Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Teisėsaugos akiratin patekę dujų importo ir transportavimo bendrovės “Lietuvos dujos” darbuotojai įtariami Kainų komisijai teikdavę neteisingus duomenis, kurių pagrindu galėjo būti nustatoma didesnė 2013 metų dujų kaina buitiniams vartotojams, teigia prokuroras.

“Bendrovė “Lietuvos dujos” Kainų komisijaiteikė duomenis ir mes manome, kad jie ne visiškai teisingi. (…) Matyt, kad per didelė kaina (buvo nustatoma – BNS), bet tai tyrimo dalykas – ar yra taip ir kokio dydžio žala galėjo būti padaryta”, – BNSketvirtadienį sakė ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Ugnius Vyčinas.

Anot prokuroro, įtariama, jog pagal teikiamus netikslius duomenis galėjo būti nustatoma didesnė dujų kaina buitiniams vartotojams. Vėliau spaudos konferencijoje jis sakė, kad kalbama apie 2013 metų kainas, o Kainų komisija apie tyrimą nebuvo įspėta.

Du “Lietuvos dujų” darbuotojai, kuriems pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo, anot U.Vyčino, įtariami veikę bendrovės naudai.

“Pareikštame įtarime skamba, kad jie veikė akcinės bendrovės “Lietuvos dujos” naudai, tai iš jų tų veiksmų naudos turėjo “Lietuvos dujos”, o netiesiogiai ir jie patys, matyt, nes jie dirba toje bendrovėje”, – BNS sakė prokuroras.

U.Vyčino teigimu, kitos bendrovės šiame tyrime nefigūruoja. Jis teigė kol kas nenorįs konkretizuoti, kaip ilgai galėjo būti klastojami duomenys ir kokio masto galėjo būti padaryta žala.

“Nenorėčiau detalizuoti tikslių sumų – vėlgi tai turės būti užduotis specialistams, nes pakankamai sudėtingi dalykai tas kainų paskaičiavimas, įvairios formulės, matyt, ateity bus paskirta užduotis specialistams ir bus tiksliau atsakyta ir galima žala, ir visa kita”, – BNS teigė U.Vyčinas.

Anot jo, “pradžioje buvo naudojamos operatyvinės priemonės, o išslaptinus medžiagą, buvo pradėtas tyrimas”.

Vienas įtariamų “Lietuvos dujų” darbuotojų – žemesnio lygio grandies, antras įtariamasis – vidutinės grandies. Jiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvyktim, BNS sakė prokuroras.

Pasak jo, įtariamųjų ratas gali plėstis.

“Manau, kad gali (būti pareikšti įtarimai daugiau asmenų – BNS). Šiai dienai yra du, bet tyrimas vyksta pakankamai intensyviai ir žiūrėsim, jei bus pagrindas pareikšti daugiau asmenų įtarimus, tai bus pareikšti”, – BNS sakė prokuroras U.Vyčinas.

“Lietuvos dujų” vadovai, anot tyrėjo, kol kas apklausti nebuvo, duomenų, kad jie galėjo būti susiję su nusikalstamomis veikomis, kol kas nėra.

“Tokių duomenų kol kas tyrime nėra, o jei bus, tai bus atitinkami veiksmai”, – BNS teigė U.Vyčinas.

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį pranešė, jog Rusijos ir Vokietijos koncernų “Gazprom” ir “E.ON Ruhrgas” valdoma bendrovė “Lietuvos dujos” įtariama galimu sukčiavimu ir dokumentų klastojimu, teikiant duomenis Kainų komisijai.

Pasak pranešimo, dar 2012 metų lapkričio mėnesį pradėjus ikiteisminį tyrimą, pranešimai apie įtarimus įteikti dviem “Lietuvos dujų” darbuotojams. Bendrovėje trečiadienį atliktos kratos ir kiti procesiniai veiksmai.

“Lietuvos dujų” atstovė spaudai Sigita Petrikonytė Jurkūnienė BNS kol kas nekomentavo pranešimo. Komentarų kol kas neteikia ir Energetikos ministerija, valdanti beveik 18 proc. įmonės akcijų.

Tyrimas atliekamas tuo metu, kai Vyriausybė ir “Gazprom” pradėjo konsultacijas dėl galimybės mažinti dujų kainas Lietuvai. Pasak neoficialių šaltinių, Rusijos koncernas toliau reikalauja, kad Lietuva atsisakytų Stokholmo arbitražui pateikto 5 mlrd. litų vertės ieškinio bei ketinimų įgyvendinti trečiąjį ES energetikos paketą, išskaidant “Lietuvos dujų” veiklas. Pirmasis skaidymo etapas, atskiriant dujų skirstymo veiklą, turi būti baigtas iki šių metų liepos, o antrasis – atskiriant perdavimo vamzdynus – iki 2014 metų lapkričio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: