Tomas Rimydis © Inesos Rimkuvienės nuotr./KaunoZinios.lt

Šiandien, birželio 20 d. Kauno miesto žiniasklaidos atstovai buvo pakviesti į viešbučio „Park Inn“ restoraną „Diverso”, kur spaudos pusryčių metu buvo pristatytas atsakingų restoranų tinklas Lietuvoje. Renginio dalyviai gavo galimybę susipažinti su informacija apie įsipareigojimus aplinkai prisiėmusiomis maitinimo įsaigomis.

Atsakingų restoranų tinklą subūrusio visuomeninio projekto „Kas šiandien meniu?” atstovai apibūdino kaip socialiai atsakingų maitintojų (restoranų, kavinių, kt.) junginį, kur lankytojai pietaudami ir vakarieniaudami gali gauti informaciją apie restorane naudojamus produktus, jų sudėtines dalis, kaloringumą, alergizuojančius produktus, naudojamą GMO, produktų kilmę, paruošimo būdą. Renginio organizatoriai dalinosi su kokiomis problemomis susiduriama siekiant atitikti aukštus standartus bei pateikti restoranų lankytojams patiekalus iš sveikų, vietinių produktų.

Restorano „Diverso“ šefas daugybės kulinarinių konkursų nugalėtojas, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos valdybos narys Tomas Rimydis pasakojo apie tai, kaip restorano virtuvei tiekiami maisto produktai. Gaminant patiekalus naudojama mažiausiai 20% vietinių produktų: salotos, daržovės, triušiena, sterkas, kalakutiena, pieno produktai. Restoranas naudoja ne mažiau 20% vietinių žaliavų (100 km spinduliu aplink restoraną): šakninės daržovės, paukštienos patiekalai, pieno produktai. Restoranas siekia naudoti bent 10% ekologiškų (sertifikuotų) žaliavų, gaminant maistą. Valgiaraštyje pateikiamos tik gausius išteklius turinčios žuvų rūšys: vietinės upių/ežerų žuvys ir lašiša. Daugelis restorano patiekalų ruošiami naudojant žemą temperatūrą, džiovinant, vytinant. Taip taupomi energetiniai resursai, kartu išsaugomos puikios maisto savybės. Taip pat buvo pateikta informacija apie tai, kad restorano maisto produktų tiekėjai pasirašo tam tikrą etikos kodą, kuriame įsipareigoja dėl tiekiamų produktų kokybės bei standartus atitinkančių darbo sąlygų savo darbuotojams sudarymo.

Pristatant tyrimo kuriuo siekta išsiaiškinti ko iš restoranų tikisi jų lankytojai rezultatus, apibendrinus galima teigti, jog Lietuvos restoranų lankytojams svarbiausia restorano politika susijusi su vietinių, sezoninių, žaliavų pasirinkimu (70%), ekologiškų produktų naudojimas patiekaluose (68%). Taip pat restoranų, kavinių lankytojai pageidauja būti informuoti apie patiekaluose galimai esančius GMO (73%), alergenus (70%). Daugelis apklaustųjų teigė, jog jiems svarbus atsakingas išteklių naudojimas maistą tiekiančiose įmonėse – atliekų valdymas ir rūšiavimas (67%), aplinkai draugiškų valymo priemonių naudojimas restorane (73%). Tyrime dalyvavo ~ 2000 respondentų pildžiusių anketas viešojo maitinimo įstaigose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Palangoje.

Projekto „Kas šiandien meniu?” partneriais jau tapo:

LRVVKALietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ‒ Lietuvos virėjams, viešojo maitinimo įstaigų atstovams organizuoja seminarus, mokymus, čempionatus.
UAB „Restoranų grupė FORTAS“ – viešojo maitinimo įstaigų tinklas, kuriam priklauso 5 restoranai „Fortas“, 8 lietuviškų patiekalų restoranai „Forto dvaras“ ir restoranas „Terrazza“.
UAB „Mare Balticum“ – viešbučių ir restoranų verslas. Dalyvauja su restoranu-baru „California“.
UAB „Užupio klasika“ – restoranas „Užupio klasika“ – viešojo maitinimo, pobūvių paslaugos.
UAB „AAA Astorija“ – viešbutis, restoranas, pokylių salė. Konferencijų organizavimas, išvažiuojamųjų banketų, priėmimų, kokteilių organizavimas.
UAB „Kinų rožė“ – kinų maisto restoranas „Kinų rožė“.
UAB „Baltijos Dorė“ – viešbučių ir restoranų verslas. Dalyvauja su „Navalis“ ir „Old port hotel“ restoranu.
UAB „Aramėjas“ – viešojo maitinimo paslaugos. Iniciatyvoje dalyvauja su kebabine „Aladino kebabai“.
UAB „Hotel Neris“ – viešbučių ir restoranų verslas. Iniciatyvoje dalyvauja su restoranu „Diverso“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: