© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinės Valstijos sekmadienį pranešė pratęsiančios kai kurių savo ambasadų ir konsulatų uždarymą Artimųjų Rytų ir Afrikos valstybėse iki rugpjūčio 10-osios, baiminantis dėl “al Qaeda” išpuolių grėsmės tų atstovybių saugumui.

JAV valstybės departamentas, pažymėjęs, kad tokių priemonių imasi “dėl visa pikta”, nurodė, kad iki šeštadienio liks uždarytos 19 diplomatinių atstovybių.

Į šį sąrašą pateko 15 atstovybių, kurias jau anksčiau buvo nurodyta uždaryti sekmadienį, baiminantis galimų išpuolių, taip pat keturios naujos diplomatinės būstinės.

“Tai nėra naujo grėsmės šaltinio požymis – tik ženklas, jog esame pasiryžę laikytis saugumo ir imtis atitinkamų žingsnių, kad apsaugotume savo darbuotojus, įskaitant vietinius darbuotojus, bei lankytojus mūsų įstaigose”, – sakoma Valstybės departamento atstovės Jen Psaki (Džen Psaki) pranešime.

Iš pradžių bent 25 JAV ambasadas arba konsulatus buvo nurodyta uždaryti rugpjūčio 4-ąją, reaguojant į teroro atakų grėsmę, o įstatymų leidėjai sakė, kad šį sprendimą paskatino priimti perimti tarptautinio džihadistų tinklo “al Qaeda” aukšto rango veikėjų pranešimai, kuriuose užsimenama apie planuojamą didelį išpuolį.

Apie šią padėtį informuoti Kongreso nariai sakė, kad gauti žvalgybos pranešimai buvo rimčiausi iš perspėjimų, kurie buvo paskelbti per kelerius pastaruosius metus.

Atstovų Rūmų teritorinio saugumo komiteto pirmininkas Michaelas McCaulas (Maiklas Makolas) teigė, kad tas perspėjimas “ko gera, buvo viena iš konkrečiausių ir labiausiai įtikinamų grėsmių, kurias esu matęs – turbūt nuo (2001 metų) rugsėjo 11-osios”.

Pasak jo, iš gautos informacijos galima spręsti, kad ataką planuojama surengti artimiausiu laiku – galbūt tuomet, kai musulmonai minės šventojo pasninko mėnesio Ramadano pabaigą.

Atstovų Rūmų žvalgybos komitete aukščiausias pareigas užimantis demokratas Dutchą Ruppersbergeris (Dačas Rupersbergeris) sakė televizijos ABC laidai “This Week”, kad “al Qaeda” smogikai “yra savo vietose”.

Pasak jo, tai tapo žinoma Jungtinėms Valstijoms, “nes gavome informacijos, jog aukšto rango žmonės iš Arabijos pusiasalio “al Qaeda” (AQAP) kalba apie didelę ataką”.

JAV jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas generolas Martinas Dempsey (Martinas Dempsis) sakė “ABC News”, kad ši grėsmė yra “labiau specifinė” negu ankstesnės.

Nors tikslus planuojamų atakų taikinys nėra žinomas, “ketinimai atrodo aiškūs. Ketinama atakuoti Vakarų šalių – ne vien JAV – interesus”, aiškino M.Dempsey.

“ABC News” citavo vieną neįvardytą JAV pareigūną, kuris sakė, jog “al Qaeda” gali pasiųsti mirtininkus sprogdintojus su jų kūnuose įsiūtomis bombomis, kad išvengtų saugumo patikrinimų.

Be atstovybių, kurias buvo nurodyta uždaryti anksčiau, papildomai bus uždaryti postai Madagaskare, Burundyje, Ruandoje ir Mauricijuje.

Kaip nurodoma, nuo pirmadienio iki šeštadienio liks uždarytos diplomatinės atstovybės Abu Dabyje, Amane, Kaire, Rijade, az Zahrane, Džidoje, Dohoje, Dubajuje, Kuveite, Manamoje, Muskate, Sanoje, Tripolyje, Antananarive, Budžumburoje, Džibutyje, Chartume, Kigalyje ir Port Luise.

Tuo tarpu nuo pirmadienio įprastu režimu dirbs atstovybės Dakoje, Alžyre, Nuakšote, Kabule, Herate, Mazari Šarife, Bagdade, Basroje ir Erbile.

Sekmadienį ypač griežtų saugumo priemonių imtasi Jemeno sostinėje Sanoje, kur savo ambasadas taip pat uždarė Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija, gavusios JAV perspėjimą praeitos savaitės pabaigoje.

Prie atstovybių pastatų budėjo specialios pajėgos ir šarvuočiai, o miesto pagrindinėse gatvėse buvo įkurti policijos ir armijos patikros postai.

Sanos gyventojai sakė girdėję virš miesto skraidant bepilotį lėktuvą, kuris veikiausiai buvo amerikiečių, nes Vašingtonas vienintelis turi galimybių siųsti savo nepilotuojamus aparatus į šį regioną.

Vašingtonas taip pat reagavo į terorizmo grėsmę, paskelbdamas, kaip manoma, iki šiol didžiausią savo diplomatinių atstovybių laikiną uždarymą.

“Dirbau CŽV (Centrinės žvalgybos valdyboje) 21 metus, ir nemanau, kad man yra tekę matyti, jog 22 ambasados uždaromos vienu metu. Tai labai, labai neįprasta”, – buvęs JAV žvalgybos koordinatorius Artimuosiuose Rytuose Robertas Baeras (Robertas Beiras) sakė naujienų televizijai CNN.

Pasak jo, šių veiksmų Jungtinės Valstijos ėmėsi suintensyvėjus “al Qaeda” veiklai, įskaitant kalinamų teroristų vadavimo operacijas, organizuotas Libijoje ir Irake, per kurias pabėgo šimtai kalinių, taip pat vykstant neramumams Egipte, Malyje ir kitose šio regiono vietose.

Interpolas šeštadienį irgi paskelbė perspėjimą dėl grėsmių saugumui, kai šimtai kalinių pabėgo per atakas prieš kalėjimus.

Vašingtonas ypač susirūpino savo atstovybių užsienyje saugumu po pernai rugsėjo 11-ąją įvykdyto išpuolio prieš Amerikos konsulatą Libijos rytiniame Bengazio mieste.

Per tą ataką, dėl kurios kaltinami islamistai kovotojai, žuvo ambasadorius Chrisas Stevensas (Krisas Stivensas) ir trys kiti amerikiečiai.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: