Spacex.com archyvo nuotr.

Privačios firmos “SpaceX” raketa į kosmosą iškelta krovininė kapsulė “Dragon” trečiadienį sėkmingai susijungė su Tarptautine kosmine stotimi (TKS), pranešė JAV kosmoso tyrimų agentūra NASA.

Dviejų astronautų iš stoties valdoma roboto “ranka” sučiupo kapsulę apie 10 val. 56 min. Grinvičo (13 val. 56 min.) – daugiau kaip 30 minučių anksčiau negu buvo planuota.

Bet susijungimas buvo visiškai baigtas tik 13 val. 03 min. Grinvičo (16 val. 03 min. Lietuvos) laiku, kai TKS įgula vaizdo kameromis patikrino sąlygas kapsulėje.

Milijardieriui Elonui Muskui (Elonui Maskui) priklausančios JAV bendrovės “SpaceX” raketa nešėja “Falcon 9” sekmadienį vakare iš Kanaveralo kyšulio Floridoje iškėlė į orbitą krovininę kapsulę “Dragon”.

Ši misija – pirmoji iš keliolikos skrydžių, kuriuos bendrovė “SpaceX” planuoja atlikti pagal ketverių metų 1,6 mlrd. dolerių kontraktą su NASA – skraidinti atsargas į Tarptautinę kosminę stotį (TKS). Tokį darbą anksčiau vykdė JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) erdvėlaivių laivynas, dabar jau nurašytas.

Kapsulė “Dragon” atgabeno apie 450 kilogramų įrangos ir medžiagos moksliniams eksperimentams, kuriuos stotyje vykdys TKS įgula, vadovaujama JAV astronautės Sunitos Williams (Sunitos Viljams).

Krovinyje taip pat esama maisto, aprangos ir kitų reikmenų tarptautinei įgulai, kurioje be S.Williams yra trys rusai, vienas japonas ir dar vienas amerikietis.

“Dragon” šiuo metu yra vienintelis erdvėlaivis, galintis gabenti krovinius į TKS ir iš jos. Sugrįžimas į Žemę numatytas spalio 28 dieną su 560 kilogramų kroviniu. “Dragon” turėtų nusileisti parašiutu į vandenyną ties pietine Kalifornijos pakrante.

Rusų krovininis laivas “Soyuz” taip pat gabeno krovinius į TKS, bet juo negalima pargabenti krovinių atgal į Žemę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: