Aplinkosaugininkams paskirtą beveik 10 mln. eurų baudą pakuočių gamintojai, importuotojai bei tvarkytojai laiko nesąžininga, apskundė ją teismui ir teigia, jog šiai veiklai reikia geresnio valstybinio reguliavimo.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas atšauna, kad valstybinėms institucijoms negalima permesti atsakomybės už atliekų perdirbimo įmonių kontrolę. “Žaliasis taškas” ir kitos organizacijos privalo pačios kontroliuoti pasirinktą atliekų tvarkytoją. Ši pareiga – ne ministerijos išmonė, ją nustato įstatymas. Jeigu kontrolė paliekama tik valstybei, negali būti taikomas gamintojo atsakomybės principas, taigi negali būti taikoma ir mokesčio lengvata”, – “Verslo žinioms” pareiškė ministras.

“Organizacijos neturi tokių įgaliojimų kaip valstybinės, bet matome, kad pasikliauti vien valstybine kontrole negalima”, – dienraščiui teigė “Žaliasis taškas” generalinis direktorius Kęstutis Pocius.

“Lietuvos žinioms” jis tvirtino birželio pabaigoje įvyksiančioje konferencijoje Seime siūlysiąs nustatyti, kad atliekų tvarkymą ir ypač eksportą akylai stebėtų patys gamintojai bei importuotojai, siekdami įsitikinti, ar tikrai išvežamas toks atliekų kiekis, koks nurodomas. “Šį darbą ir dabar atlieka muitinė, kai kada aplinkos apsaugos agentūros, bet nematau kitos išeities, kaip tik šį darbą dubliuoti. Be to, reikėtų dažniau užklausti galutinių užsienyje veikiančių perdirbėjų, ar tikrai atgabenta ir perdirbta tiek atliekų, kiek nurodyta dokumentuose. Dėl to turėtų bendradarbiauti valstybinės kontrolės institucijos”, – sakė K. Pocius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: