Laisvės gynėjų dieną - filmo "Nežinomi didvyriai" premjera
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Šį penktadienį, sausio 13-ąją, kino teatre „Romuva“ įvyko dokumentinio filmo „Nežinomi didvyriai“ premjera.

„Tos sausio dienos daug vardų turi. Tos kruvinos dienos, kančių dienos laiko tėkmėje įgavo vieną, apibendrintą, grėsmingą pavadinimą – Sausio 13-oji“, – tokiais žodžiais prasideda Algio Kuzmicko dokumentinis filmas „Nežinomi didvyriai“.

„Šį filmą pradėjome kurti nuo nulio. Neturėjome nieko, kas yra būtina filmo kūrimui: nei scenarijaus, nei biudžeto. Regis, laiminga ranka mus lydėjo visą kūrybinį procesą: sutikome arba mus pačius surado reikalingi žmonės, atsidurdavome tokiose situacijose, kurias tiesiog reikėjo įamžinti ir tam nesipriešinti. Džiaugiuosi, jog filmas nenugulė stalčiuose. Jis yra gyvas ir turi savo žiūrovą“, – premjeros metu mintimis dalinosi scenarijaus autorius ir režisierius A. Kuzmickas.

Filmo pristatymo metu kalbėjęs miesto meras Andrius Kupčinskas dėkojo filmo kūrėjams, nepabūgusiems kurti tokia sudėtinga tema ir šitaip savo darbu prisidedantiems prie atsiminimo išsaugojimo apie tuos, kurie tragiškomis dienomis gynė Lietuvos laisvę ir dėl jos paaukojo gyvybes.

„1991 metų įvykiai – amžini mūsų širdyse, mūsų gyvenime. Sausio 13-oji yra tragiškas, tačiau garbingas mūsų istorijos puslapis. Šie įvykiai dar neįvertinti istorikų, nors reikėtų paskubėti, kol yra šios istorijos liudininkų. Filmas „Nežinomi didvyriai“ yra vienas iš reikšmingų darbų, atspindinčių mūsų šalies kovą už laisvę. Jaunoji karta, kuri užaugo po nepriklausomybės paskelbimo, turi visa tai žinoti ir branginti“, – premjeros metu kalbėjo A. Kupčinskas.

Pagrindiniai filmo herojai – Sausio 13-osios įvykių liudininkai, budėję ir kovęsi už Lietuvos laisvę prie TV bokšto ir televizijos, tačiau filmas „Nežinomi didvyriai“ skirtas visiems: ir tų dienų liudininkams, dalyviams, ir tiems, kurie jau gimė bei auga laisvoje Lietuvoje.

Filmą pristatė viešoji įstaiga „E2K“, kurianti istorinius dokumentinius filmus apie svarbiausius Lietuvos istorijos faktus ir įvykius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: