(c) J. Petronio archyvo nuotr.

Šį šeštadienį – paskutiniąją festivalio „VDU džiazo jungtys“ dieną – ant scenos žengs dvi kūrybingos, eksperimentus pamėgusios grupės. Improvizuodami galybe įvairiausių instrumentų, mažus scenos stebuklus kurs grupė „World Duo“, o svečiai iš Lenkijos – kvintetas „Light Coorporation“ pateiks iš muzikos ir vaizdų nuaustą pasakojimą.

19 val. VDU menų galerijoje „101“ (Laisvės al. 53) koncertuosianti grupė „World Duo“ susibūrė tik prieš metus, tačiau jau spėjo surinkti nemažą būrį įvairaus amžiaus gerbėjų. Grupės nariai – trys vaikinai, pasirinkę electro-world stilių ir kuriantys subtilų elektroninės ir etninės muzikos derinį.

„World Duo“ įkūrėjai – tai multiinstrumentalistai Saulius Petreikis ir Ignas Juzokas, grojantys net keliomis dešimtimis įvairiausių etninių instrumentų iš Armėnijos, Kinijos, Vengrijos, Indijos, Italijos, Amerikos ir daugybės kitų šalių. Šią instrumentų ir egzotiškų ritmų kolekciją jie sukaupė keliaudami po Rytų, Vakarų, Šiaurės ir Pietų šalis, žavėdamiesi jų liaudies muzika. Prie grupės kiek vėliau prisijungęs Audrius Pazniokas – klavišinių instrumentų bei akordeono meistras.

Festivalio kulminacija taps „Džiazo metamorfozių“ koncertas 22 val. „Henriko jazz palėpėje“ (Kęstučio g. 8). Čia pasirodys svečiai iš Lenkijos – kvintetas „Light Coorporation“, bandantis sujungti netradicinius muzikinius stilius: jų repertuare 70 – ųjų progressive ir lengvas džiazas persipina su avangardo stiliaus akcentais.

Savo muzikinius šou „Light Coorporation“ paprastai papildo dešimčia video klipų, sudarančių vientisą istoriją. Šie vaizdiniai pasakojimai primena dokumentinius filmus – svarbų vaidmenį juose atlieka šiuolaikiniai ir istoriniai fragmentai, pavyzdžiui, iš televizijos archyvų gauta necenzūruota medžiaga apie komunistinį režimą Rytų Europoje.

Pasitelkęs garso ir vaizdo sąveiką, kvintetas kuria nuolat kintančią nuotaiką – nuo sunkaus gitarų skambesio iki visiškos tylos; kaip teigia patys muzikantai, tokiu būdu jie nori išlaikyti įtampą ir dviprasmiškumą. „Mums svarbiausia, kad kiekvienas koncerto dalyvis galėtų įsijausti ir susigyventi su vaizdiniu pasakojimu, kad galėtų savaip interpretuoti mūsų perduodamą žinią“, – teigia „Light Coorporation“ nariai.

Antrus metus organizuojamas festivalis „VDU džiazo jungtys“ šiemet vyko lapkričio 5-7 dienomis. Trijų dienų muzikiniame maratone koncertavo septynios jaunos ir talentingos atlikėjų grupės iš Lietuvos ir Lenkijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: