J. Lukšos gimnazistai prieš priklausomybes
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Garliavos Juozo Lukšos gimnazijoje rugsėjo-gruodžio mėnesiais vykdomas Kauno rajono savivaldybės Sveikatos tarybos finansuojamas projektas „Mes nepriklausomi – 2“.

„Projekto metu siekiame moksleivius ir jų tėvelius informuoti apie priklausomybės nuo kompiuterio požymius, atsiradimo kelius ir būdus jos išvengti. Taip pat tęsiame energetinių gėrimų vartojimo prevenciją, kuriai buvo skirtas 2010 m. vykdytas taip pat Kauno rajono savivaldybės Sveikatos tarybos finansuotas projektas „Mes nepriklausomi“, – sakė projekto vadovė, sveikatos priežiūros specialistė Irma Drukteinienė.

Projektas „Mes nepriklausomi-2“ jau įsibėgėjęs ir veikla veja veiklą. Kaip ir buvo numatyta projekto paraiškoje, surengtos integruotas tikybos/etikos pamokos-diskusijos. Projekte dalyvaujančios mokytojos V. Janukevičienė ir D. Bruzgienė sudarė sąlygas mokiniams būti aktyviais diskusijos dalyviais.

Lektorė, Kauno apskrities priklausomybės ligų centro socialinė darbuotoja I. Pavinkšnienė įdomiai dalijosi ne tik savo darbo patirtimi, bet ir atsakė į mokiniams rūpimus klausimus: kokie yra priklausomybės požymiai, kiek laiko per dieną galima sėdėti prie kompiuterio, kaip suprasti, kad esi priklausomas nuo kompiuterio, ar daug žmonių turi priklausomybę nuo kompiuterio, kodėl bendraamžiai taip nori vartoti alkoholį ir rūkyti, ar po pirmos narkotikų dozės tampi priklausomas, kokios dažniausios priklausomybės tarp mokinių, kaip padėti draugui atsikratyti priklausomybės.

Klausimų gausa ir įvairovė nustebino ne tik projekto vykdytojus, bet ir lektorę.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui A.Vinciūnienė surengė seminarą ir projekto metu surinktą informaciją pateikė tėvų tarybos nariams. Tėvai buvo supažindinti su dažniausiai pasitaikančiais mokinių sveikatos ir vystymosi sutrikimais, kokią įtaką mokinių sveikatai daro kompiuteris.

Psichologė J. Raudienė supažindino su Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos mokinių naudojimosi kompiuteriu įpročiais ir pateikė praktinių patarimų, kaip sumažinti priklausomybės nuo kompiuterio pavojų. Tėvelių susidomėjimo sulaukė ir 2010 m. atliktos anketinės apklausos apie energetinių gėrimų vartojimo ypatumus tarp gimnazijos mokinių analizė. Planuojama, kad seminaro metu gauta informacija tėvų tarybos nariai dalinsis gruodžio mėnesį įvyksiančių tėvų susirinkimų klasėse metu.

Projekto dalyviai (6-III g. kl. mokiniai) ne tik klausėsi paskaitų ir dalyvavo diskusijose, bet ir savo požiūrį į kompiuterio daromą įtaką išreiškė piešiniuose. Piešiniai bus panaudoti išleidžiant kalendorius 2012 metams (jie nukeliaus į visas gimnazijos klases) , skirtukus knygoms bei lipdukus, raginančius nepamiršti mirksėti naudojantis kompiuteriu (jais bus „papuošiami“ informacinių technologijų ir kituose kabinetuose esantys kompiuteriai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: