(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos gyventojai palankiai vertina šeimos gydytojų bei dienos chirurgijos, gerai ir labai gerai atsiliepia apie ambulatorines slaugos paslaugas. Tai parodė 2010 m. pabaigoje atlikta “Pacientų ir sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų apklausa”.

Šeimos gydytojus pacientai vertina už jų rodomą dėmesį ir pagarbą žmogui, privatumo užtikrinimą, gilinimąsi į problemas. Kartu apklausos dalyviai atkreipė dėmesį, kad kartais per ilgai sugaištama laukiant priėmimo arba per daug laiko praeina nuo registracijos iki patekimo pas gydytoją.

Pažymėtina, kad šeimos gydytojų paslaugų kokybę bei prieinamumą pacientai geriau vertina “mažosiose” asmens sveikatos priežiūros įstaigose – šeimos gydytojo kabinetuose ar pirminės sveikatos priežiūros centruose, negu “didžiosiose” – poliklinikose.

Blogiau nei šeimos gydytojų pacientai vertina specializuotas ambulatorines paslaugas, nes sunku patekti pas specialistą reikiamu laiku.

Kaip liudija ES lėšomis atliktos apklausos duomenys, Lietuvoje bent kartą per 2 metus ligoninėje gulėjo kas penktas vaikas, kas ketvirtas darbingo amžiaus ir kas trečias pensinio amžiaus respondentas. Stacionarinių paslaugų kokybę santykinai gerai vertino per 80 proc. apklausos dalyvių. Pacientai nenurodė patiriantys kokių nors keblumų vykstant į ligoninę. Daugiausiai priekaištų ligoninėse gulėję apklausos dalyviai pareiškė dėl maitinimo.

Atliktos pacientų ir sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų apklausos duomenimis, bendras sveikatos paslaugų vertinimo vidurkis svyruoja tarp 3,8 ir 4,33 balo iš 5 galimų.

“Ši apklausa mums yra labai svarbi, nes, įvertinus bendrą sveikatos paslaugų naudojimą ir atsiliepimus apie jų kokybę ir prieinamumą, galima teigti, kad reformos strategija pasiteisino. Apklausa liudija, kad esant gana didelio masto paslaugų vartojimui, jų kokybė ir prieinamumas yra pakankamai aukšto lygio. Pacientų nurodyti kai kurie organizacinio prieinamumo bei kokybės vadybos trūkumai, keistini dalykai, padės mums geriau planuoti tolesnę sveikatos sistemos plėtrą”, – sako sveikatos pasaugos viceministrė Nora Ribokienė.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: