Televizijos serialo "Luther" kadras

Niūrus ir šokiruojantis britų BBC One kurtas serialas „Liuteris“ suteikia žiūrovams progą pasinerti į tamsiąją kasdienybės pusę, su kuria kovoti tenka pagrindiniam serialo herojui, įžvalgiajam detektyvui, Džonui Liuteriui (Idris Elba).

Liuteris – visiškai savo darbui atsidavęs vyriausiasis detektyvas Londono sunkių tyrimų būryje. Valdomas stiprių emocijų ir nuolat į galvą plūstančių minčių, jis nuolat laviruoja tarp genialumo ir pražūties. Tiesa, gyvybė ir meilė yra didžiausios detektyvo vertybės, o savo darbo svarbą jis traktuoja tuo, jog gyvenimą turime tik vieną, tad nesvarbu kas ir kieno gyvybę atima, jie privalo už tai sumokėti.

Būtent nuo šios minties ir prasideda serialas, kuomet detektyvas pakliūna į kontraversišką situaciją. Už atbrailos vos keliais pirštais besilaikęs kelių mergaičių žudikas, šaukęsis Liuterio pagalbos, nuslysta ir nukrenta žemyn į tamsą, kai tuo tarpu pats detektyvas lieka abejingai žiūrėti į juodą ertmę. Tą akimirką jis suvokia, jog galėjo ir turėjo jam padėti, bet tuo pat metu, giliai širdyje, šventai tiki, jog nusikaltėlis to nusipelnė. Toks vidinis konfliktas visiškai apvertė Liuterio gyvenimą aukštyn kojomis, jis prarado ko ne viską, kas jam buvo svarbiausia, nes prieš šitaip pasielgdamas, suvokė, jog prarado ir save patį.

Televizijos serialo “Luther” kadras

Nusikaltimai, kuriuos Liuteris mato kasdien – žmogžudystės, prievartavimai, kankinimai – dažniausiai nesuvokiami ir neįsivaizduojami paprastiems protams, jam pakankamai lengvai įkandami. Tačiau toks pasišventimas ir atsidavimas darbui patį Liuterį panardina į tamsą. Norint išaiškinti genialių protų sukurptus nusikaltimus, tenka ir pačiam perimti jų mąstymo būdą. Po to kai jam nekilo ranka padėti ant mirties slenksčio svyruojančiam žmogui, kuris, nepaisant jo košmariškų nusikaltimų, vis dėlto yra žmogus, Liuteris laikui bėgant pradeda svarstyti, kad galbūt jis nebesugeba grįžti iš kitos, tamsiosios, pusės, ir bijo galutinai tapti tokiu, kurių nusikaltimus jis narplioja.

Pirmojoje serijoje detektyvas sutinka savęs vertą, o gal ir vertesnę, įtariamąją – Alisą Morgan. Ji – dieviško proto savininkė, mokslininkė, tačiau tas protas apsėstas pragariškų sumanymų. Ji meistriškai, nepalikdama nė trupinėlio įrodymų, nužudo savo tėvus ir šunį, ir šitaip varo Liuterį iš proto, kadangi jis kuo puikiausiai, nuo pat pirmosios akimirkos, žino, jog būtent ji tai padarė, tačiau neturi kaip tai įrodyti. Jos visiškas abejingumas gyvenimui ir gyvybei kelia šaižią trintį su Liuterio tikėjimu gyvenimo svarba. Tačiau susipažinę kaip aršiausi priešai, ir norėję vienas kito galo, galiausiai du genialūs protai savaime pripažįsta vienas kitą.

Televizijos serialo “Luther” kadras

Serialo kūrėjas Neil‘asCross‘as yra pasakęs, jog Džono Liuterio personažą įkvėpė Šerlokas Holmsas ir Kolumbas, tačiau serialo gerbėjai mėgsta detektyvą tapatinti ir su paslaptinguoju Gothamo miesto sergėtoju vienišiumi Betmenu.

Televizijos žiūrovams teko malonumas pamatyti tris šio serialo sezonus, tačiau po jų sekė gerbėjus nustebinusi, kai kuriuos nuliūdinusi, o kitus pralinksminusi naujiena – Džono Liuterio istoriją planuojama tęsti jau didžiajame kino ekrane. Kūrėjai šiuo atžvilgiu kategoriški ir neturi jokių abejonių. Jie teigia, jog ne kiek pats siužetas, bet labiausiai pagrindinis jo aktorius nusipelnė sužibėti kino ekranuose.

Verdiktas 9/10

Auksinį gaublį pelnęs serialas, kupinas emocinės įtampos, intelektualių ir intuityvių įžvalgų, komplikuotų santykių, vidinių konfliktų ir, be abejo, nepriekaištingos aktorių vaidybos. IdrisElba meistriškai perteikia emocijas minimalistiniais judesiais ir žvilgsniais, sugebėdamas gan tipišką kriminaliniame žanre genijaus detektyvo vaidmenį perteikti neįkyriai ir nepasipūtėliškai. Vertinimą kiek apsunkina faktas, jog be jo talento indėlio serialas veikiausiai taptų eiline kriminaline drama dažnai matoma televizorių ekranuose, tačiau dabar jis įgauna vienetinį, unikalų atspalvį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: