Organizatorių archyvo nuotr.

2018 metų pavasarį Nacionalinio lygybės ir įvairovės forumo (NLĮF) ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos iniciatyva organizuojami Nacionaliniai lygybės ir įvairovės apdovanojimai Lietuvoje bus rengiami jau penktą kartą. Nuo 2014 metų, kai renginys buvo organizuotas pirmą kartą, iniciatyva išaugo į kasmetinę šventę, kuri lygybės ir įvairovės srityje dirbantiems aktyvistams prilygsta metų renginiui.

Kam ir kokiomis aplinkybėmis kilo idėja Lietuvoje organizuoti tokio pobūdžio apdovanojimus? Kuo buvo ypatinga pirmoji apdovanojimų ceremonija? Kokia šių apdovanojimų reikšmė ir ateities perspektyva? Šiuos ir kitus klausimus artėjant Nacionalinių lygybės ir įvairovės apdovanojimų penkerių metų jubiliejui aptarėme su Nacionalinio lygybės ir įvairovės forumo atstovais: asociacijos Lietuvos neįgaliųjų forumas administracijos direktore Henrika Varniene, asociacijos Moterų informacijos centras projektų vadove Rugile Butkevičiūte ir asociacijos LGL vadovu Vladimiru Simonko.

Lygybės ir įvairovės srityje dirbančių nevyriausybinių organizacijų „Oskarai“

„Idėja organizuoti Nacionalinius lygybės ir įvairovės apdovanojimus Forumo atstovams kilo mąstant apie tai, ko Lietuvoje tuo metu dar labai trūko, būtent – sąmoningumo apie žmogaus teises, lygybę, įvairovę ir diskriminaciją. Pamanėme: yra muzikiniai, sportininkų apdovanojimai, tad kodėl mums nesurengus ko nors panašaus? Kaip nevyriausybininkai savo kasdieniame darbe matėme, kaip trūksta dėmesio žmogaus teisių srityje dirbančioms organizacijoms, kurios užtikrina, kad visuomenė atkreiptų dėmesį į diskriminacijos problematiką. Apdovanojimai įkūnijo idėją suteikti papildomo matomumo organizacijoms, kurios kiekvieną dieną dirba šį sunkų darbą ir supažindinti visuomenę su įvairiomis lygybės ir įvairovės iniciatyvomis. Vėliau buvo nuspręsta, kad visuomenės atstovai galės siūlyti ir balsuoti už nominantus įvairiose apdovanojimų kategorijose, ir tokiu būdu susipažinti su žmogaus teisių aktualijomis Lietuvoje,“ – pasakojo asociacijos Moterų informacijos centras projektų vadovė Rugilė Butkevičiūtė.

Pirmuosius Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre vykusius Nacionalinius lygybės ir įvairovės apdovanojimus pašnekovė prisiminė su nostalgija. „Jautėme didelį entuziazmą, jaudulį ir tam tikrą netikrumo jausmą, nes nebuvo aišku, kaip reaguos institucijų atstovai ir visuomenė. Vis dėlto nerimavome be reikalo: tai buvo unikalus, didelio dėmesio sulaukęs ir absoliučiai pozityvus renginys. Po pirmųjų apdovanojimų organizatoriai sulaukė daug teigiamų atsiliepimų. Tiek renginio dalyviai, tiek svečiai pabrėžė, kad tai labai prasminga ir reikalinga iniciatyva. Tad buvo vienareikšmiškai nuspręsta apdovanojimus rengti kiekvienais metais. Džiaugiuosi, kad tai jau tapo gražia tradicija,“ – tikino Moterų informacijos centro atstovė.

thumbnail_2

Nacionalinio lygybės ir įvairovės forumo komanda per pirmuosius apdovanojimus 2014 m.

Kokia Nacionalinio lygybės ir įvairovės apdovanojimo reikšmė? „Žmonės, kurie gavo šį apdovanojimą, neslepia, kad tai – svarbus jų darbo įvertinimas. Smagu, kad apdovanojimų prestižas bėgant laikui tik stiprėja. Šis renginys sulaukia vis didesnio visuomenės dėmesio, nominuojama vis daugiau puikių iniciatyvų, vis daugiau žmonių dalyvauja ir balsuoja. Apmaudu, tačiau atrodo, kad valdžios atstovams reikia truputėlį daugiau laiko. Galbūt dėl pastarųjų formalaus, stereotipinio požiūrio, netinkamo prioritetų nustatymo organizatoriams dėl paramos renginiui daug paprasčiau kalbėtis su užsienio valstybių ambasadomis Lietuvoje. Tikime apdovanojimų idėja, tad neleidžiame sau pasiduoti frustracijai ir apie būtinybę remti apdovanojimus su nauja viltimi kalbame kiekvienais metais, nes suprantame, kad ilgalaikėje perspektyvoje turime eiti būtent šiuo keliu,“ – svarstė R. Butkevičiūtė.

Paklausta apie apdovanojimų ateitį, pašnekovė vylėsi, kad šie apdovanojimai išliks tęstine Nacionalinio lygybės ir įvairovės forumo iniciatyva. „Norisi tikėtis, kad apdovanojimai augs ir plėsis. Galbūt vieną dieną prie lygybės ir įvairovės idėjų sklaidos Lietuvoje prisidedančius asmenis, įmones, organizacijas bei institucijas apdovanosime Siemens arenoje?“ – sakė lyčių lygybės srityje veikiančios organizacijos atstovė.

Pirmoji apdovanojimų ceremonija: entuziazmas ir didelis pasisekimas

„Nacionalinis lygybės ir įvairovės forumas ir iki apdovanojimų turėjo puikią bendradarbiavimo su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba patirtį įgyvendinant Europos Komisijos finansuojamą projektą „ĮVAIROVĖ.LT“. Šio projekto metu vyko bendras susitikimas su Lietuvos neįgaliųjų forumo partneriais iš Norvegijos, kurie pristatė savo šalyje kasmet organizuojamus apdovanojimus Diversity Mirror,“ – Nacionalinių lygybės ir įvairovės apdovanojimų priešistorę pasakojo asociacijos Lietuvos neįgaliųjų forumas administracijos direktorė Henrika Varnienė.

Žmonių su negalia teises ginančios organizacijos atstovės teigimu, Forumas entuziastingai perėmė gerąją Norvegijos patirtį ir ėmėsi įgyvendinti šią idėją Lietuvoje: „Džiaugiuosi, kad idėja rengti šiuos apdovanojimus kilo būtent nevyriausybinių organizacijų atstovams. Nacionaliniai lygybės ir įvairovės apdovanojimai visų pirma yra didžiulė šventė ir ilgamečio darbo įvertinimas visam nevyriausybiniam sektoriui.“

Pirmąją apdovanojimų ceremoniją Vilniaus mažajame teatre pašnekovė laiko ypatinga. „Susirinko daugiau žmonių, nei būtume galėję tikėtis, tad kai kuriems dalyviams teko sėdėti ant laiptų, o organizatoriams apskritai neliko vietos salėje. Tačiau mums ir nebuvo kada stebėti renginio: patys buvome ceremonijos režisieriai. Buvo neįtikėtina, kad pirmas renginys galėjo būti toks vykęs. Galbūt jis taip pasisekė, nes viską nuoširdžiai darėme patys? Po pirmųjų apdovanojimų nusprendėme juos rengti didesnėse ir dalyviams rateliuose labiau pritaikytose salėse,“ – sakė Lietuvos neįgaliųjų forumo atstovė.

„Kitose šalyse tokie renginiai sulaukia atitinkamo politikų dėmesio ir finansinės paramos. Lietuvoje šioje srityje dar yra pakankamai sunku. Tačiau tikiu, kad pokyčiai ateis pamažu“ – įsitikinusi H. Varnienė.

thumbnail_3

Pirmųjų apdovanojimų vedėjas Dominykas Vaitiekūnas

Būtinybė užtikrinti apdovanojimų tęstinumą

Asociacijos LGL vadovas Vladimiras Simonko prisimena kiek kitokią Nacionalinių lygybės ir įvairovės apdovanojimų inicijavimo istoriją. LGL vadovas juokėsi, kad tai parodo, kokie svarbūs šie apdovanojimai Nacionalinio lygybės ir įvairovės forumo organizacijoms narėms. „2013 metais dalyvavome Tarptautinės dienos prieš homofobiją ir transfobiją (angl. akronimas IDAHOT) proga Hagoje vykusiame tarptautiniame forume. Renginio metu gavome pakvietimą dalyvauti apdovanojimuose už nuopelnus LGBT* teisių srityje. Apdovanojimai buvo surengti labai įspūdingoje vietoje, teatre. Buvau sužavėtas, kaip profesionaliai galima suorganizuoti tokio pobūdžio renginį. Jis buvo toks gražus, logiškas, įspūdingas, jaukus ir prasmingas, kad grįžus namo galvoje sukosi mintis ką nors panašaus surengti ir Lietuvoje. Jaučiau, kad specifiniams LGBT* apdovanojimams dar buvo per anksti, tad pagalvojome, kad būtų prasminga šią idėją kartu su forumo atstovais pritaikyti Lietuvos kontekstui. Šią idėją palaikė ir mūsų koalicijos partneriai, tad beliko ją realizuoti,“ – pasakojo V. Simonko.

„Pradėjome nuo balto lapo, bet vis prisimindavau Hagoje vykusius apdovanojimus. Ieškojome panašios salės, tad pirmieji Nacionaliniai lygybės ir įvairovės apdovanojimai vyko Vilniaus mažajame teatre. Renginys buvo jaukus, nedidelis, jautėmės kaip viena šeima. Buvo labai malonu, kad pradėjus įgyvendinti šį projektą forumo nariai labai palaikė mūsų viziją. Atmosfera buvo unikali, nes nežinojome, ko tikėtis. Teko nemažai improvizuoti, bet rezultatas džiugino visus. Prie pirmųjų apdovanojimų organizavimo prisidėjo Prancūzų institutas Lietuvoje, kurio dėka renginio metu skambėjo kerinti pianisto Nicolas Stavy muzika. Sunku, ir ko gero neįmanoma, būtų atkartoti pirmųjų apdovanojimų atmosferą. Pirmuosius apdovanojimus būtų galima palyginti su pirmąja meile. Niekas nežinojo, ar šie apdovanojimai įgaus pagreitį. Tačiau peržiūrėjus Augusto Didžgalvio darytas ceremonijos nuotraukas nebeliko abejonių, kad apdovanojimai turi vykti kiekvienais metais,“ – prisiminė LGL vadovas.

„Tikiu, kad šie apdovanojimai ženkliai prisideda prie lygybės ir įvairovės puoselėjimo Lietuvoje. Svarbu užtikrinti jų tęstinumą. Lietuvoje yra labai daug apdovanojimų, tačiau kartu nėra nieko panašaus į Nacionalinius lygybės ir įvairovės apdovanojimus. Norėčiau, kad istorijoje jie išliktų kaip bendra Nacionalinio lygybės ir įvairovės forumo ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos iniciatyva. Lygybės istorija taip pat nusipelno tam tikro įamžinimo. Po pirmųjų apdovanojimų forumo nariai gavo tuomečio Ministro Pirmininko A. Butkevičiaus padėką už nevyriausybinėms organizacijoms parodytą prasmingą veiklos kryptį,“ – sakė V. Simonko.

„Apmaudu, kad kai kurie politikai vis dar galvoja, kad šiems apdovanojimams išreikšta parama nepadės užsitikrinti rinkėjų palaikymo. Mano nuomone, tai yra paprasčiausias negebėjimas žvelgti į priekį. Istorija parodys, kad laimi tie, kurie tiki visų Lietuvos piliečių lygybe. Apdovanojimų tęstinumas rodo, kad lygybė yra vertybė, kurios niekas Lietuvoje nebekvestionuoja. Tai, kad Nacionaliniai lygybės ir įvairovės apdovanojimai 2018 metais vyks jau penktą kartą, rodo, kad mes visi labiau vertiname ir suvokiame lygybės ir įvairovės svarbą. Kiekvienais metais turime ambicijų surengti dar geresnį renginį. Kas žino, galbūt ateityje šie apdovanojimai išaugs į tarptautinį renginį?“ – svarstė asociacijos LGL vadovas.

Straipsnis parengtas pagal  Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos remiamą Nevyriausybines organizacijas vienijančių asociacijų institucinio stiprinimo projektą (2017) NOBR-135.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: