© Agnės Sinkevičiūtės nuotr. KaunoZinios.lt

Lietuvoje iš karto po Velykų prasideda nacionalinė rūšiavimo propagavimo kampanija, kurios pagrindiniais dalyviais taps jaunimas. Lietuvos mokyklų moksleiviai apsijungs iki šiol neregėto mąsto visuomeninėje iniciatyvoje ir iki mokslo metų pabaigos savo miestuose ir miesteliuose skleis žinią – atėjo laikas permainoms, Lietuva pradeda rūšiuoti!

Balandžio 2 d. prasidėsiančiame konkurse originaliu pavadinimu „Duok žaibą*! Rūšiuok“ visų Lietuvos mokyklų moksleiviai ir gimnazistai bus raginami originaliai, kūrybingai ir svarbiausiai – savarankiškai propaguoti ir skleisti rūšiavimo idėjas savo bendruomenėje – mokykloje, name, mieste.

„Šio projekto esmė – sudaryti sąlygas pačiam jaunimui rodyti iniciatyvą ir savarankiškai raginti savo kaimynus, draugus ir pažįstamus pagaliau pradėti rūšiuoti.

Šiandieninė situacija rodo, kad vyresnės kartos žmonės ir toliau rūšiuoja itin vangiai, vyresnių žmonių sąmonėje dar daug įsišaknijusių stereotipų, todėl jaunimas – Lietuvos ateitis – yra tie žmonės, kurie gali ir nori padaryti savotišką revoliuciją Lietuvoje.

Viliamės, kad šio konkurso eigoje mes drąsiai galėsime ištarti – Lietuva pagaliau pradeda rūšiuoti!“ – sako konkursą iniciavusio VšĮ „Žaliasis taškas“ marketingo vadovė Elzė Rudienė.

Konkursą jaunimui suprantamu pavadinimu „Duok žaibą! Rūšiuok“ sudarys 5 etapai, kurių kiekvieno trukmė – 1 savaitė. Kiekvieno etapo metu kuo daugiau vienos klasės moksleivių bus kviečiami įvykdyti konkrečią kūrybinę užduotį – užduota tema nufotografuoti nuotrauką, įrašyti filmuką ar garso įrašą.

Moksleiviai apie rūšiavimo prasmę pasakos savo kaimynams, filmuos trumpus interviu su vietos bendruomenės – miesto ar gyvenvietės – žymiais žmonėmis. Pasibaigus konkursui iš visoje Lietuvoje nufilmuotų interviu su žinomais sportininkais, poetais, rašytojais, dailininkais ir kitais žymiais žmonėmis bus sukurtas unikalus video klipas, pretenduosiantis tapti rekordiniu pagal dalyvių skaičių.

Konkurse kviečiamos dalyvauti visų Lietuvos gimnazijų, vidurinių ir pagrindinių mokyklų klasės. Kiekvieną konkurso „Duok žaibą! Rūšiuok“ etapą laimės ta klasė, kuri bus atsiuntusi daugiausiai įrodymų, kaip tą savaitę originaliai reklamavo rūšiavimą savo bendruomenėje.

Dvi konkurse nugalėjusios klasės bus apdovanotos Vudžio ir Grūdo grupės DAR koncertais savo mokyklose, tarpiniai kiekvieno etapo nugalėtojai laimės „Acme“ MP3 muzikos grotuvus.

Rūšiuosime, arba išnyksime

Konkursą inicijavusio „Žaliojo taško“ specialistų teigimu, šiandien Lietuvoje jau sudarytos sąlygos rūšiuoti daugiabučių namų gyventojams didžiuosiuose miestuose ir miesteliuose, tačiau statistika negailestinga – tik 15%-25% miestų gyventojų rūšiuoja.

„Nors atliekų rūšiavimas yra viena mažiausiai pastangų reikalaujančių aplinkosauginių veiklų, net trečdalis (34%) Lietuvos gyventojų niekada nėra net bandę rūšiuoti“, – visuomenės apklausų duomenis komentuoja „Žaliojo taško“ atstovė E. Rudienė.

Rūšiuoti labiausiai linkę jauni, 25-34 m. amžiaus žmonės, turintys aukštąjį išsilavinimą ir gyvenantys vidutinio dydžio Lietuvos miestuose. Šiandien be galo daug kalbama apie ekologišką gyvenseną, tačiau nepaisant to, žmonių požiūris keičiasi labai lėtai.

Rūšiavimas yra viena lengviausių aplinkos apsaugos priemonių, nes nieko nekainuoja ir neskatina nieko atsisakyti. Pavyzdžiui, norint mažiau teršti atmosferą, siūloma atsisakyti automobilio, tapti vegetaru ar pan. Siekiant mažiau šiukšlinti, reikia tiesiog atskirai surinkti ir išmesti pakuotės atliekas (stiklines, popierines, plastmasines) į tam skirtus konteinerius.

„Rūšiavimas neišvengiamai prigis, nes mus privers besikeičiantis pasaulis – privalėsime rūšiuoti, arba sąvartynai užgoš miestus, o ir pati ekonomika greitai padiktuos savo taisykles. Šiandien įsivaizduojame, kad išvežti šiukšles į sąvartyną pigu, tačiau sąvartynai baigia užsipildyti – turėsime ieškoti naujų vietų jiems įrengti, vietiniai gyventojai tam priešinsis, o Europos Sąjunga naujų lėšų jų įrengimui neskirs. Dėl to visi turėsime kelis kartus brangiau mokėti už atliekų šalinimą, o tuomet tik rūšiavimas realiai padės sutaupyti“, – sako „Žaliojo taško“ atstovė.

„Rūšiavimas – neišvengiamas. Mes tai suprantame ir žinome, Lietuvos ateitis yra mūsų – šiandienos moksleivių rankose ir mes įrodysime, kad galime pakeisti pasaulį“, – drąsiai sako konkurse dalyvauti planuojantys moksleiviai.

###

* – „duoti žaibą“ jaunimo žargonu reiškia bičiulišką pasisveikinimą sutrenkiant kumščiais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: