Organizatorių archyvo nuotr.

Vilnius (gruodžio 13, 2013) — Jau kitą savaitgalį Lietuvos publiką žavės įžymusis Italijos dainininaks Robertino Loreti, dar prieš penkis dešimtmečius tapęs publikos numylėtiniu. Po sėkmingų gastrolių didžiausiuose Rusijos miestuose atlikėjas atvyksta į Baltijos šalis – kad kartu su Donato Katkaus vadovaujamu Šv.Kristoforo orkestru gruodžio 20-22 dienomis Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje prisidėtų prie šviesos kalėdinės Lietuvos publikos nuotaikos.

Kūriniai „Jamaica“, „O sole mio“ ir daugybė kitų itališkų dainų, atliekamų skardžiabalsio berniuko, septintajame dešimtmetyje rado milijonus gerbėjų – vien tuometėje Sovietų Sąjungoje jo plokštelės buvo parduotos daugiau nei 56 milijonų egzempliorių tiražu. Dainininkas laimėjo daugybę muzikos apdovanojimų, jam skirtas ne vieno miesto garbės piliečio vardas.

Neturtingos šeimos vaikas, stulbinančio balso dėka tapęs pasauline žvaigžde, ir šiandien yra laukiamas daugelio šalių koncertų salėse. Lietuvoje jam pritars ne tik orkestras, bet ir iš Italijos atvykstantis ilgametis muzikinis partneris, pianistas Fabrizio Masci. Be to, koncertuose pasirodys ir dvylikametis iš Rusijos Feliksas Karamianas – vienintelis Robertino mokinys per visą dainininko gyvenimą, jau dabar vadinamas garsiojo maestro įpėdiniu.

Publiką ir stipriu balsu, ir šiltu bendravimu paperkantis R.Loreti gruodžio 20-ąją dainuos Kauno „Žalgirio“ arenoje, gruodžio 21-ąją – Vilniaus kongresų rūmuose, o gruodžio 22-ąją – Klaipėdos „Švyturio“ arenoje.

Artėjant jo viešnagei, pateikiame dešimt galbūt ne visiems dainininko gerbėjams žinomų įdomių faktų iš Robertino Loreti gyvenimo.

Jis niekada nesilankė šalyje, kurią apdainavo viename žymiausių kūrinių. Milijonai žmonių žavėjosi Robertino atliekama daina „Jamaica“, tačiau dainininkui niekada neteko lankytis Jamaikoje. „Buvau daugelyje įdomių šalių – Kuboje, Maldyvuose, Fidžyje, bet Jamaikoje – niekada. Vis dar tikiuosi nuvykti“, – juokiasi atlikėjas.

Jis dievina žirgus. 1973-aisiais nuo aktyvios koncertinės veiklos pavargęs Robertino pasitraukė iš scenos – nusprendė užsiimti kitais darbais. Vienas jų buvo kino prodiuserio veikla, o kitas – lenktyninių žirgų verslas. Šia idėja dainininką užkrėtė uošvis, garsus jojikas, laimėjęs daugiau nei 5 tūkstančius lenktynių. Žirgyną įsigijęs dainininkas mėgavosi nauju karjeros posūkiu, taip pat įsisuko į parduotuvių verslą, su broliais atidarė barą ir naktinį klubą, iki šiol turi konditerijos parduotuvę. Meilė muzikai nugalėjo – devintojo dešimtmečio viduryje Robertino grįžo į sceną. Tačiau iki šiol turi kelis lenktyninius žirgus, kurie jam neša solidų pelną.

Jis turi garsių kaimynų. Robertino Loreti gyvena prestižiniame Romos rajone Kastel Romane. Jo kaimynė daug metų buvo italų aktorė Sophia Loren, su kuria dainininkas puikiai sutaria. Ilgametė draugystė jį siejo ir su aktoriumi Marcello Mastroianni, kuris kaimynystėje gyveno iki pat savo mirties 1996-aisiais. Šiuo metu Robertino kaimynė – skandalingojo italų politiko ir verslininko Silvio Berlusconi dukra. „Jos tėvas mane ragino eiti į politiką, bet pagalvojau ir atsisakiau. Nors kultūros ministru sutikčiau tapti. Vis dėlto man labiau patinka būti artistu“, – svarsto dainininkas. Jis turi ir namus 40 kilometrų nuo Romos – ten jo kaimynas yra garsus kino režisierius Bernardo Bertolucci.

Jo aistra – virtuvė. Robertino ilgai valdė nuosavą restoraną, pavadintą savo vardu – galiausiai perleido verslą nuomininkams, nes pavargo tuo užsiimti. Jis pats puikiai gamina maistą. Dainininkas dažnai rengia vakarienes savo bičiuliams, o jo prabangiuose namuose Romoje įrengtos net keturios virtuvės. Kiekvienoje aplankytoje šalyje Robertino valgo vietinės virtuvės maistą, nes taip – tiesiog įdomiau: „Spagečių galiu prisivalgyti ir namie“.

Jis niekada neįgijo aukštojo mokslo diplomo. Dar vaikystėje visame pasaulyje išgarsėjęs Robertino tam tiesiog neturėjo laiko – visą jį atimdavo gastrolės ir plokštelių įrašai. Dėl to maestro šiek tiek liūdi – trims savo vaikams jis griežtai įskiepijo mintį, kad aukštasis mokslas yra tiesiog būtinas.

Paauglystėje jis gaudavo tonas laiškų. Ir ne tik laiškų – kalnus dovanų, kurių tiesiog neturėjo kur dėti. Tai ne anekdotas – išpopuliarėjusio Robertino vadybininkai buvo pasamdę net dvylika žmonių, kurių darbas buvo atsakinėti į dainininko gerbėjų laiškus. „Maišams su laiškais buvo skirti du kambariai. Ir bene 70 procentų laiškų ateidavo iš tuometės Sovietų Sąjungos“, – prisimena dainininkas.

Jis nevartoja alkoholio. Dėl to dažnai kyla sunkumų Rusijoje, kur šis dainininkas – itin mylimas. Po koncertų rengiamos vakarienės, kuriose koncertų organizatoriai ir rėmėjai labai nori išlenkti taurelę su pamėgtu dainininku, tačiau jis visada atsisako. „Negeriu nei degtinės, nei alaus, nei vyno. Ne dėl to, kad negalėčiau – galiu pakelti daug. Tačiau tiesiog nematau prasmės“, – tvirtina atlikėjas.

Jis – pirmosios į kosmosą išskridusios moters muzikinis favoritas. Kai 1963-aisiais kosminiu laivu “Vostok 6” į kosmosą pakilo Valentina Tereškova, prieš kelionę ji paprašė galimybės skrydžio metu klausytis Robertino Loreti balso įrašų. Šiuo faktu dainininkas didžiuojasi iki šiol. „Džiaugiuosi, kad neseniai turėjau galimybę su ja pasikalbėti telefonu“, – sako Robertino.

Jį norėta nužudyti. 2010-aisiais Toronto policija suėmė 58-erių vyrą ir apkaltino jį trijų žmogžudysčių planavimu. Viena italų kilmės vyro aukų turėjo tapti Robertino Loreti. Įtariamasis ne vieną dešimtmetį pažinojo dainininką, pastarasis lankėsi jo namuose Toronte. Vyriškis įtarė, kad atlikėjas suviliojo jo žmoną. Dainininką jis ketino nužudyti prieš koncertą Kanadoje. Pats Robertino teigia, kad visada buvo ištikimas savo žmonai.

Jo sūnus puikiai dainuoja. Robertino turi tris vaikus – du iš pirmosios santuokos ir vieną iš dabartinės, su odontologe Maura, kurią vadina savo didžiąja gyvenimo meile. Poros sūnus Lorenzo, anot girdėjusių jo balsą, talentu nenusileidžia įžymiam tėvui, o gal net jį lenkia. Tačiau vaikinas nepradėjo muzikinės karjeros, o pasirinko kirpėjo darbą.

Bilietai į Robertino Loreti ir Šv.Kristoforo orkestro koncertus Vilniuje ir Kaune platinami visose „Ticketpro“ kasose ir internetu – www.ticketpro.lt  Bilietai į Klaipėdoje vyksiantį pasirodymą platinami visose „BILIETAI LT“ kasose ir internetu – www.bilietai.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: