Kino filmo "Jackie" kadras

Natalie Portman karjera prasidėjo sukakus 13 metų. Tai vienas iš tų atvejų, kuomet aktoriai labai ilgą laiką yra žinomumo viršūnėje, tad labai lengva pamiršti, kokie jauni jie iš tikrųjų yra. Natalie jau yra laimėjusi Oskarą, du „Auksinių gaublių“ apdovanojimus. Ji vienintelė ir nepakartojama, net jei kartais tenka filmuotis tokiuose nesusipratimuose kaip „Toro” komiksai.

Tokiam jaunam žmogui tai yra begalo stulbinanti karjera, ypač nuo tada kai ji kaip aktorė debiutavo nuostabiame filme „Leonas“. Žemiau pateikiame 10 pačių geriausių jos filmų ir jūs tikrai privalote juos išvysti.

10. „ŽAKLINA“ (Jackie, 2016) 

Vieno garsiausių Čilės režisierių, Pablo Larraín biografinė drama „Žaklina“ apie pirmąją Baltųjų rūmų damą, 35-ojo Amerikos prezidento Johno F. Kenedžio žmoną. Ir jeigu tikitės plataus politinio konteksto, supažindinimo su prezidento biografija, svarbiausiais to meto JAV pasiekimais ir kruopščia jo žmogžudystės analize, šioje kino juostoje viso to nerasite. Juostos istorija sukoncentruota į pirmosios ledi portretą (vaidina Natalie Portman) ir tą, nematomą istorijos pusę – jos gyvenimą, o tiksliau, jauseną ir išgyvenimus po vyro mirties.

Kai pasauliui tai tik dar viena tragedija, o žiniasklaidai – tik dar viena sensacinga, nesurežisuota istorija, palengvinanti gyvenimą, pagaliau jie turės apie ką rašyti ilgiau nei vieną savaitgalį. O jai, Žaklinai, – absoliuti pasaulio griūtis, kuomet sustoja laikas, ir viskas skyla į gyvenimą „prieš“ ir „po“ lemtingojo šūvio, arba laikiną, auksinio Kameloto skambesį iš vinilinės plokštelės ir juodą šydą, atimantį tau norą gyventi. Filmo genialumas slypi pasakojimo būde – neskubriame, jausmingame, per dialogus (atvirą interviu „Life“ reporteriui, praėjus vos savaitei po tragedijos, ar pokalbį su kunigu) iš prisiminimų sulipdytame Žaklinos pasakojime. Iš pirmo žvilgsnio kuliminaciją juostoje pakelia tik du momentai – prezidento nužudymas ir laidotuvių procesija. O visa kita, tarsi pasiruošimas „tarp“, t. y. laidotuvėms, ir klausimas – kaip gyventi toliau. Vis dėlto, filmas ir yra būtent apie šitą „tarp“, kuris žymi visą iki tol buvusį išorinės ir vidinės, arba politinės, viešos ir asmeninės monotonijos arba, kitaip tariant, kasdienio gyvenimo sugriuvimą. Pagrindinį, pirmosios ledi vaidmenį Natalie Portman atlieka puikiai, parodydama visą jos įvaizdžio ir emocijų spektrą – nuo koketiškai besišypsančios mados ikonos, prieš televizijos kameras aprodinėjančios ištaigingus prezidento apartamentus, meno ir muzikos gerbėjos, valdingos ir įtakingos moters, atviros ir tuo pačiu uždaros bei sarkastiškos interviu respondentės ir sensacingos žiniasklaidos ekspertės, du vaikus praradusios ir du užauginusios motinos, iki šoko, širdgėlos ir nevilties pilnos buvusios pirmosios damos. (G.V.)

Brothers-2009

9. Brothers (Jim Sheridan, 2009)

Jim Sheridano „Brothers“ yra karo siaubo istorija, tai yra Sussane Bier dramos, sukurtos 2004 Danijoje, perdirbinys. Šioje juostoje Portman vaidina karininko kapitono Sam Cahillo (Tobey Maguire) gerąją žmoną, kuri priima pas save pagyventi neseniai iš kalėjimo gryžusį Sam brolį, o pastarasis išvyksta į sudėtingą misiją Afganistane. Išgirdus žinias apie tai, jog jos vyras Sam mirė kariaudamas, situacija šeimoje pasikeičia kardinaliai. Po kiek laiko Semas grįžta į namus gyvas, bet traumuotas, kadangi įtaria, jog jo žmona užmezgė romaną su jo broliu, kuomet jis buvo išvykęs. Tarp dviejų brolių (Maguire ir Gyllenhaal) Portman atlieka kone antraeilį vaidmenį. Bet kaip ji tai daro! Visą šį filmą ji atrodo kenčianti nuo to, kiek skausmo sukėlė melagingi pranešimai apie tai, jog jos vyras miręs ir dėl to, kokiomis aplinkybėmis esant jis sugįžta namo.

The-Other-Boleyn-Girl

8. The Other Boleyn Girl (Justin Chadwick, 2008)

Justino Chadwicko energinga, bet liūdnai pagarsėjusi istorija apie Anglijos monarchą Henry Tudor ir Boleyn seseris, kurios puikiai atliko savo vaidmenis. Taip pat šiame filme puikavosi aktoriai tokie kaip Mark Rylance, Jim Sturgess, ir Kristin Scott Thomas. Pagrindinė trijulė Eric Bana, Scarlett Joansson ir Natalie Portman yra viskas dėl ko filmas gyvuoja ir miršta. Kovojančios damos nenuvilia, arši kova sukelia daugybę pasekmių. Natalie Portman įkūnija heroję atsidurusią beviltiškoje padėtyje, tai moteris, kuriai tenka gyvenanti šia akimirka. Savo vaidmenį Natalie šiame filme atlieka nepriekaištingai.

Natalie Portman as Samantha and Zach Braff as Andrew Largeman in Braff's "Garden State." Credit: K.C. Bailey/Camelot Pictures

7. Garden State (Zach Braff, 2004)

Žavi meilės istorija „Garden State“, sukurta Zacho Braffo yra tokia gera kino juosta, kurios niekas nenumatė. Ganėtinai nuobodų filmo siužetą pagerina ir padaro žaviu labai talentingi aktoriai, vaidinantys šiame filme. Portman čia vaidina Sam, šiek tiek keistą merginą, kuri yra svajonių mergina vyrukui vardu Braff Andrew. Jis jaučiasi labai prislėgtas, nes tėvas su juo blogai elgdavosi ir valdė visą gyvenimą, nes tėvas kaltino savo sūnų dėl mamos paralyžiaus. Sam jaučiasi reikalinga vyruko gyvenime ir nori jam padėti atsigriebti už visas tėvo padarytas skriaudas. Portman vaidina niekuomet nepavargstančią merginą, akivaizdu, jog jokiam vyrukui šalia jos tikrai niekuomet nebūna liūdna.

My-Blueberry-Nights

6. My Blueberry Nights (Kar-Way Wong, 2007)

Juodus akinius nuo saulės nuolat dėvintis Wongas Kar-Wai’us pasaulinį pripažinimą išsikovojęs žmogiškų aistrų ir meilės pojūčio režisierius nebijantis drąsių eksperimentų. Nors jo filmas “My Blueberry Nights” buvo sutiktas pakankamai šaltai ir nepakankamai įvertintas, tai drama, kurią turi pamatyti kiekvienas. Gal Norah Jones ir nebuvo viena iš geriausių iš dainininkes į aktores pavirtusių žmonių, šiame filme ji atskleidžia puikius aktorinius sugebėjimus. Portman dramoje vaidina lošėją Nevadoje, kuri pasiskolino iš Elizabetos (Jones) pinigų, jog padidintų savo statymus, norėdama atitrūkti kuo toliau nuo savo tėvo. Jautrus ir smagus pasakojimas Portman vaizduoja kaip mielą nenaudėlę. Elizabeth yra jos paskutinė stotelė prieš grįžtant namo. Tai filmas apie kelio radimą atgal į meilę. Portman vaidmuo čia itin kerintis ir jaudinantis.

Knight-of-Cups

5. Knights of Cups (Terrence Malick, 2015)

Paskutinysis Terrence Malicko filmas gali būti nominuotas labiausiai kritiškų išgirtu filmu. Kūrybnis procesas išaugo į tam tikrą stebuklą ar magiją, kadangi Malicko filmas apima svarbiausius gyvenimo pasirinkimus, džiaugsmą ir gailestį. Portman vaidina Elizabetą, vieną iš Riko (Christian Bale) draugių. Ji laukiasi kūdikio nuo nepasisekusio scenaristo, tačiau flirtuoja su Riku, tai parodo josios bandymą surasti tikrąją gyvenimo laimę. Ji nevaidina tokios, kuri nesugeba susitvarkyti su savo gyvenimu, tačiau ji padeda Rikui surasti gyvenimo prasmę, kadangi jai atrodo, jog jis vienas js nesuras. Dar vienas stulbinantis Portman pasirodymas didžiąjame ekrane.

V-for-Vendetta

4. V for Vendeta (James McTeigue, 2005)

Didieji komiksų fanai Wachowskiai pirmąjį filmo “V – tai Vendetos” scenarijų parašė dar 90-aisiais metais, prieš pradėdami kurti garsiųjį filmą – “Matrica”. Filmo veiksmas vyksta futuristinėje Britanijoje. III-sis Pasaulinis karas atėjo ir praėjo. Po jo liko baisus chaosas. Jame labai greitai įsitvirtino mažos maištaujančios grupelės. Pasinaudodamas baime, jėga ir tikėjimu „Naująja Britanija“ uzurpatorius pavergė visą tautą. Portman čia atlieka paprastos merginos Evey vaidmenį. Šiame visiškai naujame pasaulyje pasirodo paslaptinga, kaukėta ir revoliucinga asmenybė „V“ kuris išgelbėja jauną švelnią merginą Evey, priglaudžia ją po savo sparnu ir leidžia jai pradėti naują gyvenimą jo „Šešėlių galerijoje“ tuo pačiu įstumdamas ją į didžiulį pavojų. Laikui bėgant Evey atskleis juodžiausias V praeities paslaptis ir taps keisčiausia jo sąjungininke. Portman personažė turi iškentėti tikrą pragarą, jai netgi teko nuskusti galvą plikai.  Dažnėjant „V“ akcijoms prieš valdžią Naujosios Britanijos vyriausybė bando įtikinti žmones, kad juos atakuoja vienas baisus „teroristas“ V. Tačiau paslaptingasis V tęsia  revoliuciją – sukelia du sprogimus Londono centre ir užima vyriausybės kontroliuojamą radiją. V kursto visuomenę sukilti prieš vyriausybės tironiją ir priespaudą. Po ilgų dvejonių ir išbandymų  galiausiai tai jam padaryti padeda gražioji Evey. Kai kurie kritikai teigė, kad Portman sukurtas vaidmuo pasyvus ir neįdomus, tačiau kiti sako, kad būtent be jos filmas netektų savo jausmingosios dalies, kuri labiausiai yra orientuota paveikti žiūrovus.

leon-the-professional

3. Leon (Luc Besson, 1994)

Taip, Portman debiutas kine yra vis dar nepamirštamas ir neįkainojamas. Portman herojė Matilda pasirodo Leono (Jean Reno) apartamentuose po to kai kątik pamatė kaip jos motina, tėvas, vyresnioji sesuo ir jaunsnysis brolis buvo nužudyti DEA agentų. Leonas puikiai treniruotas profesionalus žudikas, taigi mergaitė paprašo, jog jis ją treniruotų, jog ji galėtų atsikeršyti už savo šeimą. Gal Luc Besson filmo siužetas atrodo šiek tiek pritemtas, tačiau Portman vaidmuo žavingas visais aspektais. Įspūdingai perteiktas jaunos mergaitės bandymas išlikti smurto apimtame pasaulyje.

closer

2. Closer (Mike Nichols, 2004)

Šis filmas yra neįkainojama drama apie santykius, kurioje vaizduojama pora ir visi jų išgyventi melai, isterijos ir problemos. Nekrologus laikraštyje kuriantis rašytojas Denas ir profesionali striptizo šokėja Elis keistai susipažįsta Londone. Merginą sankryžoje partrenkia taksi automobilis, o Denas palydi nepažįstamąją į ligoninę. Įsimylėję iš pirmo žvilgsnio, jie pradeda gyventi kartu, o Denas parašo knygą, kurios herojės prototipe tampa būtent Elis. Šiame filme kartu su Natlie portman vaidina ir kita žymi aktorė – Julia Roberts. Tai filmas, vertas visų dramų ir romantinių filmų, gerbėjų dėmesio. 

Kaip čia palikus savo gyvenimo meilę, kad niekam neskaudėtų? Filmo režisierius be jokių užuolankų tėškia tiesą, kad tokio būdo tiesiog nėra. Reikia palikti ir viskas. „Arčiau“ neprisidenginėja cukraus pudra ir nepila karamelės kibirų. Nors melas patraukli valiuta, galiausiai prieš akis iškeliama skaudi tiesa.

Black-Swan-2010

1. Black Swan (Darren Aronofsky, 2010)

Oskaro verta karjera pačią populiariausią aktorystės viršūnę pasiekė filmo „Black Swan“ metu. Portman įkūnijo Ninos Sayers vaidmenį ir puikiai atliko savo darbą. Nina – jauna ir talentinga balerina, visiškai atidavusi save baletui. Mergina gyvena su mama Erica, kuri kontroliuoja kiekvieną merginos žingsnį ir reikalauja maksimaliai gerai ir meistriškai šokti ir pasiekti balerinos karjeros viršūnę. Savaime suprantama, Nina niekada neturėjo jokio asmeninio gyvenimo. Teatre baletmeisteris Thomas Leroy kuria naują “Gulbių ežero” versiją. Pagrindinio vaidmens atlikėja keičiama jaunesne ir talentingesne. Kanditatė į jos vietą – Nina, turėsianti suvaidinti baltąją ir juodąją gulbes, įkūnijančias nekaltumą ir aistrą, šviesiąją ir tamsiąją asmenybės puses. Mergina idealiai atitinka visus pagrindinio vaidmens atlikėjai keliamus reikalavimus. Šį Natalie Portman vaidmenį laikome pačiu geriausiu, tad tiems, kurie dar nematėte šio filmo, siūlome kuo greičiau jį peržiūrėti.

Taip pat skaitykite: TOP 10 labiausiai nepelnytai neįvertintų 2016-jų metų filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: