darbopartija.lt archyvo nuotr.

Darbo partijos (DP) pirmininkas, kaltinamasis vadinamosios juodosios buhalterijos byloje Viktoras Uspaskichas penktadienį neatvyko į posėdį Vilniaus apygardos teisme, kur turi būti nagrinėjamas prokuratūros prašymas laikinai neleisti reorganizuoti DP.

Į posėdį neatvyko ir dar du kaltinamieji – Seimo narė Vitalija Vonžutaitė bei buvusi partijos finansininkė Marina Liutkevičienė, jų gynėjai.

Kaltinamųjų suole sėdi tik pirmasis Seimo vicepirmininkas Vytautas Gapšys.

Teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė paskelbė, kad nėra procesinių kliūčių toliau nagrinėti prašymą.

Penktadienį byla nagrinėjama ne iš esmės, o svarstomas prokuroro pateiktas procesinės prievartos klausimas – valstybės kaltintojo Generalinės prokuratūros prokuroro Sauliaus Versecko prašymas apriboti partijos veiklą ir taip jai neleisti jungtis su partija “Tvarka ir teisingumas”.

Prokuroras sako, kad tokiu atveju Darbo partija išnyktų ir jos nebebūtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Posėdyje suteikus žodį Darbo partijos gynėjui advokatui Vladimirui Buslovičiui, jis pareiškė nušalinimą prokurorui S.Verseckui.

Darbo partijos prezidiumo nuomone, prokuroras, siekdamas sutrukdyti Darbo bei “Tvarkos ir teisingumo” partijoms jungtis, ne tik politikuoja, bet ir pažeidžia Konstituciją.

Darbo partijos ir “Tvarkos ir teisingumo” tarybos sekmadienį pritarė partijų jungimuisi. Skelbiama, kad jungiamasis suvažiavimas gali įvykti balandžio pabaigoje.

Baudžiamoji byla dėl galimos “juodosios buhalterijos” toliau turėtų būti nagrinėjama kovo 12 dieną.

Vienas kaltinamųjų Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas šią savaitę buvo atsidūręs ligoninėje, ketvirtadienį iš jos paleistas. Kitame teismo posėdyje turi vykti kaltinamųjų V.Gapšio ir M.Liutkevičienės apklausa.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas, Seimo pirmasis vicepirmininkas V.Gapšys, Seimo narė Vitalija Vonžutaitė kaltinami organizavę apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė Marina Liutkevičienė.

Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus ir bylą sako esant politine. Ši byla teismą pasiekė dar 2008 metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: