© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Egipte trečiadienį vakare baigėsi dvi dienas vykęs referendumas dėl naujosios konstitucijos, po kurio apie savo ketinimus siekti prezidento posto gali paskelbti armijos vadas, nušalinęs nuo valdžios islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Mursi (Mohamedą Mursį).

Beveik neabejota, kad rinkėjai pritars naujai konstitucijai, kuri, kaip tvirtina kariškių iškelta laikinoji valdžia, garantuoja didesnę žodžio laisvę ir daugiau teisių moterims.

Islamistinių pažiūrų opozicija ragino boikotuoti šį balsavimą.

Žiniasklaidos paskelbti pradiniai duomenys rodo, kad naujai konstitucijai pritarė mažiausiai 90 proc. referendume dalyvavusių rinkėjų, tačiau koks buvo aktyvumas, kol kas neaišku.

Oficialūs rezultatai turėtų būti paskelbti per 72 valandas.

Pareigūnai sakė, kad armijos vadas generolas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis), kuris pernai liepą nušalino pirmąjį demokratiškai išrinktą Egipto vadovą M.Mursi, atidžiai stebės, koks bus rinkėjų aktyvumas, nes pats svarsto galimybę siekti prezidento posto per rinkimus, kuriuos valdžia žada surengti vėliau šiais metais.

Kariškių atstovas spaudai pareiškime, paskelbtame po to, kai buvo uždarytos balsavimo apylinkės, padėkojo “daugybei” rinkėjų už tai, kad jie dalyvavo “istoriniame referendumo mūšyje”.

Abdel Fattahas al Sisi, kurio nekenčia M.Mursi šalininkai, anksčiau sakė, jog yra pasirengęs kandidatuoti į prezidentus, jei bus remiamas visuomenės, o referendumas yra pirmasis būdas patikrinti tos paramos mastą.

“Referendumas yra Musulmonų brolis galas. Sakome “taip” ateičiai ir “ne” Musulmonų brolijai”, – trečiadienį sakė duonos pardavėjas Galalas Zaky, laukdamas eilėje prie balsavimo apylinkės, kad galėtų atiduoti savo balsą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: