Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos dujų monopolininkas “Gazprom” nebėra Kauno termofikacijos elektrinės (KTE)šeimininkas, pareiškė naujasis jos savininkas Rimandas Stonys, kuris valdo JAV registruotą bendrovę “Clement Power Venture”.

“Galima sakyti, kad taip (sutartis pasirašyta – BNS), bet aš negaliu tokios informacijos oficialiai atskleisti. Yra tam tikri konfidencialumo susitarimai. Palaukite, kol viskas bus įregistruota Registrų centre”, – “Kauno diena” cituoja R.Stonį.

Pasak Kauno mero Andriaus Kupčinsko, per kelias valandas užsitęsusį miesto tarybos posėdį ketvirtadienį jis išsiderėjo daugiau nei “Kauno energijos” valdyba per kelis mėnesius. “Miesto tarybos noras buvo išsiderėti maksimaliai geras sąlygas miestui. Tai ir pavyko padaryti”, – tikino meras.

R.Stonys sutiko pakeisti dvi akcijų pirkimo-pardavimo sutarties sąlygas. Pirma, neliktų įsipareigojimo pirkti šilumos energiją iš KTE – anksčiau buvo suderėta, kad ateinančius kelerius metus “Kauno energija” iš KTE turės pirkti bent 50 proc. miestui reikalingos šilumos energijos.

Taip pat sutarta pakeisti punktą, kuriuo KTE akcijų pirkėjai buvo įsipareigoję investuoti 10 mln. litų į šilumos tinklus. Dabar palikta galimybė, kad šios investicijos gali būti nukreiptos į kitą miesto infrastruktūrą.

Šie du punktai didelės reikšmės greičiausiai neturės, nes naujieji akcijų savininkai buvo įsipareigoję investuoti tą pačią sumą, o per artimiausius kelerius metus naujų šilumos gamintojų, kurie sugebėtų pagaminti bent pusę Kaunui reikalingos šilumos, neatsiras. Tad didžiąją dalį šilumos energijos “Kauno energija” vis tiek pirks iš KTE, rašo dienraštis.

“Taip, kitų didelių jėgainių nėra, bet tai nereiškia, kad nereikia kurti konkurencinės aplinkos. Tai signalas visiems gamintojams, kad Kaune šilumos tiekimo rinka yra liberali ir visi gali investuoti”, – sakė A.Kupčinskas.

“Mes su tomis sąlygomis sutinkame. Energetikos profesionalai supranta, kad Šilumos įstatymas yra aukščiau už mus. Jei šiandien atsiras kas nors, kas už mus pigiau gamins šilumą, mūsų sutartys neteks galios. Be to, tikime, kad investavę iki 300 mln. litų, įrengę biokuro katilus, mes miestui sugebėsime tiekti pigiausią ir konkurencingiausią šilumą”, – kalbėjo R.Stonys.

Jis teigė sudaręs susitarimą su A.Kupčinsku, kad šis akcijų pardavimui nebetrukdys, taip pat dirbtinai nestabdys naujos biokuro katilinės statybos. Iš Kauno savivaldybės statybos sąlygų laukiama nuo pavasario.

“Manau, kad “Kauno energijos” valdyba išsiderėjo viską, ką buvo galima išsiderėti. Mes nusileidome maksimaliai”, – teigė R.Stonys. Jis tikino, kad Kaune šilumą galima atpiginti ketvirtadaliu. “Clement Power Venture” į biokuro katilus žada investuoti apie 70 mln. eurų, o bendros investicijos esą sieks apie 300 mln. litų. Nauji katilai veikti gali pradėti 2015 -ųjų vasarą.

“Gazprom” šių metų pavasarį nutarė parduoti KTE po kelerius metus trukusių nesutarimų su Kauno valdžia dėl “Gazprom” neįgyvendintų investicijų bei dėl Lietuvos bei Kauno valdžios nepritarimo milijardinės vertės elektrinės plėtros projektui.

Kauno miesto savivaldybė valdo kontrolinį 92,82 proc. “Kauno energijos” akcijų paketą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: