Kino filmo “Pulp Fiction“ kadras

Skaitykite: 100 išties įspūdingų moters portretų kine [40-21]

Kol kino mokyklose sėdintys studentai ir kritikai diskutuoja kodėl filmuose yra tiek mažai moteriškų personažų, aktorės tuo pat metu įnirtingai kaunasi dėl vietos po saule didžiuosiuose ekranuose.

Bėgant metams moterys aktorės ne kartą buvo prašomos vaidinti princeses, damas ar įkyrias žmonas, prieraišias merginas ir kartais (tik kartais) įdomias veikėjas. Šis sąrašas apžvelgia geriausius netipinius  moteriškus personažus kino istorijoje.

20. Mija Valas („Bulvarinis skaitalas“/“Pulp Fiction“)

Veikėja: Quentin Tarantino sukurta „Bulvarinio skaitalo“ svajonių mergina turinti taiklią akį madai, ausis muzikai ir nosį kokainui.

Aktorė: „Miramax“ ieškojo žinomos aktorės, tarp pretendenęių buvo paminėta ir Meg Ryan. Tarantino norėjo sukurti aukščiausios rūšies žvaigždę, tad filmuotis pakvietė Uma Thurman.

Pasirodymas: Pašaipus ir seksualus, kaip ir būdinga 1990 m. vaidmuo, atrodo, jog Thurman vaidina neįdėdama jokių pastangų, tačiau žiūrint sunku patikėti, kad tai tėra išgalvotas personažas.

jennifer-lawrence-as-katniss

19. Katniss Everdeen („Bado žaidynės”/ “The Hunger Games”)

Veikėja: Suzanne Collins knygų serijoje “Bado žaidynės” utopinio pasaulio herojė tapo naujos kartos mokslinės fantastikos gerbėjų numylėtine.  Katniss personažas yra labai stiprus, nes joje pavojingai ir nevienareikšmiškai susipina moteriška jėga ir moteriškas pažeidžiamumas.

Aktorė: Jennifer Lawrence viena įspūdingiausių savo kartos jaunųjų aktorių. Juosta neatnešė aktorei oskaro, ji jį laimėjo kitu vaidmeniu, bet Katniss personažas tapo tikra kino kultūros dalimi.

Pasirodymas: Jennifer Lawrence juostoje atrodo neįtikėtinai puikiai, itin smagu stebėti jos brendimą ir virsmą į tikrą heroję. Tiesa, finalinėje sagos dalyje aktorė kiek atsipalaidavo ir vaidmuo gavosi nebe toks įtikinamas, kaip pirmuose filmuose.

amelie

18. Amelija („Amelija iš Monmartro“/“Amelie“)

Veikėja: Įnoringa geradarė, kuri padeda savo šeimai ir kaimynams, bet galiausiai turi padėti pati sau, kai įsimyli nepažįstamąjį.

Aktorė: Audrė Tautou į sėkmę pakilo, po aktorių konkurso, panašaus į „X Faktorių.“ O tai labai panašu į jos vaidmenį, kai merginos svajonės tampa realybe.

Pasirodymas: Tautou elfiška išvaizda ir Jean-Pierre Jeunet jautrumas sukuria filmą, kurio neįmanoma pamiršti.

carrie

17. Kerė Vait („Kerė“/“Carrie“)

Veikėja: Žinoma, visiems paaugliams yra sunku, bet kai iki išprotėjimo Dievu tikinti mama nepaaiškina mergaitei brendimo, mokykloje besimokančios mergaitės pradeda tyčiotis ir ji pasirodo turinti telekinetinių galių kažkas turi už tai sumokėti.

Aktorė: „Badlands“ sensacija Sissy Spacek buvo įspėta apie šį vaidmenį savo vyro, režisieriaus Jack Fisk. Ji šio vaidmens norėjo taip labai, kad į perklausas atėjo atrodydama kaip Kerė – nenusipraususi ir su senais vakiškais drabužiais.

Pasirodymas: Spacek paslepia iššaukiančią išvaizdą, aktorėje susimaišo nesaugumas ir tolerancijos nebuvimas kartu su baisiausiu mirtinu žvilgsniu per visą filmų istoriją.

silence-of-the-lambs

16. Klarisa Starling („Avinėlių tylėjimas“/“Silence Of The Lambs“)

Veikėja: FTB Akademijos pažiba gera, bet kenčianti moteris priverta turėti reikalų su manijakišku kanimalu ir žmogžudžiu Hanibalui Lekteriui…

Aktorė: Thomas Harris nervus kaustanti novelė pasirodė per sudėtinga Michelle Pfeiffer. Bet Jodie Foster po filmo „Apkaltinta“ pasirodė puikiai tinkama ir šiam filmui. Klarisos vaidmuo jai pelnė amžiną šlovę.

Pasirodymas: Klarisa prikausto dėmesį kaip moteris gyvenanti vyrų pasaulyje ir šalta išvaizda slepia jos stiprybę. Foster karjeros laiptais kilo vaidindama paaugles prostitutes, o šis netradicinis agentės vaidmuo buvo didelis žingsnis į priekį visoms moterims kine.

leon-matilda

15. Matilda („Leonas“/“Leon“)

Veikėja: Galima buvo tikėtis, kad Leonas, pieną geriantis žudikas, bus geriausias šio filmo personažas. Bet tik ne tuomet kai filme taip pat yra ir dvylikametė, kuri nori būti žudike.

Aktorė: Luc Besson pasamdė daug žadantį talentą Natalie Hershag, kuriai teko pasirinkti savo močiutės mergautinę pavardę Portman.

Pasirodymas: Portman buvo labiausiai stebinanti mažoji aktorė, po Jodie Foster vaidmens filme „Taxi vairuotojas.“ Protinga ne pagal amžių, žavinga ir intensyvi Matildą tapo metai iš metų žiūrimu personažu.

hermiona

14. Hermiona Įkyrėlė („Haris Poteris“/“Harry Potter“)

Veikėja: Protinga mergina, kurios intelektas padeda jai atlikti fantastiškus triukus su burtų lazdele, Hermiona yra šios kartos gražiausia moksliukė. Netikite? Duokite dar dešimt metų ir Hermiona bus dar aukščiau šiame sąraše.

Aktorė: Dėl šio vaidmens kovėsi šimtai merginų, tačiau niekam nežinoma devynmetė Emma Watson nugalėjo jas visas.

Pasirodymas: Mes visi matėme kaip Hermiona augo. Watson talento dėka herojė įgavo papildomus niuansus, apie kuriuos Rowling net negalėjo svajoti. Kas galėjo tikėtis, kad ne pagal metus protinga mergaitė taps įspūdinga moterimi, atnešusia tiek realizmo į „Harį Poterį ir Mirties Relikvijas“?

girl-whit-dragon-tatoo

13. Lisbetė Salander („Mergina su drakono tatuiruote“/“The Girl With The Dragon Tattoo“)

Veikėja: Literatūrinė sensacija. Stieg Larsson puikiai aprašyta pankė mergina su daugybe auskarų tampa žudike dėl teisingumo.

Aktorė: Jau žinoma gimtojoje Švedijoje, Noomi Rapace po „Millennium“ trilogijos tapo žinoma visame pasaulyje. O dabar filmuojasi filme apie Šerloką Holmsą.

Pasirodymas: Rapace puikia suderino neapykantą su pažeidžiamumu, o tai puikų personažą scenarijuje pavertė kino teatrų fenomenu.

batman-returns

12. Moteris Katė („Betmeno sugrįžimas“/“Batman Returns“)

Veikėja: Senmergė sekretorė Selina Kyle išleidžia savo vidinį kačiuką pažaisti, po to kai vos nemirė žiauraus išpuolio metu. Bet juk viskas tik dėl kostiumo.

Aktorė: Tim Burton tikriausiai nebuvo susipažinęs su Michelle Pfeiffer filmais, nes kai jo pirmasis pasirinkimas Annette Bening pasitraukė iš filmavimo dėl nėštumo jis pasamdė Pfeiffer. Jei būtų susipažinęs su jos darbais, ji neabejotinai būtų buvusi pirmas jo pasirinkimas.

Pasirodymas: Pfeiffer vaidina taip įtikinamai, kad gali kilti klausimas ar ji neįkūnija kokių nors privačių fantazijų. Jei tik Halle Berry būtų dariusi tą patį.

annie-hall

11. Anė Hol („Anė Hol“/“Annie Hall“)

Veikėja: Tikroji „ta, kuriai pavyko pabėgti.“ Anės žavesys ir Boho stilius padaro ją idealistine, bet vis dar realistišką.

Aktorė: Diana Keaton buvo ne tik Vudžio Aleno vienkartinė meilužė ir dažnai kviečiama filmuotis aktorė. Jis šį personažą pavadino jos vardu (originaliai – Diana Hol)

Pasirodymas: Vudis Alenas norėjo sukurti trijų valandų trukmės dramą, pavadinimu „Anhedonia,“ bet greitai tapo aišku, kad Keaton charizma vedė filmą romantikos link. Už tai ji gavo „Academy“ apdovanojimą kaip geriausia aktorė.

merlin-monroe

10. Širdelė Kowalczyk („Džiaze tik merginos“/“Some Like It Hot“)

Veikėja: Kaip du vaikinus priversti persirengti merginomis, kad jie išlaikytų savo tapatybes paslaptyje? Pasitelkus merginą, kuri yra tokie miela, kad jos paprasčiausiai neįmanoma neįsimylėti, kai ji atrodo taip seksualiai dainuodama „I wanna be loved by you.“ Tikra teisybė, kad džiaze yra vietos tik merginoms.

Aktorė: Billy Wilder turėjo daug problemų, kai filme „The Seven Yeah Itch“ Marilyn Monroe niekaip nesisekė prisiminti savo žodžių. Bet jis žinojo, kad nusamdžius žymiausią Holivudo aktorę visos kančios bus vertos galutinio rezultato.

Pasirodymas: 1950 m. Monroe mokėsi vaidybos meno ir dėl to tapo Holivudo pajuokos objektu. Tačiau ji pasinaudojo savo asmeninio gyvenimo sunkumais ir juos perteikė filme ir tai sukūrė tobulą rezultatą.

battlestar-galactica-2004-2009-001-katee-sackhoff-as-kara-thrace

Kara „Starbuck“ Thrace ( Erdvėlaivis Galaktika”/ “Battlestar Galactica”)

Veikėja: Kara „Starbuck“ Thrace yra viena iš kovingiausių moterų personažų, mokslinės fantastikos istorijoje, ji tarsi Ellen Ripley ir Han Solo meilės vaisius. 1970-aisiais, Dirk Benedict seriale sukūrė ir ilgai tobulino niekšišką vyro personažą – Starbuck. Kai buvo nuspręsta perkurti serialą, Dirk Benedict paskelbė gana įžūlų pranešimą, išgirdęs, jog serialo prodiuseriai nori, kad Starbuck vaidintų moteris. „Starbuck iškastruotas“, – skambėjo pranešimo antraštė, jis išplūdo feminizmo ideologiją ir jo šalininkus, taip sukeldamas politinio korektiškumo sąmyšį Holivude.

Aktorė: Kaip Benedict kurtą ir taip tobulintą Starbuck, užkietėjusį rukalių, mergišių ir plačių pažiūrų personažą pakeis moteris? Katee Sackhoff, štai ir atsakymas.

Pasirodymas: Ambicinga, visada pasiruošusi ir arogantiška Sackhoff Starbuck puiki kaip ir jos pirmtakas. Taip pat gerbėjus ji sužavėjo savo pažeidžiamumu ir pasiaukojimu.

milla-jovovich-fifth-element-cosplay

8. Leeloo („Penktasis elementas“ / “The Fifth Element”)

Vekėja: Leeloo -vienas įsimintiniausių kino personažų, jau tapęs tikra klasika. Bruce Willis vaidina taksistą Korben Dallas, tikrai nustemba, kai tikrąją to žodžio prasme į jo automobilį kažkokiu neįtikėtinu būdu nukrenta nuostabi, paslaptinga moteris.

Aktorė: Milla Jovovich visada išliks mokslinės fantastikos šlovės muziejuje, jos sukurti personažai filmuose „Absoliutus blogis“, „Ultravioletas“, „4-asis lygmuo“ yra neišdildomas ir vertingas indėlis, kalbant apie moterų vaidmenis fantastinio žanro filmuose.

Pasirodymas: Millos vaidmuo tiesiog užburia ir yra į nieką nepanašus. Žiūrovai sulaikę kvėpavimą stebi greitai kintančius siužeto vingius ir laiko sukryževę pirštus, kad tik herojei pavyktų įgyvendinti jos misiją.

suicide-squad-3

7. Harley Quinn („Savižudžių Būrys“ / “Suicide Squad”)

Veikėja: Harley Quinn – lengvabūdiška, seksuali, bebaimė ir žiauri pakvaišėlė, savo gyvenimą susiejusi su nemažiau spalvingu Gothamo miesto piktadariu Joker‘iu (Jered Leto).

Aktorė: Nėra net kalbos, jog būtent šis filmas taps vizitine Margot Robbie kortele Holivude.

Pasirodymas: Margot Robbie suteikia galimybę pažvelgti į vieną beprotiškiausių moteriškų filmo veikėjų kino istorijoje. Pakerėti žiūrovai mėgaujasi kiekviena scena, kiekvienu pokštu ar dialogu veikėjos, kuri šioje juostoje groja pagrindiniu smuiku.

the-wizard-of-oz

6. Dorotė Geil („Ozo šalies burtininkas“/“The Wizard Of Oz“)

Veikėja: Mergaitė, kuri svajoja ištrūkti iš nuobodžios kasdienybės. Ir tik kai patenka į spalvingą fantazijų pasaulį supranta, kad namuose – geriausia. Mes visi tai patyrėme ar ne?

Aktorė: Jaunutė aktorė Judy Garland buvo antras „Ozo šalies burtininko“ kūrėjų pasirinkimas, bet būtent ši rolė ir pastūmėjo ją į ankstyvą mirtį.

Pasirodymas: Didelės išpūstos akys pilnos noro žinoti. Garland įtvirtina filmo beprotiškumą. Dorotė galėtų lengvai paskęsti visame fantazijų pasaulio šurmulyje, bet būkime teisingi – Garland jus pritraukė su pirmosiomis „Over The Rainbow“ dainos natomis.

leia19

5. Princesė Lėja Organa („Žvaigždžių karai“/“Star Wars“)

Veikėja: Kai kilmingieji sukyla, pasirodo ir sostinės -L dama su lazeriniu ginklu rankoje ir negebėjimu susilaikyti nuo pokštų. Pirmojoje sagos dalyje “A New Hope” pasirodžiusi Princess Leia, daug gerbėjų ir susižavėjimo laupsių nesusilaukė, o atvirkščiai juokingų replikų dėl savo “bandelių” šukuosenos. Tačiau pasirodžius visoms trims dalims ir susifomavus milžiniškam kino frančizės gerbėjų būriui Carrie Fisher visiems laikams įėjo į kino klasikos istoriją.

Aktorė: Daugybė aktorių norėjo šio vaidmens, bet čia atsirado malonus sutapimas, kad Carrie Fisher buvo pasamdyta šiam vaidmeniui būdama panašaus amžiaus kaip ir jos mama Debbie Reynolds filme „Singing In The Rain.“

Pasirodymas:  Kitaip nei kitos filmų princesės Fisher vaidinama princesė nepasikliauja kitų pagalba. Tikriausiai jos reakcija buvo ugninga sužinojus, kad plaukus teks susukti į ragelius ir užsiklijuoti krūtis. Atlygis už tai? Metalinis bikinis.

furioza

4. Furioza („Pašėlęs Maksas: Įtūžio kelias“ / “Mad Max: Fury Road”) 

Veikėja: Imperatorė Furioza yra gera taktikė, mechanikė ir įgudusi karė. Furioza gimė vietovėje vadinama Žaliąja vieta, kur žemė yra derlinga ir šviežios daržovės auginamos maistui. Dar jos vaikystėje, ją ir jos mamą užpuola Imortanas Džo ir jas pagrobia. Netrukus miršta Furiozos mama ir ji lieka viena. Užaugus Citadelėje, nedidelėje išgyvenusiųjų tvirtovėje, ji užsitarnauja imperatorės rangą Imortano Džo vadovaujamoje armijoje. Furiozai buvo paskirta užduotis saugoti Penkias Imortano žmonas. Iš pradžių nekreipusi dėmesio į nuolatinių žmonų prievartavimų ir joms atliekamų medicininių procedūrų vieną naktį ji užklupmpa vieną iš žmonų besidarančią abortą ir ją sustabdo. Furiozą įsiutina tai, kad Penkios Žmonos nevertino prabangaus gyvenimo, kuris joms yra suteiktas. Ji nutaria pabėgti į savo gimtinę ir išgelbėti žmonas. Bebėgama ji sutinka Maksą su kuriuo suvienija jėgas siekiant nukeliauti į Žaliąją vietą.

Aktorė: Šarlizė Theron itin sėkmingos trilogijos naujame restarte sugebėjo įkūnyti neįtikėtinai stiprų žmogų.

Pasirodymas: Theron puikiai įkūnija išskirtinės kino istorijoje veikėjos vaidmenį, kuris yra gan retas reiškinys tokio žanro filmuose. Žiūrovai tiesiog aikčiojo iš susižavėjimo.

terminator-2-sarah-connor

3. Sara Konor („Terminatorius 1,2“/“Terminator 1,2“)

Veikėja: Palūžusi priemiesčio gyventoja ar revoliucijos herojė? Nuostabūs nuotykiai su robotu žudiku ir simpatišku vaikinu iš ateities. Dviejuose jau klasika tapusiuose filmųose, Sarah yra tarsi pagrindinė šerdis, apie, kurią viskas sukasi. Jai tenka susidurti su savo priešais (robotais) ir ji tiesiog nesustabdoma. Iš paprastos, be rūpesčių gyvenančios merginos tampa motina ir sąjungininke vyro, kuris teigia, jog atvyko jos apginti, taip apsaugodomas ateityje jos likusį sūnų.

Aktorė: Šis vaidmuo pastūmėjo Lindą Hamilton link mokslinės fantastikos aristokratijos ir reguliarios aktorės šalia Rono Perlmano televizijos seriale „Gražuolė ir Pabaisa.“

Pasirodymas: Pasibaigus pirmajam filmui Hamilton nepaliko jokių abejonių, kad ji tikrai yra post apokaliptinio pasaulio legenda. Savo vardą ji patvirtina ir filme „Terminatorius 2: Paskutinio Teismo Diena.“

kill-bill

2. Nuotaka („Nužudyti Bilą“/“Kill Bill“)

Veikėja: Betričė Mišėlė Kido, dar kitaip žinoma kaip nuotaka, kažkada priklausiusi mirtinų gyvačių žudikų būriui, kuriame jos kodinis vardas buvo Juodoji Mamba. Beatričė filme susikauna su begale priešų, netgi atsiduria gyva karste, iš kurio jai pavyksta išsilaisvinti, tik savo nepalenkiamos valios ir ryžto bei atsidavimo dėka. Paimkite vyrui nusibodusią keršto ištroškusią moterį, išmokykite ją kovos menų, lakoniško amoralumo, apvilkite ją labai kietai atrodančiu geltonu kostiumu ir vualia.

Aktorė: Uma Thurman šį personažą pradėjo kurti „Bulvarinio Skaitalo“ filmavimo aikštelėje, nepaisant vėliau iššvaistyto talento.

Pasirodymas: Thurman figūra ir mirtinas žvilgsnis sukūrė įtikinamą veiksmo filmą. Ko dauguma nesitikėjo tai, kad Thurman nusivilko ikonišką Nuotakos kostiumą, kad atidengtų tragiškai pažeidžiamos Beatrix Kiddo figūrą.

sigourney-weaver

1. Elen Ripley („Svetimas“/“Alien‘)

Veikėja: Gebanti išlikti. Kovotoja. Šventoji. Moteris. Mama.

Aktorė: Ripley Scott reikėjo aktorės, kuri būtų nežinoma pasauliui, bet nepabijotų netikėtai tapti veiksmo filmų heroje. Filmavimo aikštelės dar tik buvo ruošiamos, kai Sigourney Weaver, iki to laiko nusifilmavusi tik „Anė Hol“ filme, visus pakerėjo.

Pasirodymas: Aktorė Ripley personažui suteikė ir stiprumo ir moteriško pažeidžiamumo, bet tikrasis gėris atėjo kiek vėliau. Dar nėra buvę, kad moteriškas personažas taip išaugtų, per tokią galybę filmų. Tai nebuvo praleista pro akis – už vaidmenį šiame filme Weaver gavo oskarą.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių XXI amžiaus aktorių

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: