© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vagonų nuoma užsiimantys verslininkai įtariami nuslėpę daugiau kaip 14 mln. litų pelno mokesčio, trečiadienį pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

FNTT tyrėjai atskleidė, kad 46 metų lietuvis E.V. ir 52 metų ukrainietis V.Z., turintis leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, nuomodami apie 1 tūkst. geležinkelio vagonų įvairioms Ukrainos, Rusijos, Kazachstano bendrovėms, tarp paslaugos teikėjo ir paslaugos gavėjo įtraukė tarpininkaujančių jų pačių valdomų bendrovių grandinę.

Lietuvoje registruota bendrovė visas už ekspedijavimo ir nuomos paslaugas gautas pajamas pervesdavo JAV ir Didžiojoje Britanijoje registruotoms bendrovėms, kurios turėjo sutartis su nuomojamų vagonų savininke – Lietuvos bendrove. JAV ir Didžiojoje Britanijoje registruotos kompanijos formaliai tarpininkavo vagonų nuomos veikloje, Lietuvoje jos nebuvo registruotos mokesčių mokėtojomis ir mokesčių nemokėjo.

Preliminariai paskaičiuota, kad vagonų nuomos kaina, pasinaudojus tarpinėmis bendrovėmis, padidėdavo 2-3 kartus ir dėl susidariusio skirtumo nebuvo mokami mokesčiai. Didžiausią pelną gaunančios tarpininkės bendrovės gautos milijoninės pajamos buvo pervedamos į lengvatinio apmokestinimo kompanijų (off-shore) banko sąskaitas, esančias užsienio bankuose. Pirminiais duomenimis, per kelerius metus iš geležinkelio vagonų nuomos verslo lobusios bendrovės nuslėpė daugiau kaip 93 mln. litų pajamų ir į valstybės biudžetą nesumokėjo daugiau nei 14 mln. litų pelno mokesčio.

Tyrimo metu kompanijų, panaudotų apgaulės schemoje, sąskaitose areštuota daugiau kaip 3,5 mln. litų ir beveik 1 tūkst. geležinkelio vagonų. Nusikalstamą veiką organizavusiam Ukrainos piliečiui paskirta kardomoji priemonė – suėmimas dviem mėnesiams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: