© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prancūzijos konstitucinis teismas paliko galioti įstatymą, draudžiantį šalyje uolienų hidraulinio plėšymo operacijas, palaikydamas teisės aktą, kuris buvo vienas iš pagrindinių socialisto prezidento programos akcentų.

Aktyvistai teigia, kad hidraulinis plėšymas katastrofiškai veikia aplinką, teršdamas vandenį ir atmosferą, sukeldamas susirgimus žmonėms ir gyvūnams. Prancūzija uždraudė šią technologiją 2011 metais, nors tam prieštaravo naftos pramonė.

Hidraulinis plėšymas, kuris atliekamas dideliu spaudimu pumpuojant į molingųjų skalūnų klodus vandens, smėlio ir cheminių medžiagų mišinį, padeda išgauti dujas iš sunkiai pasiekiamų telkinių ir atnešė didelių pokyčių energetikos sektoriuje. Šis metodas sukėlė revoliuciją JAV energetikos rinkoje, dėl kurios amerikiečiai už dujas moka tik trečdalį kainos, lyginant su vartotojais Europoje.

Tuo tarpu Europos Parlamentas trečiadienį nubalsavo už teisės aktą, įpareigojantį hidraulinį plėšymą naudojančias bendroves atlikti poveikio aplinkai vertinimus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: