© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos gyventojai 2013 metais jautėsi šiek tiek saugesni nei 2012 metais, parodė Vidaus reikalų ministerijos ir Policijos departamento inicijuota apklausa.

Pernai taip pat padaugėjo ir pasitikinčiųjų policija, nors gerai vertinančių jos darbą išliko tiek pat kiek ankstesniais metais.

Tarp pagrindinių nepasitikėjimo policija priežasčių išlieka manymas, kad policininkai yra korumpuoti.

Tyrime, kurio rezultatai pristatyti ketvirtadienį spaudos konferencijoje Policijos departamente, 69 proc. iš apklaustų daugiau kaip 3 tūkst. gyventojų nurodė policija pasitikintys, 27 proc. – nepasitikintys. 2012 metais pasitikinčiųjų buvo 62 proc., nepasitikinčiųjų – 31 procentas.

Policijos darbo vertinimas per metus nepasikeitė – gerai jį 2013 metais vertino 64 proc., blogai – 29 proc. respondentų.

Tačiau pažymima, kad, palyginti su 2012 metais, sumažėjo gyventojų, manančių, kad policijos pareigūnai yra labai korumpuoti. Korumpuočiausiais, kaip ir 2012 metais, pernykščiame tyrime įvardyti kelių policininkai. Labai korumpuotais juos laiko 15 proc. (2012 metais – 29 proc.), iš dalies korumpuotais – 63 proc. (2012 metais – 52 proc.).

Per metus nuo 70 iki 72 proc. išaugo teigiančių, kad savo gyvenamojoje vietoje (mieste ar rajone) jaučiasi saugūs, nuo 47 proc. iki 55 proc. – kriminogeninę situaciją vertinančių kaip gerą. Galvojančių, kad rizika tapti nusikaltimo auka yra maža, per metus sumažėjo nuo 62 proc. iki 57 procentų.

Atkreipiamas dėmesys, kad dauguma gyventojų mano, jog didžiausia rizika tapti nusikaltimo auka yra nuošalioje vietoje ar gatvėje, tuo metu realiai žmonės dažniausiai nukenčia jiems artimiausioje aplinkoje – namuose ir prie namų.

Lietuvos gyventojų apklausą 2013 metų rugpjūčio 7 – spalio 16 dienomisatliko UAB”Socialinės informacijos centras”, jos metu visose Lietuvos savivaldybėse individualių interviu būdu apklausti 3036 gyventojai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: