įmonių steigimas
virtualsocialmedia.com archyvo nuotr.

Pagrindinė verslo funkcija jo steigėjui (nepaisant veiklos krypties bei tokių subtilybių kaip savęs realizavimas ir panašiai) – atsiperkamums ir pelnas. Siekiant to, atkreiptinas dėmesį į daugelį “punktelių”, sudarančių verslo sėkmės formulę. Veiklos dislokacijos bei realizacijos vieta – vienas iš jų. Šiame straipsnyje panagrinėsime konkretų atvejį ir paieškosime atsakymo į klausimą, ar įmonių steigimas Kaune – “tuščias” reikalas, o galbūt protinga investicija?

Kalbant apie verslą, logiška išskirti šiuos elementus:

  • prekės ar paslaugos vartotojai;
  • darbuotojai;
  • konkurentai.

Kaunas – antras pagal gyventojų skaičių (ir dydį) miestas Lietuvoje. Gatvėmis vaikšto jaunos šeimos su vaikais, pensininkai, turistai, studentai, verslininkai ir begalė kitų žmonių, kuriuos galima priskirti įvairioms grupėms pagal iškeltus kriterijus. Akivaizdu, jog pastarieji turi skirtingus poreikius bei nevienodas galimybes jiems patenkinti. Šioje vietoje verslininkams, planuojantiems “įleisti” šaknis būtent Kauno mieste, atsiveria plačios galimybės: išsirinkti tikslinę grupę(es), identifikuoti jos poreikius, ieškoti pastarųjų realizavimo būdų ir panašiai. Taigi, įmonių steigimas Kaune, žvelgiant iš potencialių vartotojų egzistavimo – logiškas žingsnis.

Niekas nesiginčys, jog verslo sėkmę didžiąja dalimi nulemia darbuotojai – jų profesionalumas, atsidavimas, atkaklumas, lojalumas, kūrybiškumas bei kitos savybės, kurių darbdaviai pageidauja iš savo pavaldinių. Įmonių vadovams Kauno darbo rinkos jėgos pasiūla, vėlgi, labai viliojanti. Mažesniuose miesteliuose neretai susiduriama su problema, jog samdai pirmą sutikusį dirbti – apie jokias rimtesnes atrankas negali būti ir kalbos. Tuo tarpu įmonės vadovas, paskelbęs, jog ieško darbuotojų Kaune, gali tikėtis sulaukti didelio kandidatų antplūdžio (aišku, jei pasiūlomos protingos darbo sąlygos). Iš provincijos į didmiestį atkeliauja dirbti pasiryžę žmonės. Kaune yra net keletas universitetų, kasmet “iškepančių” daugybę įvairių krypčių (pradedant humanitarinių ir baigiant medicinos) absolventų. Būtent į šį potencialių darbuotojų kontingentą darbdaviai ir turėtų atsigręžti: pastarieji, nors ir neturi patirties (dėl to lengviau prisitaiko prie darbe diktuojamų sąlygų), tačiau yra entuziastingi, imlūs, norintys tobulėti. Jei įmonių vadovų siūlomos sąlygos nebus žemiau žmogiškumo ribos (ko, deja, šiandien  Lietuvos darbo rinkoje neretai pasitaiko), tinkamų darbuotojų Kaune tikrai atsiras.

Ko jau ko, bet konkurentų, kad ir kokią veiklos nišą žvelgtume, netrūksta. Ta pati situacija, aišku, ir Kaune. Pabandykime paieškoti…šviesiosios pusės! Galime pasimokyti iš konkurentų patirties: ko derėtų vengti, ką galima transformavus pritaikyti savo veikloje. Galiausiai – konkurencija yra spyris į tam tikrą vietą, kad nestovėtumėte vietoje, tobulėtume, ieškotume ir bandytume būti geriausi.

Taigi, jei jums kas nors pasakys, jog įmonių steigimas Kaune – beprasmis, jūs, aišku, nepatikėsite. Čia apstu žmonių, laukiančių kokybiškos prekės/paslaugos. Daug “žaliavos”, reikalingos profesionalaus kolektyvo formavimui. O kokurentų nebijokite – “išpeškite” naudos iš jų!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: