urm.lt archyvo nuotr.

Genocido grėsmė vis dar nėra išnykusi, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, minint prieš 20 metų vykusias masines žudynes Ruandoje.

Ministras tvirtino, kad būtina įsisamoninti prieš 20 metų Ruandoje įvykusio genocido priežastis bei tarptautinės bendruomenės padarytas klaidas, kurios neleido laiku užkirsti kelio siaubingam įvykiui.

“Turime gerai išmokti šią kraupią pamoką, nes ir šiandien genocido ir kitų nusikaltimų žmoniškumui grėsmė nėra išnykusi”, – URM pranešime cituojamas L.Linkevičius, balandžio 7-ąją minint Ruandos genocido aukų atminimo dieną.

Pasak ministro, Ruandos genocido 20-mečio minėjimas leidžia tinkamai įvertinti svarbų Tarptautinio baudžiamojo tribunolo Ruandai vaidmenį patraukiant genocido vykdytojus baudžiamojon atsakomybėn. Jis taip pat pažymėjo, kad Jungtinių Tautų Saugumo Taryba neseniai pripažino Tarptautinio baudžiamojo teismo pastangas patraukiant kaltus asmenis atsakomybėn už genocidą, nusikaltimus žmoniškumui, karo nusikaltimus ir kitus baisius nusikaltimus.

Lietuva, būdama Romos statuto ir Konvencijos dėl kelio užkirtimo genocido nusikaltimui ir baudimo už jį šalis narė, pripažįsta pirminę valstybės pareigą užtikrinti gyventojų apsaugą nuo genocido, karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, užtikrinant, kad šiuos nusikaltimus įvykdę asmenys būtų patraukti atsakomybėn.

Jungtinių Tautų Organizacija balandžio 7-ąją paskelbė Tarptautine diena Ruandos genocidui atminti. 1994 metais Ruandoje vos per tris mėnesius nužudyta daugiau kaip 80 procentų tutsių ir nuosaikiųjų hutų, iš viso apie 800 tūkstančių žmonių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: