(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Prasidėjus naujam semestrui Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) atkreipia dėmesį, kad studentai už dalykus, įvertintus nuliu kreditų, negali gauti akademinės skolos. LSAS jau pradėjo tirti studentų skundus dėl atvejų, kai siūlomose studijų programose kai kurie dalykai vertinami mažiau nei minimalia dviejų kreditų verte.

LR Mokslo ir studijų įstatyme nustatyta, kad studijų kreditas – tai studijų masto matavimo vienetas, lygus keturiasdešimčiai sutartinių studento darbo (auditorijose, laboratorijose, savarankiško ir kt.) valandų. Švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintuose Pagrindinių, specialiųjų profesinių ir vientisųjų programų nuostatuose numatyta, jog studijuojamo dalyko apimtis negali būti mažesnė kaip du kreditai.

Kai kurios aukštosios mokyklos turi studijų programų, kuriose tam tikri dalykai vertinami mažiau nei dviem kreditais, o už juos neatsiskaičius – fiksuojamos akademinės skolos. Aukštųjų mokyklų veiklą reglamentuojanti teisinė bazė aiškiai apibrėžia, kas yra studijų kreditas, koks minimalus kreditų skaičius yra taikomas studijų dalykams ir kokios yra atsiskaitymo formos už juos, todėl akademinių skolų skyrimas už dalykus, įvertintus nuliu kreditų, yra neteisėtas.

„Kaskart pasibaigus sesijai sulaukiam vis daugiau studentų skundų, jog aukštųjų mokyklų administracijos vis dar leidžia sau nesivadovauti LR Mokslo ir studijų įstatymu bei kitais teisės aktais, reglamentuojančiais jų veiklą. Dėl tokių nepagrįstų aukštųjų mokyklų veiksmų studentai, neatsiskaitę ar atsiskaitę neigiamais pažymiais dalykus, vertinamus mažiau nei dviem kreditais, gali netekti dalinai valstybės finansuojamos vietos, būti pašalinti iš aukštosios mokyklos arba šio dalyko įvertinimas gali nulemti stipendijos gavimo klausimą. Tokie sprendimai yra neteisėti ir patariame studentams nebijoti ginti savo teisių, kreiptis į aukštosios mokyklos studentų atstovybę arba centrinį LSAS biurą“, – ragina LSAS prezidentas Arūnas Mark.

Tai, jog aukštosios mokyklos registruojama studijų programą atitiktų teisės aktų reikalavimus, turi užtikrinti  Studijų kokybės vertinimo centras ir LR Švietimo ir mokslo ministerija.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: