© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pradėjus veikti Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalui, atsirado techninių galimybių teikti dujas iš Lietuvos į Latviją, tačiau dujų tiekimo įmonė “Latvijas Gaze” nustatė naujas taisykles, kuriomis riboja dujų tiekimą Latvijai ir kartu trukdo šalies vartotojams naudoti SGD dujas, rašo laikraštis “The Baltic Times”, cituojantis Latvijos televiziją.

“Latvijas Gaze”, su kuria reikia sudaryti sutartį, norint naudotis Latvijos dujotiekiais, parengė jų naudojimo taisykles, kurios būtų vienodos ir suprantamos visiems naudotojams, ir pateikė jas Komunalinių įmonių reguliavimo komisijai, kuri jas dar nagrinėja.

“Reguliavimo institucija ne kartą prašė, kad taisyklės būtų pakeistos. Tačiau buvo atsižvelgta ne į visas rekomendacijas”, – pareiškė komisijos narys Rolandas Irklis.

Komisija iš visų trijų Baltijos šalių gavo skundų, kad reguliuodama prieigą prie dujotiekių ir Inčukalnio saugyklos, “Latvijas Gaze” teiks pirmenybę vietos vartotojams arba, kitaip tariant, sau pačiai.

Lietuvos energetikos ministerija įspėja, kad tokios taisyklės gali diskriminuoti užsienio vartotojus ir prekiautojus. Estijos dujų tinklo operatorė mano, kad vienodai turėtų būti vertinami visi dujų rinkos dalyviai, įskaitant “Latvijas Gaze”.

“Latvenergo” teigia, kad dėl “Latvijas Gaze” taisyklių bus neįmanoma tiekti dujų iš Klaipėdos SGD terminalo į elektrines Rygoje. Pasak įmonės, kuri svarsto galimybes pirkti dujas iš Klaipėdos, dėl tokių taisyklių Europos Komisija (EK) galiausiai gali pradėti pažeidimo procedūrą prieš Latviją.

Dėl riboto dujotiekio pralaidumo importuoti didelius dujų kiekius iš Lietuvos šiuo metu nėra įmanoma, be to, tokių dujų kaina nėra labai patraukli. Tačiau rinkoje šia tiekimo galimybe domimasi.

Prieš metus Klaipėdos SGD terminalo operatorė “Klaipėdos nafta” ir “Latvijos Gaze” susitarė dėl dujų saugojimo požeminėje Inčukalnio saugykloje. Šiemet buvo pasirašyta sutartis dėl dujų tranzito klientams Estijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: