Kaunas.lt archyvo nuotr.

Pagrindinė priežastis, kodėl didelių liūčių metu apsemiama rekonstruota Laisvės alėjos dalis, yra didžiulis vandens kiekis, atitekantis nuo remontuojamų Gedimino ir K. Donelaičio gatvių, Kauko laiptų ir Žemaičių kalno, kur šiuo metu neveikia lietaus surinkimo sistemos. Specialistų teigimu, užbaigus šių vietų rekonstrukciją, baigsis ir problemos Laisvės alėjoje.

Šįmet Kauną kelis kartus nuskalbusios smarkios liūtys kaskart išryškindavo skirtingas lietaus nuotekų surinkimų sistemų spragas. Labiausiai matomos jos buvo rekonstruotoje Laisvės alėjos dalyje. Kauno savivaldybės specialistų teigimu, situacija alėjoje jau yra pagerėjusi.

„Praėjusią savaitę Laisvės alėją ties Nepriklausomybės aikšte lietaus vanduo užliejo visai dėl kitų priežasčių nei tai buvo įvykę per pavasarinę liūtį. Abiem atvejais priežastys tiksliai žinomos ir didžioji jų dalis jau išspręsta. Tai parodė ir praėjusios savaitės įvykiai, kai maždaug per 15 minučių visas vanduo sutekėjo į gerai veikiančią nuotekų sistemą ir patvinimo neliko nė ženklo“, – konstatavo Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Srautas iš remontuojamų gatvių

Pašnekovas įvardijo pagrindinius faktorius, kurie pastaruoju metu mieste daro meškos paslaugą pliaupiant smarkiam lietui. Dumblinas lietaus vanduo Nepriklausomybės aikštėje praėjusį ketvirtadienį susikaupė visų pirma dėl vykdomų remonto darbų ties K. Donelaičio ir Gedimino gatvių sankirta ir tvarkomų Kauko laiptų. Jiems vykstant šiuo metu negali pilnai funkcionuoti lietaus surinkimo sistema.

„Per liūtį nesėdėjom kabinetuose, o patys vykome stebėti ir netgi filmuoti, kas dėjosi mieste. Analizavome visa tai. Akivaizdžiai matėsi, kad milžiniškas momentinis kritulių srautas nuo Žemaičių gatvės tekėjo K. Donelaičio ir Gedimino gatve būtent į šią Laisvės alėjos dalį palei soborą. Reikia suprasti, kad čia veikianti lietaus nuotekų surinkimo sistema nepajėgi surinkti iš viso mikrorajono suplūstančio vandens – ji skirta efektyviai veikti pačioje Laisvės alėjoje. Tad problemų čia savaime nebeliks, kai vanduo neatitekės iš kitų gatvių“, – pasakojo A. Pakalniškis.

Pastarąjį kartą visas susikaupęs vanduo spėjo susigerti po liūties praėjus vos 15 minučių. Tai įrodo, jog Laisvės alėjos nuotekų sistema veikia korektiškai ir yra pakankamai pralaidi. Tad vos tik bus sutvarkytos aplinkinės gatvės, problema bus išspręsta.

Panaikino netinkamus filtrus

Gedimino gatvėje darbai turėtų baigtis dar šią savaitę, o K. Donelaičio gatvės rekonstrukciją šioje atkarpoje planuojama pabaigti per artimiausią mėnesį. Šioje vietoje nuspręsta statyti papildomus lietaus vandens nubėgimo trapus ir surinkimo šulinėlius, kad krituliai būtų surenkami dar efektyviau ir neprasiskverbtų tolyn iki Laisvės alėjos.

Būtent tokios priemonės jau buvo įdiegtos ir spėjo pasiteisinti ties renovuota K. Donelaičio ir A. Mickevičiaus gatvių sankirta. Todėl šįkart Laisvės alėja žemiau šios sankryžos jau nebepatvino.

Po pavasarinės liūties taip pat išsiaiškinta, kad rekonstruotoje Laisvės alėjos atkarpoje įrengtas smulkių dalelių filtras iškart užsikemša, net jei būtų iš vakaro išvalytas. Po smarkios liūties vanduo į nuotekų sistemą atnešdavo medžių lapus, žiedus ir kitas sąnašas.

„Projektuotojai pripažino neįvertinę šių aplinkybių. Nusprendėme labai smulkius filtrus išmontuoti ir pasitelkti toliau už jų esančius vandens sėsdintuvus, kurie puikiai surenka tas paviršines sąnašas. Taigi kliūtis pašalinta ir toks sprendimas pasiteisino“, – užtikrino A. Pakalniškis.

Sena nuotekų sistema

Dar viena probleminė vieta šiai dienai – Žemaičių gatvėje iki šiol veikianti mišri nuotekų sistema, kuomet buities ir lietaus kanalizacija nuteka tuo pačiu vamzdžiu. Šiuo metu baigiamas rengti gatvės rekonstravimo techninis projektas ir šį rudenį miestas pradės rangos darbus. Šio projekto metu bus atskirtos buities ir lietaus nuotekų sistemos, o tai didelių liūčių metu padės apsisaugoti nuo atvejų, kuomet dideli vandens kiekiai nuteka iki pat Laisvės alėjos.

Paskutinė priežastis, paaštrinusi lietaus sukeltus padarinius – šiuo metu pačiame darbų įkarštyje vykstanti Kauko laiptų rekonstrukcija. Dėl to su molingu lietaus vandeniu pasruvo ir smėlio upeliai. Čia A. Pakalniškis užtikrino, kad ilgai šarvuotis kantrybe irgi neprireiks, mat projekte numatyta įrengti lietaus nuotekų latakų sistemą, kuri „sugaudys“ visus kritulius tiek nuo laiptų, tiek ir nuo šlaitų bei viršuje esančių aikštelių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: