Projekto „Bibliotekos pažangai“ archyvo nuotr.

Per pastaruosius keletą metų Lietuvos bibliotekos iš esmės pakeitė savo veidą – iš spaudinių saugyklų  jos tapo informacinių paslaugų centrais.

Lietuvoje viešinti Bilo ir Melindos Geitsų fondo atstovė Deborah Jacobs džiaugėsi, kad projekto „Bibliotekos pažangai“ rezultatai pranoko visus lūkesčius. Dabar nemokamo interneto prieigos paslaugas teikia 97 proc. Lietuvos viešųjų bibliotekų, o internetu jau pasinaudota daugiau kaip 11 milijonų kartų.

„Prie programos „Bibliotekos pažangai“ dar 2008-aisiais sutiko prisidėti  Lietuvos vyriausybė ir visos savivaldybės. Jie neapsiriko – ši iniciatyva tapo neįtikėtina sėkmės istorija. Pažanga yra akivaizdi – beveik visose Lietuvos miesto ir kaimo bibliotekose gyventojai gali nemokamai naudotis internetu, jose yra bevielio interneto ryšio galimybė, daugiau nei 65 tūkstančiai Lietuvos gyventojų įgijo skaitmeninio raštingumo įgūdžius“, – sakė Bilo ir Melindos Geitsų fondo Pasaulio bibliotekų programos direktorė Deborah Jacobs.

Projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius teigia, kad Bilo ir Melindos Geitsų fondo indėlis į Lietuvos bibliotekų tinklo sustiprėjimą ypač reikšmingas laikmečio kontekste. Net šaliai išgyvenant ekonominį sunkmetį, bibliotekos galėjo išplėsti teikiamų paslaugų spektrą, tapti gerokai modernesnėmis.

Projekto metu atlikti tyrimai parodė, kad 2008-2012 m. bibliotekų vaidmuo visuomenėje žymiai sustiprėjo. Per pastaruosius metus viešosios bibliotekos tapo itin populiarios tarp gyventojų, kurie nori pasinaudoti nemokamu internetu – čia mokami mokesčiai, bendraujama su užsienyje gyvenančiais artimaisiais, ieškoma naujienų ar mokslams reikalingos informacijos.

Ne mažiau svarbus projekto pasiekimas – įveikta kaimo bibliotekų technologinė atskirtis. Nemokamą internetą teikiančių kaimo bibliotekų skaičius padvigubėjo ir beveik susilygino su miesto bibliotekomis. Turėti prieigą prie interneto kaimo gyventojams yra ypač svarbu. Kai kuriose atokiose vietovėse, biblioteka yra bemaž vienintelė vieta, kurioje žmonės gali nemokamai pasinaudoti internetu.

Projektas „Bibliotekos pažangai“ įgyvendinamas pagal tarptautinį trišalį susitarimą tarp Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos bei Bilo ir Melindos Geitsų fondo. Projekte dalyvavo 1276 viešosios bibliotekos, filialai ir padaliniai. Jiems skirta techninė įranga, įrengtas plačiajuostis interneto ryšys.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: