pexels.com nuotr.

Beveik prieš metus Europos Sąjungos (ES) pradėtos taikyti ekonominės sankcijos Rusijai ir pastarosios paskelbtas prekių iš Vakarų embargas, tačiau su tuo susijusius Lietuvos ūkio praradimus sėkmingai amortizavo rodiklių augimas iš kitų rinkų, pirmadienį rašo “Kauno diena”.

“Swedbank” ekspertų parengtoje Baltijos šalių makroekonomikos apžvalgoje “Rusijos krizės poveikis Baltijos šalims” patvirtinamos Lietuvos kompetentingų įstaigų prognozės, kad su Rusijos krize susitvarkyti pavyks. Banko vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis apibendrino šias įžvalgas sakydamas, kad, praėjus beveik metams nuo Rusijos embargo ir daugiau nei pusmečiui nuo gilaus Rusijos ekonomikos nuosmukio pradžios, poveikis Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims buvo net ne niekinis, o teigiamas.

Makroekonomikos apžvalgoje patvirtinama, kad Baltijos šalių nominalus eksportas į Rusiją per pirmuosius keturis 2015 metų mėnesius smuko dramatiškai – 23,9 proc. Latvijoje, 33,4 proc. Lietuvoje ir 45,9 proc. Estijoje. Tačiau, pabrėžia banko ekspertai, per tą patį laiką bendras Estijos nominalus eksportas smuko tik 0,4 proc, Lietuvos – 4,6 proc. o Latvijos augo 2,5 proc.

Bendrai į ES šių metų pirmąjį ketvirtį buvo eksportuojama 64,2 proc. Lietuvos eksporto, o prieš metus ši dalis sudarė 57,7 proc.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: