Pexels.com archyvo nuotr.

Sodininkystė – hobis, kuris žavi milijonus visame pasaulyje. Nepriklausomai nuo to, koks jūsų amžius, lytis ar kiti užsiėmimai, būti sode ir puoselėti sau artimą aplinką gali būti ne tik smagi pramoga, bet ir naudinga veikla. Jūs galėsite ne tik pasikelti nuotaiką matydami gerus rezultatus, tačiau ir sumažinti pusfabrikačių vartojimą, patys sau užsiauginti aukštos kokybės maisto produktus ar vystyti kitokią kultūrą. Tačiau sodininkystė – ne tik daržovės ir uogos, tai – platus, įvairių veiklų mišinys. Jeigu jūs ieškote, kaip turiningiau praleisti laiką ar nuo ko tiksliau pradėti sodininkystę – skaitykite toliau.

Galbūt jūs tik norite puoselėti aplinką?

Kaip jau minėjome, sodininkystę daug kas įsivaizduoja tik, kaip auginimą. Tačiau juk sodas yra daugiau nei lysvės, šiltnamiai ar kiti panašūs augalai. Nors jie sudaro didelę dalį to, ką didžioji dalis žmonių veikia soduose, bet vis tiek reikia pabrėžti tai, kad reikšmingą vietą turėtų užimti ir pačios aplinkos priežiūra ir aptarnavimas.

Visų pirma, reikia pasirūpinti tuo, kad viskas aplink sodą ir jame būtų tvarkinga, estetiška, veiktų ir funkcionuotų pagal paskirtį bei poreikį. Dėl to yra naudingi ir sodo aksesuarai, kurie leidžia išbaigti tai, kaip viskas atrodo bei papildomai apsaugoti tokius objektus, kaip šiltnamiai, lysvės, takeliai ir t.t.

Tad, jeigu norisi puoselėti aplinką, įsigykite tokių priemonių ir prekių bei talkininkaukite antrajai pusei, kuri užsiima kitais darbais, arba patys rūpinkitės tik tuo, kas patinka ir aktualu jums.

Ilgalaikė vizija 

Nors sodininkystė yra hobis ir laisvalaikis, tačiau tai gali būti net ir pasyvių ar pagrindinių pajamų šaltinis. Visgi, nepaisant jūsų požiūrio ir tikslų, norint, kad viskas sektųsi, reikia turėti ilgalaikį planą ir tikslus, kuriuos turite įgyvendinti. Jeigu sode nieko nevyks, tuomet jis tik užims vietą ir eikvos laiką.

Apsibrėžkite tai, ką norėtumėte turėti pvz., po 3-5 metų. Susitaikykite su tuo, kad pirmus vieną ar du kartus gali visiškai nepavykti užauginti derliaus arba paruošti gražų gėlių sodelį. Viskas ateina per laiką ir patirtį, tad reikėtų nebijoti bandyti tol, kol rezultatas galų gale bus geras. Jeigu apie tai mąstote rimtai, galite pasikviesti pažįstamus su patirtimi arba jų pasiklausinėti, kad gautumėte patarimų apie tai, ką ir kaip daryti, pvz., kokias trąšas naudoti, iš kur pirkti sėklas, kokią techniką rinktis ir t.t.. Dažnai net nereikia didelių investicijų, svarbu būti dėmesingiems detalėms ir žinoti aiškius žingsnius, kaip savo tikslą pasieksite. 

Atsiribojimas nuo itin retų arba sunkiai prižiūrimų kultūrų

Daug kas, vos tik pradėję suktis sode, ima svajoti apie gražiausias spalvas, rečiausius ir unikaliausius augalus bei pačias išskirtiniausias vizijas. Jeigu tik pradedate, labai stipriai patariame apsiriboti tuo, kas mūsų kraštuose yra įprasta, pažįstama arba bent jau gerai suprantama. Kol tik pradedate, nereikėtų pernelyg didelių investicijų daryti į tai, kas yra visiškai nauja ir nesuprantama. Galbūt vos po poros savaičių pamatysite, kad tai – nepatinka, o kai padarytos šimtų ar net tūkstančių eurų dydžio investicijos į techniką, įrangą, sėklas ir kitus dalykus – trauktis nebėra kur. Neįkalinkite savęs pernelyg ambicinguose tiksluose ir ieškokite to, kas būtų tikrai paprasta, kaip pradedantiesiems.

Vėliau, kai įgūdžiai jau taps geresni, galima pradėti puoselėti egzotiškas gėles, retesnes daržoves ar pvz., net imtis bitininkystės. 

Šiltnamiai – populiaru ir naudinga

Jeigu kalbame apie sodininkystę, viena iš pagrindinių temų visada bus šiltnamiai. Juose galima daryti labai daug ką ir auginti pačius įvairiausius augalus. Kad ir ką bepasirinktumėte, pasistatyti šiltnamius tikrai yra naudinga, jeigu į sodininkystę žiūrite ganėtinai rimtai.

Užsukę į šią nuorodą https://www.varle.lt/siltnamiai/, galite pamatyti, iš kiek daug skirtingų šiltnamių jūs galite rinktis. Svarbiausia: nuspręsti dėl statymo vietos, pasirinkti gero dydžio šiltnamį ir tinkamą medžiagą. 

Vandens atsarga ir vandentiekis

Jeigu jūsų sodo namelis yra prijungtas prie centrinio vandentiekio, tuomet šią pastraipą ir patarimą galite praleisti. Tačiau tuo atveju, kada vandens tiekimu reikia pasirūpinti patiems, jums būtina atkreipti dėmesį į daug dalykų. Šiuolaikinės technologijos jums turėtų leisti surinkti lietaus vandenį, jį vėliau panaudoti laistymui. Išmanios laistymo sistemos leis visada turėti gražią veją, net ir tuomet, kai nesate vietoje.

Vandens atsargai galite įsigyti talpą, o vandentiekiui jums reikės vamzdžių, gręžinio ir hidroforo.

Užsakymo Nr. KMC210235

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: