorrow (Doug Liman, 2014)

Mokslinis fantastikos veiksmo filmas „Ties riba į rytojų” sukurtas pagal japonų rašytojo Hiroshi Sakurazaka romaną „All you need to kill“. Kino juostą režisavo Dougas Limanas, o pagrindinius vaidmenis atlieka gerai visam pasauliui žinomi aktoriai Tomas Cruise ir Emily Blunt.

Siužetas rutuliojasi apie pagrindinį veikėją Williamą Cage, kurį įkūnija aktorius Tomas Cruise. Jis dirba kariuomenės žiniasklaidos departamente ir bando imituoti ateivių karą Europoje. Čia pat pasirodo ir kita filmo veikėja Rita Vrataski, kurią vaidina Emily Blunt. Rita Vrataski neseniai laimėjo keletą svarbių pergalių prieš ateivius, pasitelkdama į pagalbą naują aukštųjų technologijų apsauginį kostiumą, kurį dėvi visai kareiviai.

Viena Williamo Cage klaida ir jis jau nugalėtas ateivių. Pagrindinis veikėjas miršta, tačiau visų didžiam džiaugsmui jis greitai atsigauna ir dirba savo darbus kaip seniau. Lėtai, tačiau užtikrintai, kariuomenė dirba kiekvieną dieną ir stengiasi sustabdyti ateivių žalą daromą Žemės gyventojams.

„Ties riba į rytojų”  – filmas, kuris moko, kad viskas gyvenime turi būti atlikta teisingai. Filmas išvystytas puikiai ir įgauna nuostabią koncepciją, jame naudojami neįtikėtini efektai, o Tomo Cruise ir Emily Blunt vaidyba užburia nuo pirmų akimirkų.

9. Išeities kodas / Source Code (Duncan Jones, 2011)

Source Code

Išeities kodas 2011 metais kino ekranus pasiekęs amerikiečių – prancūzų mokslinės fantastikos trileris, režisuotas kino juostų kūrėjo Duncan Jones. Filme vaidina kino žvaigždės Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga ir Jeffrey Wright.

Filmas prasideda, kai Čikagoje teroristai susprogdina traukinį, o kapitonas Colter Stevens, kurį vaidina Jake Gyllenhaal, patiria, kad pateko į uždarą erdvę. Po sprogimo Stevens supranta, kad iš tikrųjų jis gali padėti atskleisti informaciją apie katastrofą ir užkirsti kelią kitoms atakoms, nors praeities ir nebepakeis.

Šį filmą galima apibūdinti kaip išradingą mokslinės fantastikos trilerį su puikiai parašytu scenarijumi. Patiks visiems, kurie mėgsta trumpas, bet puikiai parašytas fantastikos vietas.

8. Vidurnaktis Paryžiuje / Midnight in Paris (Woody Allen, 2011)

Midnight in Paris

2011 metais kino teatrų ekranus pasiekė fantastinė komedija „Vidurnaktis Paryžiuje”, parašyta ir režisuota puikiojo Woody Alleno. Fantastinėje komedijoje vaidina Owenas Wilsonas, Rachel McAdams, Kathy Bates, Adrienas Brody, Carla Bruni, Marion Cotillard ir Michaelas Sheenas. Filmas nagrinėja nostalgijos ir modernizmo temas.

Gilas Penderis, kurį įkūnyja Owenas Wilsonas, – nuostabus Holivudo scenarijų autorius. Veikėjas atvyksta į Paryžių su sužadėtine Ineza, jos vaidmenį atlieka Rachel McAdams, ir sužadėtinės konservatyviaisiais tėvais. Gil Pender svajoja kuo greičiau užbaigti savo romaną ir pradėti karjerą Paryžiuje, nes darbas Holivude jam nepatinka, tačiau Inez mano, kad tai visiška nesąmonė.

Vieną naktį Gil prisigeria bare ir vaikšto naktinėmis gatvėmis. Kas keisčiausia jis mato senas mašinas pripildytas žmonių, apsirengusių antro dešimtmečio rūbais. Vienas praeivis pakviečia jį prisijungti prie jų ir eiti į vakarėlį. Vakarėlyje pagrindinis veikėjas supranta, kad pateko į praeitį ir mato viską kitaip, o tik išėjęs iš jo, Gilas Penderis vėl dabartyje.

„Vidurnaktis Paryžiuje” yra vienas geriausių Woody Alleno darbų. Jame yra visko: fantastikos, romantikos, komedijos, praeities ir dabarties.

7. Laiko kilpa / Looper (Rian Johnson, 2012)

Joseph Gordon-Levitt as "Joe" in TriStar Pictures, Film District, and End Game Entertainment's action thriller LOOPER.
Joseph Gordon-Levitt as “Joe” in TriStar Pictures, Film District, and End Game Entertainment’s action thriller LOOPER.

„Laiko kilpa” – mokslinės fantastikos filmas, pasirodęs 2012 metais. Jį režisavo ir scenarijų kūrė Rianas Johnsonas. Filme vaidmenis atlieka Bruce Willis, Josephas Gordonas-Levittas ir Emily Blunt.

Pasakojama apie 2044 metus, kai kelionės laiku dar nebuvo išrastos, tačiau buvo žmonių, kuriems reikėdavo tiesiog išnykti laike, o šį darbą atlikdavo Laiko kilpos grupuotė.

Joe Simmons yra vienas iš keliautojų laiku komandos, kuris jau ilgą laiką dirbo su nereikalingais žmonėmis ir gaudavo iš to didelę finansinę naudą, tačiau vieną dieną veikėjas susiduria su paskutine savo auka ir supranta, kad ten yra senoji jo paties versija. Dėl šios priežasties žudikas nusprendžia pasitraukti.

Jaunesnysis Joe turi pašalinti vyresnįjį Joe, tačiau situacija pasunkėja, kai bosas atšaukia visus smogikus.

„Laiko kilpa” yra originalus kelionių laiku filmas, kuriame susipina trileris, geras ir sveikas humoras, netgi romantiniai elementai.

6. Laiko tiltas / About Time (Richard Curtis, 2013)

About Time

„Laiko tiltas” britų romantinė komedija apie vaikiną, kuris turėjo galimybę keliauti laiku, pakeisti savo sprendimus praeityje ir tuo pačiu nulemti ateitį. Filmą režisavo Richardas Curtis, o vaidmenis gavo kino žvaigždės Domhnallas Gleesonas, Rachel McAdams ir Billas Nighy.

Viskas prasideda per Timo dvidešimt pirmąjį gimtadienį. Jis sužno, jog jo giminės vyrai turi galią keliauti laiku ir pakeisti savo sprendimus padarytus praeityje. Tėvas perspėja sūnų be reikalo nenaudoti šios galios, tačiau sūnus tiki, kad stebuklingos galios gali praversti, norit užkariauti merginos širdį.

Timas išbando savo galias ir keliauja laiku, kad surastų merginą. Jis gali patobulinti savo elgesį, ar netgi pasirodymą sekso metu, tačiau ne viską galima pataisyti. Tai priverčia pagrindinį veikėją išmokti svarbią pamoką apie dabartį ir laiką.

„Laiko tiltas” skirtas visiems, kurie negali gyventi be romantinių komedijų. Jis tikriausiai nepakeis mąstymo apie keliones laiku, tačiau filmas turi daug užburiančio realizmo ir gyvenimo pamokų.

5. Saugumas nėra garantuotas / Safety Not Guaranteed (Colin Trevorrow, 2012)

Safety Not Guaranteed

„Saugumas nėra garantuotas” – amerikiečių mokslinės fantastikos romantinė komedija, pasiekusi kino teatrus 2012 metais. Komediją režisavo garsusis Colinas Trevorrow, o kino juostoje vaidino Aubrey Plaza, Mark Duplass, Jake Johnson, Karan Soni, Jenica Bergere. Filmas pasakoja itin juokingą istoriją. Greičiausiai scenarijus sukurtas kaip pokštas ir kas galėjo pagalvoti, kad susilauks didelės sėkmės.

Istorija prasideda maisto prekių parduotuvėje, kurioje dirba paranojiškas vienišas buhalteris Kennethas. Kitas veikėjas Darius bando padėti Kennethui, rūpinasi juo, atsako į jam iškilusius klausimus. Buhalteris papasakoja, kad jo tikslas žemėje išgelbėti savo merginą, kuri žuvo įvažiavusi į namo sieną. Vėliau paaiškėja, kad Kenneth mergina yra gyva, o Darius bando įrodyti, kad ankstesnis darbas su kelionėmis laikus Kennethui pažeidė jo psichinę būklę.

Filmas „Saugumas nėra garantuotas” – pasakojimas apie praeities klaidas, kurios daro įtaką dabarčiai. Kino juosta išsiskiria puikiais dialogais, jautriomis vidinėmis dramomis ir puikia Marko Duplass bei Aubrey Plaza vaidyba.

4. Ponas Niekas / Mr. Nobody (Jaco Van Dormael, 2009)

Mr. Nobody

Mokslinė fantastinė drama „Ponas Niekas” kino teatrus pasiekė 2009 metais ir sulaukė didelio pripažinimo. Dramą režisavo ir scenarijų kūrė garsus belgų kino kūrėjas Jaco Van Dormael. Kino juostoje galima išvysti visiems puikiai žinomus aktorius: Jaredą Leto, Sarah Polley, Diane Kruger.

Filmas pasakoja istoriją apie Nemo Nobody, kuriam 118 metų ir jis paskutinis mirtingasis žemėje. Savo mirties valandą jis atkuria gyvenimą, kuris toli gražu nebuvo paprastas. Pasirodo, kad Nemo tėvai išsiskyrė, kai jam buvo devyneri, ir berniukas turėjo priimti rimtą sprendimą, ar keliauti su tėčiu į Angliją, ar su mama į Jungtines Amerikos Valstijas. Tačiau jis atsisakė abiejų variantų ir taip savo gyvenimui suteikė dar daugiau prieskonių. Jis atsimena tris savo gyvenimo etapus. Pirmasis, kai buvo devynerių ir jo tėvai išsiskyrė, antrasis, kai buvo penkiolikos ir pirmą kartą įsimylėjo, trečiasis trisdešimt ketverių, kai suprato, kad yra suaugęs.

Nemo pabrėžia, kad kiekvienas vaikas prieš savo gimimą atsimena, kuo buvo anksčiau, tik vėliau pamiršta ir jam niekas negali padėti prisiminti.

Filmas kalba mums apie gyvenimo prasmę, mokslą ir puikiai apibūdina keliones laiku. Be to, ši juosta turi daugybę specialiųjų efektų, kurie suteikia jai ypatingo išraiškingumo.

3. Terminatorius 2: Paskutinio teismo diena / Terminator 2: Judgment Day (James Cameron 1991)

Terminator 2

James’as Cameronas, sukūrė įspūdingą pasakojimą iškeldamas Annoldą Švarcnegerį į netikėtas aukštumas ir tuo pačiu pateikdamas mums nepalenkiamą moters personažą ir mašinos žudiės varžovę – Sarah Connor. Jai tenka susidurti su neįtikėtinai galingais priešais (robotais) ir ji nesiruošia jokioms deryboms, ji nesustabdoma, iš paprastos, be rūpesčių gyvenančios merginos tapti motina ir sąjungininke vyro, kuris teigia, jog atvyko jos apginti, taip apsaugodomas ateityje jos likusį sūnų. Atvykęs į praeitį jis išvystą savo motinos kopiją (jis apsimeta ir paprašo jos pagalbos) John Connor suvokia, kad ji ir yra tikra jo motina, jis saugo ją ir taip padeda sugniuždytai moteriai.

Šių filmų frančizėje kelionės laiku tarsi pagrindinė šerdis, apie, kurią viskas sukasi, todėl ne veltui ir kitose dalyse veiksmas tęsiamas toliau, panašiu siužetu.

2. Švilpiko diena / Groundhog Day (Harold Ramis, 1993)

Groundhog Day

„Švilpiko diena” tobula amerikiečių fantastinė komedija, režisuota Harold Ramis žiūrovus pradžiugino 1993 metais. Filme vaidina aktoriai Billas Murray, Andie MacDowell ir Chrisas Elliottas.

Philas Connorsas yra orų pranešėjas Pensilvanijos televizijoje. Iš pirmo žvilgsnio jis yra lengvai bendraujantis ir linksmas, tačiau realiame gyvenime Phil arogantiškas, savimi besipuikuojantis žmogus. Vieną dieną orų pranešėjas, jo prodiuserė Rita ir operatorius Larry yra siunčiami į mažą miestelį, kad paminėtų šventę, kuri švenčiama vasario 2 dieną. Buvo pažadėta, kad vietiniai gyventojai jam papassakos istoriją apie žiemą. Philas keliauja sarkastiškai nusiteikęs ir negali sulaukti kol bus įvykdyta užduotis. Po šventės įvyksta nelaimė ir Philas vėl prabunda tą patį vasario 2 dienos rytą.

Dar blogiau, tai vyksta diena iš dienos. Jis kiekvieną rytą nubunda ir supranta, kad vėl yra vasario 2 dienoje. Laikui bėgant, Philas keičiasi, jis pradeda rūpintis jį supančius žmones, pajunta meilę Ritai.

 „Švilpiko diena” daugybei metų laimėjo žiūrovų širdis. Tai puikus filmas, kuriame susipina fantastika ir itin juokingas humoras. 

1. Atgal į ateitį / Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985)

Back to the Future

Tikriausiai vienas geriausiai visiems žinomų filmų apie keliones laiku yra kino juosta „Atgal į ateitį”. Ji pasirodė 1985 metais, režisierius – Robertas Zemeckis, o vaidmenis filme atlieka Michaelas J. Foxas, Christopheris Lloydas, Brown Lea Thompson.

Martis McFlyjus negalėjo pasigirti šeima, kurioje būtų daug meilės, dėmesio ir rūpesčio. Jo tėtis yra nuolat nuvargintas savo boso Biffo, o mama burba ir kabinėjasi, primindama, kad praeityje buvo geriau. Vis dėl to, jaunuolis turi paguodą šiam gyvenime. Jo geriausias draugas yra mokslininkas – išradėjas Docas.

Docas bando išrasti laiko mašiną ir kai tik ji pradeda veikti, jis iškart savo jaunąjį draugą nukelia į 1955 metus, laiką kai Marčio tėvai buvo jauni ir dar nesusipažinę. Praeityje jaunuolis susiduria su daugybe problemų. Jo tėvai gali ir nesusitikti, todėl vaikinas bando rasti kelią, kad jiedu visgi būtų kartu ir grįžtų kartu į dabartį.

Šį filmą itin smagu žiūrėti. Greitai besivystantis siužetas, viskas pateikiama kaip vienas įspūdingas ir gražus pasakojimas. Juostoje yra nuotykių, humoro ir fantastikos. Be abejonės, neapsieinama ir be kelionės laiku.

Taip pat skaitykite: TOP 10 nesėkmingų filmų, gerokai sužlugdžiusių režisierių karjeras

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: