Kaunas.lt archyvo nuotr.
Savaitgalį Kaune vykęs gyvosios istorijos festivalis „Europa. Napoleonas I Kaune. 1812″ pranoko visų – tiek ir dalyvių, tiek ir žiūrovų – lūkesčius. Tai buvo vienintelis su realia istorine data tapatinamas karo istorijos rekonstruotojų renginys, šiais metais vykęs Europoje.
Tris dienas – nuo penktadienio iki sekmadienio – Kauno senamiestyje ir Laisvės alėjoje tvyrojo XIX a. atmosfera: Santakos parke buvo įsikūrusios prancūzų ir rusų armijų stovyklos, pagrindinėmis Kauno gatvėmis žygiavo to laikmečio uniformomis vilkintys kariai. Jie šeštadienį pontoniniu keltu persikėlė į Nemuno salą, kurioje įvyko karinio mūšio inscenizacija.Kauną šventinį savaitgalį aplankė per 800 karo istorijos mėgėjų ir rekonstruotojų iš Prancūzijos, Rusijos, Lenkijos, Baltarusijos, Latvijos, Čekijos ir Lietuvos. Mūšio rekonstrukcijoje saloje dalyvavo 42 žirgai, buvo panaudoti 25 pabūklai, o Santakoje buvo pastatyta 400 palapinių. Per tris dienas iš artilerijos patrankų buvo iššaudyta apie 200 kg juodojo parako.Pagrindinis unikalaus gyvosios istorijos festivalio „Europa. Napoleonas I Kaune. 1812″ veiksmas vyko šeštadienį Nemuno saloje – čia specialiai paruoštu pontoniniu keltu Napoleono I armija, autentiškai atkuriant 200 metų senumo istorinius įvykius, persikėlė per Nemuną. Nemuno saloje visi susirinkę mėgavosi rekonstruotu unikaliu istoriniu įvykiu, įrašiusiu Lietuvą ir Kauną į Pasaulio karo istorijos metraščius – Deltuvos mūšio rekonstrukcija.
Renginio organizatorių – Kauno turizmo informacijos centro (TIC) – skaičiavimais, Nemuno saloje mūšio inscenizaciją stebėjo apie 70 tūkst. žmonių.

„Festivalis tikrai labai sėkmingas visomis prasmėmis: patenkinti liko ir žiūrovai, ir karo rekonstruotojai ir prekybininkai. Kauniečiai ir miesto svečiai tris dienas galėjo vaikščioti po Santakos parke įsikūrusią karo stovyklą ir stebėti karių gyvenimą. Karo rekonstruotojai stebėjosi ir gyrė, kad Kaunas turi dideles erdves, tinkamas tokioms šventėms. Prekybiniai skaičiavo nemenkus pelnus”, – pasibaigus šventei pasakojo TIC vadovas Sigitas Sidaravičius.

Pasak jo, didžioji dalis karo rekonstruotojų Kaune lankėsi pirmą kartą ir liko sužavėti mūsų miestu. „Rekonstruotojai liko patenkinti viskuo: stovyklai parinkta vieta, maistu, pramogomis. Daugelis minėjo, kad norėtų dar kartą sugrįžti į Kauną. Svečiai išsivežė teigiamus įspūdžius ir emocijas. Čekų karo vadas net didžiavosi, kad sušlapo kojas istorinėje upėje – Nemune”, – sakė S. Sidaravičius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: