Dalis perkančiųjų internetu negalvoja apie saugumą
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

„Swedbank“ užsakymu atlikto reprezentatyvaus gyventojų nuomonės tyrimo rezultatai rodo, kad kone 25 proc. bent kartais perkančiųjų internetu niekada nesusimąsto apie elektroninio atsiskaitymo saugumą. Daugiau nei 20 proc. apklaustųjų nerimauja, kad padarę klaidą gali prarasti pinigus ir nėra tikri, kur keliauja jų pateikti duomenys bei kaip jie bus panaudoti.

„Elektroninių atsiskaitymų saugumas susijęs su vartotojo patirtimi ir įgūdžiais. Dažniau apsiperkantys internete, be abejonės, jau žino, kaip išvengti nemalonių netikėtumų, tačiau atsiskaitymo saugumo pavojai tyko pradedančiųjų, todėl svarbu ne tik patiems imtis atsargumo priemonių, bet ir naudotis specialistų pagalba“, – perspėja „Swedbank“ Atsiskaitymo kortelėmis departamento atstovas Tomas Rimkus.

Iš 24 proc. bent kartą internete pirkusių Lietuvos gyventojų tik kas dešimtas teigia nerimaujantis, kad jo duomenys gali būti nukopijuoti. Tyrimo metu kaimo vietovių gyventojai dažniau pripažino niekada nesusimąstantys dėl elektroninio atsiskaitymo saugumo. Dėl grėsmės prarasti pinigus padarius klaidą dažniau nerimauja vidutinių pajamų grupės atstovai.

Policijos departamento duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje ištirta 1053 nusikalstamų veikų, susijusių su neteisėtu elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimu – beveik tiek pat, kiek ir per visus metus pernai.

Vienas dažniausiai pasitaikančių sukčiavimo interneto erdvėje būdų – vartotojų duomenų vagystės elektroninių atsiskaitymų metu. Neatidūs pirkėjai įviliojami į abejotinas ar fiktyvias elektronines parduotuves, kurioms pateikia savo prisijungimo prie sąskaitų duomenis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: