(c) marketnews.lt archyvo nuotr.

Energetikos ministerija, vykdydama liepos 21 d. Vyriausybės įpareigojimą, pradėjo realius veiksmus, kad Lietuvoje būtų sukurta dujų birža. Šiandien Vyriausybei pateiktos Lietuvos gamtinių dujų biržos veiklos gairės.

Sprendimas Lietuvoje kurti dujų biržą priimtas atsižvelgiant į sėkmingai veikiančią elektros biržą. Ši birža Vyriausybės iniciatyva pradėjo veikti nuo šių metų sausio 1 dienos.

„Todėl, remiantis analogiškais principais, Lietuvoje kuriama dujų birža, kuri jau pradiniame etape sukurs konkurencingą gamtinių dujų rinką. Toliau, palaipsniui, vykdant kitus strateginius projektus ir atsiradus alternatyviems dujų tiekėjams, ši dujų birža taptų instrumentu, kuris leis visiškai apsirūpinti dujomis konkurencinės rinkos sąlygomis. O tai Lietuvos vartotojams garantuos mažiausią gamtinių dujų kainą“, – pabrėžė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Iš pradžių planuojama, kad biržoje vienos Lietuvos įmonės galėtų parduoti likusius nepanaudotus dujų kiekius, o kitos – nusipirkti joms trūkstamų dujų. Taip būtų sukurta vadinamoji antrinė dujų rinka.

Vėliau, kai bus įgyvendinti dujų jungties su Lenkija ir suskystintų dujų terminalo Klaipėdoje projektai, dujų biržoje būtų galima prekiauti iš visų šaltinių į Lietuvą patenkančiomis dujomis.

Lietuvos gamtinių dujų biržos veiklos gairėse siekiama numatyti veiksmus ir priemones, kurių įgyvendinimas užtikrintų prekybos dujomis platformos – dujų biržos – Lietuvoje sukūrimą. Jose taip pat apibrėžiami pagrindiniai prekybos dujų biržoje principai, dalyviai ir jų vaidmenys.

LR Energetikos ministerija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: