© Vilmanto Ramono nuotr./KaunoZinios.lt

Ekonomistams, verslininkams ir tarptautinėms institucijoms vieningai sutariant, kad Lietuvos darbo jėgos apmokestinimas yra per didelis, “Swedbank” banko ekonomistas Nerijus Mačiulis siūlo šią problemą spręsti drastiškai – naikinti gyventojų pajamų mokestį (GPM), ketvirtadienį rašo portlas delfi.lt.

“Aš manau, kad įmanoma Lietuvoje visiškai atsisakyti gyventojų pajamų mokesčio, nes jo administravimas yra pakankamai sudėtingas, taikomas dviejų dydžių tarifas, yra jo grąžinimai. Aš manau, kad GPM Lietuvoje turėtų visiškai nelikti, o praradimus savivaldybėms galima būtų kompensuoti turto mokesčiais, o valstybės biudžete – šiek tiek didesniu PVM, tam pakaktų poros procentinių punktų”, – portalui komentavo ekonomistas.

“Įsivaizduokime, kokį efektą sukurtų 0 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifas. Jis pakeltų gyventojų perkamąją galią ir Lietuva pasidarytų sau unikalią reklamą. Puikiai žinome tokių šalių kaip Šveicarija, kurios pritraukia daugybę gyventojų, turinčių dideles pajamas ir ten registruoja gyvenamąją vietą dėl mokestinių galimybių. Taigi tokiu atveju atsiveria daugybė galimybių. Dabartinėje Lietuvos mokesčių sistemoje aš matau tokią galimybę”, – kalbėjo N. Mačiulis.

Šiuo metu GPM Lietuvoje yra 15 proc., jį moka visi gaunantys atlyginimus ar kitokių pajamų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: