Pexels.com archyvo nuotr.

Augančiu populiarumu pasižymintys rytietiški kvepalai tokio dėmesio susilaukia ne be reikalo – arabiškų kvepalų kūrimas yra tapęs senovine meno forma, turinčia gilias šaknis ir tūkstančius metų siekiančią istoriją. Kvepalų kūrimo tradicijos Rytų šalyse yra perduodamos iš kartos į kartą, o pagrindine siekiamybe visuomet išlieka autentiška kokybė, kuri arabiškus kvepalus išskiria iš kitų. Tad kaip gi kuriami ir gaminami arabiški kvepalai?

Arabiškų kvepalų gamyba, tapusi milžiniška Rytų kultūros dalimi, prasidėjo dar senovės civilizacijose, tokiose kaip Egiptas, Persija ir Mesopotamija. Arabiški kvepalai, arba tuometinės aromatinių aliejų kombinacijos, buvo naudojamos ne tik įvairioms religinėms apeigoms ir ritualams, bet ir medicininiams tikslams, asmeninei higienai, aromaterapijai. Būtent Rytuose buvo sukurtos ir unikalios eterinių aliejų gavybos ir apdorojimo technikos, kurios naudojamos iki šiol.

Pavyzdžiui, distiliacija, kurios metu iš natūralių žaliavų ir įvairių augalų, skirtų kvepalams, yra išgaunami eteriniai aliejai, buvo sukurta būtent Islamo aukso amžiuje, laikotarpyje tarp aštuntojo ir keturioliktojo amžiaus. Distiliacijos metu augalų eteriniai aliejai yra išgaunami naudojant garus, kurie kondensuojasi, o vėliau yra surenkami kaip gryni aliejai. O tam, kad iš augalų būtų išgaunami intensyvūs aromatai, yra pasitelkiamas maceracijos metodas, kurio metu natūralios kvepalų žaliavos, tokios kaip gėlės, prieskoniai ar mediena, yra mirkomos aliejuje arba alkoholyje. Šis procesas gali trukti kelias savaites ar net mėnesius, kad būtų išgautas ir užtikrinamas maksimalus kvapų intensyvumas. Šie arabiškų kvepalų gamybos metodai reikalauja ypatingo kruopštumo ir meistriškumo, kuris įvaldytas, pasitelkiant per šimtmečius sukauptą patirtį ir rytiečių žinias.

Kitas arabiškų kvepalų kūrimo išskirtinumas yra autentiškai ištobulintas aromatų maišymo menas. Arabiški kvepalai garsėja tokiomis kvapų kombinacijomis, kurios ne tik išsiskiria iš vakarietiškų kvepalų savo autentiškumu, bet ir sukuria stiprų individualumo atspalvį. Šimtmečius kaupiama patirtis leidžia meistriškai sumaišyti įvairius aliejus ir esencijas, taip sukuriant sudėtingus, bet ypatingai harmoningus aromatus arabiškiems kvepalams. Išskirtinis dėmesys yra skiriamas žaliavoms – arabiškiems kvepalams sukurti naudojamos tik aukščiausios kokybės natūralios medžiagos, kurios dažnai randamos tik Rytų šalyse. Rūpinamasi, kad žaliavos augtų nenaudojant įvairių pesticidų ir kitų kenksmingų medžiagų, o derlius būtų renkamas nepakenkiant natūraliai ekosistemai. Pavyzdžiui, agarmedžio, kuris laikomas vienu pagrindinių ir išskirtinių arabiškų kvepalų ingredientu,  plantacijos yra nuolat didinamos, siekiant išsaugoti medžių skaičių ir nepakenkti gyvūnijai, kuriai reikalingi agarmedžio medžiai. Dėl šios priežasties arabiški kvepalai yra ypač vertinamas pasirinkimas ekologijos ir tvarumo puoselėtojams.

Arabiškų kvepalų menas slypi ne tik jų kūrime ir gamyboje, bet ir šių kvepalų dėvėjime. Kadangi arabiški kvepalai yra kuriami aliejaus pagrindu, jie ant odos išsilaiko ypatingai ilgai, o aromatas, susipynęs su odos alchemija, tampa ypač subtilus, individualus ir išskirtinis. Rytų šalyse yra įprasta prieš kvėpinimąsi pasirūpinti ir savo oda – sudrėkinti ją bekvapiu losjonu ar kremu. Drėgmės nestokojanti oda dar labiau atskleidžia arabiškų aromatų grožį, intensyvumą ir subtilumą.

Tad arabiškų kvepalų kūrimas yra šimtmečius tobulintas ir savo vertę šiuolaikiniame pasaulyje užsitikrinęs menas. Jis apima ne tik ilgametę rytiečių patirtį ir gilias parfumerijos žinias, bet ir įvairias tradicijas bei meistriškas aromatų išgavimo technikas. Būtent todėl arabiški kvepalai užima didžiulę vietą visoje parfumerijos kultūroje ir yra ypatingai vertinami visame pasaulyje.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: