Filmo "Trick r‘ Treat" kadras

Pokštas ar saldainis? Šį kartą pokštas. Tai nėra patys baisiausi siaubo filmai kuriuos matėte per savo netrumpą gyvenimą. Užtektinai prisispoksojote į kraują, kaulus ir lauk virstančius vidurius. Geriau pamėginkite pažiūrėti kažką tokio kas turi savyje tikrąją Helovino dvasią. Taigi, apžiūrėkite ar visi langai ir durys uždaryti, pasikiškite šiltai kojas po kaldra ir mėgaukitės tikrąja Helovino nuotaika.

10. „Pokštas ar saldainis“ („Trick r‘ Treat“)

Taigi kai jau visiems akivaizdu, kad Helovinas neapsieina be pokšto štai jums ir saldainis kurį vainikuoja siaubas ir košmaras. „Pokštas ar saldainis“, tai režisieriaus Michael‘o Dougherty darbas, kuris pelnytai gali būti vadinamas šiuolaikiniu Helovino karaliumi. Kaip jau supratote šis filmas yra būtent apie šią šventę, kuriai ir dedikuojamas šis Top‘as.  Tai filmas kurį sudaro keturios skirtingos baisios istorijos.  Vienintelis bendras bruožas, kuris sieja jas visas , tai Semas, paslaptingas pokšto ar saldainio „prašytojas“, kuris pasidabinęs oranžine pižama ir bulvių maišu ant galvos aplanko tuos, kurie sulaužo Helovino tradicijas. Nors ir šio filmo žanras yra siaubo komedija, jis puikiai atspindi Helovino nuotaiką ir tikrų tikriausiai šiurpina žiūrovą. Tai siaubingai kruvinos istorijos, kurios nepaliks abejingų. Kiti sąrašo filmai ne tokie baisūs.

9. „Purpurinė Kalva” (Crimson Peak)

Crimson Peak

Iš Guillermo del Toro buvo primygtinai reikalaujama, kad istorija apie moterį 19-ame amžiuje ištekėjusią už vyriškio iš aristokratiškos šeimos, geriau būtų minima kaip “Gotiškas romanas”, o ne tradicinis siaubo filmas. Laikui bėgant vaiduokliai pradėjo šliaužioti grindimis, klajoti jų apgriuvusio dvaro koridoriais ir grąsinti šviesiaodei nuotakai (Mia Wasikowska), tačiau šis skirtumas tarp gotiško romano ir siaubo filmo buvo ginčijamas. Maria Bava ir Hammer produkcijos filmai yra aukšto stiliaus, o spalvų panaudojimas jų filmuose juos paverčia senamadiškais. Filmo siužetas, įtraukiantis aktorius Tom Hiddleston ir Jessica Chastain, iki pat galo išlieka toks baisus, kad galėtų priversti apsiversti karste net patį Edgar Allan Poe.

8. „Košmaras prieš Kalėdas(„The Nighmare Before Christmas”)

The Nighmare Before Christmas

1993-jų lėlinis, muzikinis, fantastinis Tim Burton  šedevras išsiskiriantis viena iš geriausiai pavykusių sustabdyto kadro technikų. Juosta išsiskiria neįtikėtinai vykusiu sąmoju, protingomis dainomis, linksmais triukais bei keistos išvaizdos veikėjais. Filmo tema, žinoma, siejasi su Helovinu ir Kalėdomis, tačiau visgi labai aiškiai atskleidžia ir kitą ne  mažiau svarbią idėją, jog permainos ir tikslo siekimas yra tikrai svarbūs mūsų gyvenime ir gali atnešti daug gerų ir gražių išgyvenimų. Jack’as Skellington’as – Helovyno miesto karalius, kuris kasmet rengia Helovyno šventę. Jis itin gerbiamas visų miesto gyventojų, tačiau kartą Jack’ui atsibosta visa rutina bei ta pati šventė  kiekvienais metais  ir jis ryžtasi atrasti bei įnešti į miestelio tradicijas kažką naujo. Vieną vakarą Jack’as nuklysta į tamsų miška, kur visai netyčia atranda duris, vedančias į Kalėdų laiką. Kalėdinis laikas jam pasirodo  neįprastas stulbinantis, tačiau naujos šventės įgyvendinimo idėja tampa dideliu keblumu. Susižavėjęs švente Jack’as rengiasi nugabenti kalėdas ir į savo miestelį bei perimti kalėdų senelio darbą, tačiau ar Helovyno miestelio gyventojai gali priimti naujoves?

7. „Puikybė ir prietarai ir zombiai“ („Pride and prejudice and zombies”)

pride-and-prejudice-and-zombies-1

Amerikos bestselerių autorius, scenarijų rašytojas ir filmų bei serialų prodiuseris – Seth Grahame-Smith 2009 m. išleido knygą “Puikybė ir prietarai ir zombiai”, kuria perpasako garsiąją Jane Austen knygą “Puikybė ir Prietarai”. Autorius Seth Grahame-Smith originalų Jane Austen siužetą papildė nuosavu pasakojimu, palikdamas ištisus sakinius bei puslapius originalaus romano. Taip pat į siužetą buvo įtraukti ir zombiai bei vėliau buvo sugalvota sukurti to paties pavadinimo filmą. Ilgainiui susipažinsite su keturiomis žaviomis seserimis, kurios nuo mažens buvo ruošiamos būti karėmis ir moka susitvarkyti su ginklais geriau, nei gaminti valgyti. Zombiai suteikė šiai meilės istorija  išskirtinumo, įsimylėjaliams teko gerokai pakovoti prieš zombius tam, kad išliktų gyvi.

6. „ParaNormanas“ („ParaNorman”)

Paranormanas

Animacinis filmas apie raganas ir zombius, kurie tik ir laukia progos suvalgyti Jūsų smegenis. Bet ar tikrai?… Mažame Naujosios Anglijos miestelyje BlitheHollow kartu su tėčiu Perry, mama Sandra ir seserimi Courtney gyvena Norman‘asBabcock‘as – nesuprastas vienuolikmetis berniukas, turintis ypatingų galių – jis mato ir gali kalbėtis su mirusiais (netgi su savo močiute, kuri kartu su berniuku žiūri siaubo filmus). Mokykloje iš jo tyčiojasi, jis laikomas keistuoliu, o sugebėjimais tiki tik kitas atstumtasis, jo draugas Neil‘as. Vieną dieną, Norman‘o išprotėjęs dėdė Ponas Prenderghast‘as susiranda jį ir praneša, kad jis privalo apginti miestelį nuo raganos prakeiksmo. Netrukus dėdė miršta, o Normanui pasirodęs jo vaiduoklis paaiškina, kad jis turėtų paimti knygą iš mirusiojo namų ir atlikti ritualą prie raganos kapo. Berniukas randa knygą – pasakų rinkinį – ir išskuba į kapines prie pasmerktųjų kapų. Tačiau ritualo įgyvendinti nepavyksta, jam kelią pastoja mokyklos chuliganas Alvin‘as, pasmerktieji prisikelia iš numirusiųjų ir įsiveržia į miestą.

5. ,,Pradink“ („Get Out“)

getout-mv-12

Nepaisant to, kad šis filmas priskiriamas siaubo filmų kategorijai, jame netrūksta juodojo humoro, kuris ypač šaiposi iš rasizmo ir atrodo itin komiškai. Toks dviejų skirtingų žanrų persipinimas neleis nuobodžiauti žiūrovui. ,,Pradink“ pasakoja istoriją apie juodaodį vaikiną, vardu Krisas (akt. Daniel Kaluuya), kuris užsiima fotografija. Krisas draugauja su baltaode mergina Rouz (akt. Allison Williams). Kartu pora jau penkis mėnesius tad mergina nusprendžia vaikiną supažindinti su savo tėvais, kurie pasak jos, nežino, kad Krisas yra juodaodis. Rouz ramina savo vaikiną juokaudama, kad jei jos tėtis turėtų šansą, tai ir trečią kartą balsuotų už Baraką Obamą. Filmo siužetui persikėlus į Rouz tėvų namus veiksmas pradeda kaisti. Merginos tėvams namuose ir lauke darbus atlieka juodaodžiai. Su Krisu stengiamasi bendrauti maloniai, gal net per daug. Vaikinui greitai kyla įtarimų dėl merginos šeimos ir tai, ką jis išsiaiškina nustebins ne vieną žiūrovą. Filmas paremtas keistomis aplinkybėmis, kurios augina mumyse paranoją dėl pagrindinių aktorių ir visa tai yra puikiai atlikta. Užuominos į laukiančius įvykius pasirodo jau nuo pat filmo pradžios, tačiau reikia laiko joms suprasti. Tokie ,,įkalčiai“ žiūrovą gali sugundyti pažiūrėti filmą ir dar kartelį, nes viskas atrodys jau kitaip ir lengviau bus pastebimos visos užuominos, kurių filme gausu. Šis filmas yra tikrų tikriausias kiekvieno juodaodžio košmaras. Siužete persipina senovė, kuometvyravo juodaodžių vergovė, su dabartiniais laikais. Nepaisant to, filme nesiekiama sulaukti paguodos juodaodžiams ar priversti baltuosius jaustis kaltais.

4. „Koralaina ir slaptas pasaulis“ (Coraline”)

coraline-1

Tai visai nevaikiška animacija, kuri nors ir priskiriama prie kūrinių skirtų visai šeimai, mažamečių gali likti nesuprasta. Vienok, ir vieniems ir kitiems bus smagu paganyti akis į dailiai nupieštus žmogeliukus ir pasimėgauti spalvingais, kiek šiurpokais Koralainos nuotykiais. Lakios fantazijos mergaitė vaduojasi iš nuobodulio pančių skaičiuodama nuobodžius langus ir ypatingai nuobodžias kėdes… Nuobodybė ją tiesiog erzina ir ši jauna mergina, savam amžiui jau prikaupusi nemažą bagažą cinizmo, atranda mažas dureles, kurios patraukia jos dėmesį. Atranda ji šias dureles, nes daugiau nėra ką veikti. Tėvai nuolat skrebena klaviatūromis ir neturi jai laiko, o vienintelis jų prašymas leisti jiems dirbti. Koralainai, žinoma, tas nepatinka, ji svajoja apie tėvus leidžiančius laiką su ja, iškilmingas vakarienes ir nesibaigiančius nuotykius. Atvėrus tas mažas dureles staiga visos jos svajonės išsipildo ir ji atranda tobulą pasaulį. Koralaina mėgaujasi nepaprastu pasauliu iki tol kol suvokia, kad viskas per gerai, kad būtų tiesa. Taip sapnas virsta košmaru.

3. „Zombių žemėje“ („Zombieland”)

Zombieland-1

Siaubas – gerai. Kraujas, zombiai, pūvantys, rėpliojantys kūnai ir apokalipsė – irgi gerai. Ypač per Heloviną. Pokštai, kurioziškos situacijos, saviironija – dar geriau.  „Zombių žemėje“ viso šito gėrio apstu. Režisierius Rubenas Fleisheris pateikia ne tik filmą puikiai tinkantį helovynui, bet ir  stiprią, taip Holivudo pamėgtą, zombių apokalipsės parodiją. Tai tarsi įrodymas, kad kraujas ir kitokios šlykštybės gali ne tik gąsdinti, bet ir gana kokybiškai juokinti. Pagrindinis herojus simboliškai pavadintas Kolumbu keliauja per Ameriką namų link. Pastarasis turi aiškias taisykles, kurių laikantis jis geba išgyventi šioje nelengvoje kelionėje. Na ir, žinoma, šias savo paties sugalvotas taisykles jis ima laužyti dėl merginos. Pradėjus jas laužyti iškyla pavojus jo egzistencijai ir prasideda didžiosios linksmybės. Iš tiesų linksma stebėti, kaip akivaizdus nevykėlis, vėjo perpučiamas herojus kovoja su apšašusiais ir vaitojančiais gyvais lavonais. Įprastą matyti kiek kitokį, tvirtesnį ir patikimesnį pagrindinį herojų, todėl šis liurbis – didvyris sukelia nuoširdžią šypseną. Šiai juostai netrūksta subtilumo, netrūksta ir aštrumo. Balansas išlaikytas tobulai, gaila tik, kad tai nėra filmas paliekantis kažką atmintyje ilgai.

2. „Mirusi nuotaka“ („Corpse Bride”)

Corpse-Bride-3

Itin nuotaikingai šiurpus Timo Burtono animacinis filmas „Mirusi nuotaka“. Šį režisierių apskritai būtų galima  vadinti  Helovino meistru. Tai tobula lėlinė, plastikinė animacija, kuri tiesiog sužavi. Pati istorija tamsi, pilka, tačiau siužetas romantinio pobūdžio. Iš esmės, tai šimtaprocentinė Burtono stiliaus istorija. Kartą gyveno toks Viktoras ir tokia Viktorija. Buvo jie sužadėtiniai. Neįprasta tik tai (bent mums), kad jie nebuvo niekada susitikę. Viktoro tėvai yra pasiturintys prekiautojai žuvimi, kurie turi svajonę patekti į aukštuomenės gretas. Tuo tarpu Viktorijas šeima priklauso aristokratijai, tik bėda ta, kad yra nuskurdusi. Taigi, santuoka turėtų išspręsti abiejų pusių problemas (šiaip tėvų problemas, nes jaunuoliai ne kažkuo ir skundžiasi). Viktoras kuklus vaikinukas, norėdamas vestuvių metu viską atlikti nepriekaištingai,  vaikštinėja po mišką ir kartojasi priesaiką. Tokių savo repeticijų metu jis užmauna žiedą kažkokiam tai pagaliukui ar tai šakelei. Pasirodo ta šakelė yra mirusios nuotakos sumedėjęs pirštas. Štai taip Viktoras įsigyja mirusią žmoną. O ši, kadangi kurį laiką mirusi, išsiilgus meilės tad be jokių diskusijų nugabena savo naująjį vyrą į mirusiųjų pasaulį. Taip ši kraupi pasaka ir vystosi, o Burtono atmosfera tiesiog prikausto. Personažai šoka tamsų, bet romantišką šokį, kuris paverčia visą mirusiųjų pasaulį į miuziklą, pasakojantį per anksti iš gyvenimo pasitraukusios merginos istoriją. Jausmai ir emocijos trykšta pro kraštus ir nejučia filmukas taip įtraukia, kad širdis daužosi apimta euforijos.

1. „Tas“ („IT“)

stephen-king-it-pennywise-the-clown

Andreso Muschietti 90-ųjų mažųjų ekranų siaubo klasikos filmo „Tas“ prikėlimas naujam gyvenimui kino gurmano širdžiai artima istorija. raėjus lygiai 27-eriems metams nuo originalaus Stepheno Kingo romano pasirodymo televizijos ekranuose, piktadarys Penivaisas sugrįžta į mūsų ekranus lygiai kaip ir grįžta terorizuoti mažo Derio miestelio Meine. Mes stebime grupelę atsiskyrėlių vaikų ir prisidedame prie jų kelionės padėti savo draugui Billiui Denbroughui (Jaedenas Lieberheras) ieškoti jo broliuko George, kurį į kanalizaciją nusitempė blogasis Penivaisas. 1989-ųjų vasarai būnant jau čia pat už kampo, neatsitiktinai padaugėja ir vaikų dingimų Deryje. Draugiškai save vadinanti „Nevykėliu Klubu“ grupelė išsiruošia į misiją išspręsti keistos mįslės kamuojančios jų miestelio. Jie pradeda savo paiešką įsivaizduodami mistinį monstrą, tačiau netrukus jie supranta, kad pabaisa po lova yra labiau tikėtina negu tai, ką jie kada nors įsivaizdavo. Nors mūsų herojai atranda ryšius tarp dingimų trunkančių jau daugelį amžių, nesuvokdami jie tampa dalimi klouno demoniško cirko, kuriame vaikus persekioja jų giliausios baimės.

Taip pat skaitykite: TOP 10 naujai pasirodžiusių siaubo filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: