© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį Vokietijos dienraščio “Bild” paskelbtame interviu pripažino, kad dėl Ukrainos krizės Vakarų taikomos sankcijos daro poveikį Rusijai.

“Kalbant apie mūsų galimybes tarptautinėse finansų rinkose, šios sankcijos labai kenkia Rusijai”, – sakė jis ilgame interviu, kuriame šias Europos Sąjungos įvestas sankcijas jis taip pat pavadino “absurdo teatru”.

JAV ir ES įvedė sankcijas Maskvai dėl prorusiškų separatistų ir Ukrainos vyriausybės pajėgų konflikto, kuris nuo 2014 metų balandžio nusinešė daugiau nei 9 tūkst. gyvybių.

Gruodžio pabaigoje ES pratęsė sankcijas dar šešiems mėnesiams, kadangi nebuvo visiškai įgyvendintas Maskvos pasirašytas Minsko taikos susitarimas.

Tačiau, pasak V.Putino, “didžiausią žalą šiuo metu daro energetikos (žaliavų) kainų nuosmukis”, rašoma “Bild” interneto svetainėje.

“Mes patiriame pavojingų pajamų iš mūsų naftos ir dujų eksporto nuostolių, kuriuos mes galime dalinai kompensuoti iš kitur”, – kalbėjo jis.

“Tačiau visa tai turi ir teigiamą poveikį: kai uždirbi tiek daug naftos dolerių – kaip buvo anksčiau – viską gali nusipirkti užsienyje, o tai stabdo plėtrą tavo paties šalyje”, – sakė Rusijos vadovas.

Pasak V.Putino, Rusija dabar “palaipsniui stabilizuoja savo ekonomiką”.

“Pernai bendras vidaus produktas nukrito 3,8 proc. Infliacija siekia maždaug 12,7 proc. Tačiau prekybos balansas tebėra teigiamas, – sakė jis. – Pirmą kartą per daugybę metų mes eksportuojame žymiai daugiau didelės pridėtinės vertės produktų ir mes turime daugiau nei 300 mlrd. JAV dolerių aukso rezervų”.

Kai Rusija nuo rugsėjo 30-osios pradėjo savo karo aviacijos antskrydžius Sirijoje, V.Putinas ragino Vakarų šalis glaudžiau bendradarbiauti su Maskva kovoje su grupuote “Islamo valstybė” (IS).

“Taip, mums reikėtų gerokai glaudžiau bendradarbiauti kovoje su terorizmu, kuris yra didžiulis iššūkis”, – sakė jis.

Anot Maskvos, Rusijos aviacija taikosi tik į džihadistus, taip pat ir IS, o Vakarai kaltina Rusiją, kad ši smogia ir sukilėliams, kovojantiems su Sirijos prezidentu.

Paklaustas apie Ukrainos krizę, kurią paskatino Rusija, aneksuodama Krymą 2014 metais, V.Putinas atsakė, kad “man ne sienos ar valstybių teritorijos rūpi, o žmonių likimai”.

“Žinoma, būtina laikytis tarptautinės teisės. Taip pat ir Kryme”,- pridūrė jis.

“Rusijos gyventojams ši situacija visiškai aiški. Napoleonas yra sakęs, kad teisingumas yra Dievo įsikūnijimas Žemėje, o aš sakau: Krymo prisijungimas prie Rusijos yra teisėtas”,- tęsė V.Putinas, pažymėdamas, kad sankcijos Rusijai yra “kvailystė”.

Ukraina yra ne pirma buvusi sovietinio laikotarpio satelitė, įsivėlusi į konfliktą su Rusija.

2008-ųjų rugpjūtį su Rusija pasienio karą trumpai kariavo Gruzija ir prarado Abchaziją bei Pietų Osetiją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: