Paženklinta Raudondvario kelio atkarpa
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Raudondvario seniūnija turtinga kultūros paveldo objektais. Vienas iš jų – Nevėžio gatvėje esanti kelio atkarpa, kuri įrašyta į Lietuvos Respublikos kultūros paveldo registrą, kaip valstybės saugomas nekilnojamas pavienis objektas.

Vertingųjų savybių pobūdis – inžinierinis, memorialinis. Šis kelias buvo įrengtas XIX a. pab.-XX a. pr., grįstas lygiais lauko akmenimis. Kelio atkarpos vakarinė dalis remiasi į J. Naujalio gatvę, rytinė dalis tęsiasi iki Nevėžio upės krantinių.

Abiejose kelio pusėse stovi gyvenamieji namai. Į saugotinas vertingąsias savybes įeina tilto per Nevėžį liekanų poliai, atramos, turėklų liekanos, gatvės kelkraščio tvorelės.

Tiltas per Nevėžį buvo pastatytas 1930-1931 m., bet 1941 m. birželio mėn. rusų-vokiečių karo veiksmų metu susprogdintas, išliko tik betono mūro atramų liekanos.

Siekiant išsaugoti šią kelio atkarpą kaip retą ir unikalų kultūros paveldo objektą, Kultūros paveldo departamento lėšomis ir bendra su Kauno rajono savivaldybe iniciatyva spalio 7 d. Nevėžio gatvės kelio atkarpa buvo paženklinta valstybės saugomu nekilnojamojo kultūros paveldo tipiniu ženklu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: