© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybė sudarė sutartį su versline paukštininkyste besiverčiančia bendrove „Sakalo akis”, kuri įsipareigojo esant reikalui miesto centre panaudoti savo išaugintus dresuotus vanagus varninių paukščių būriams vaikyti.

Varniniai paukščiai – varnos, kovai, juodvarniai ir kt. – sudaro daug nepatogumų miesto gyventojams ir svečiams bei miesto tvarkymu besirūpinančioms įstaigoms. Besibūriuodami miesto centro medžiuose paukščiai apdergia paminklus, pastatus ir stovinčius automobilius, kartais nukenčia ir pavieniai praeiviai.

Gausūs varnų būriai spiečiasi miesto sode augančiuose medžiuose, ypatingai rudenį ir žiemą. Specialistų teigimu, paleisti dresuoti vanagai neleis nutūpti parazituojantiems paukščiams ir ilgainiui privers juos pasitraukti į atokesnius miesto rajonus ar visai išvykti iš miesto.

Bendrovės „Sakalo akis” direktorius Leopoldas Katinas patikino, kad toks būdas atsikratyti nepageidaujamais teršėjais neturėtų kelti abejonių dėl galimo žiauraus plėšrūnų elgesio su gyvūnais, kadangi specialiai dresuoti vanagai yra reguliariai lesinami ir nepuola su tikslu maitintis. Tačiau skraidydami jie pakelia į dangų kitus paukščius ir suardo įprastinį jų gyvenimo ritmą, taip versdami ieškoti kitų vietų nutūpimui.

Toks būdas ypač efektyvus varnų perėjimo laikotarpiu, kai pakilus paukščiams lieka nešildomi lizduose padėti kiaušiniai. Todėl vanagai savotiškai padės ir reguliuoti varnų populiaciją mieste.

Ši idėja „pasiskolinta” iš Gruzijos miesto Tbilisio, kur prieš keletą metų vanaginių rūšies paukščius varnoms ir kovams vaikyti ėmė naudoti centrinį miesto parką prižiūrinti įmonė.

2014 m. balandžio 1 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: