Tradicija tapęs Tautiškos giesmės giedojimas šįmet bus skirtas Lietuvos krepšinio rinktinei, rudenį kovosiančiai dėl Europos čempionato apdovanojimų. Šia liepos 6-ąją vykstančia akcija prasidės unikalus renginys, turintis pasibaigti iškart dviem Guinnesso rekordais. Šias akcijas ir kitus renginius, skirtus 2011 m. Europos vyrų krepšinio čempionatui („EuroBasket 2011“), ketvirtadienį pristatė Lietuvos krepšinio federacija, „EuroBasket 2011“ organizacinis komitetas ir dar kelios organizacijos, siekiančios paversti didžiausią sporto renginį Lietuvos istorijoje didžiule švente.

„Iš savo patirties puikiai žinau, ką krepšininkams reiškia tautos palaikymas. Tai daugiau nei šeštas žaidėjas aikštelėje. Todėl sveikinu visas iniciatyvas, kurios sutelkia žmones bendram tikslui – palaikyti Lietuvos garbę ginančius sportininkus“, – sakė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vladas Garastas.

Ketvirtadienį surengto žiniasklaidai pristatymo metu penkios organizacijos – Lietuvos krepšinio federacija, „Eurobasket 2011“ organizacinis komitetas, TV3 televizija, prekybos tinklas „Iki“ ir komunikacijos agentūra „TBWA\Vilnius“ – pasirašė geros valios memorandumą, kuriuo sutarė suvienyti jėgas didžiausiam tautos pasirengimo artėjančiam čempionatui įvykiui – nacionalinei akcijai „Varom už Lietuvą“. Ši akcija startuos Valstybės dieną, 2011 m. liepos 6-ąją. Viso pasaulio lietuvius vienijantis himno giedojimas pradės simbolinį 8 savaičių trukmės krepšinio kamuolio kelią per Lietuvą.

Pasitikdamas Europos krepšinio čempionatą, kamuolys keliaus per Lietuvos kaimus, miestus ir miestelius kaip tautos tikėjimo savimi ir pasididžiavimo ženklas. Planuojama, kad kiekviename mieste krepšinio kamuolio perdavimas taps vienu svarbiausių pasirengimo Europos krepšinio čempionatui renginių. Perduodamas iš rankų į rankas, jis sutelks visus šalies krepšinio sirgalius ir krepšiniui neabejingus žmones. Apkeliavęs Lietuvą, žmonių rankų ir jausmų sušildytas, kamuolys prieš pat čempionatą simboliškai bus perduotas Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei.

Planuojama, kad visos akcijos metu kamuolys aplankys per 60 miestelių, jį varys daugiau nei 5 tūkst. žmonių ir iš viso bus įveikta per 2,5 tūkst. km. Taip bus pasiektas ilgiausias krepšinio kamuolio varymo Guinnesso pasaulio rekordas.

Akcija „Varom už Lietuvą“ rugpjūčio 29 d. baigsis Panevėžyje, kur grupės varžybas žais mūsų šalies rinktinė. Tą dieną bus siekiama dar vieno pasaulio rekordo, įrašyto į Guinnesso rekordų knygą. Vienu metu šešiuose čempionato miestuose bus mušinėjama 60 tūkst. krepšinio kamuolių. Planuojama, kad Vilniuje susirinkę 15 tūkst., Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje – 10 tūkst., o Alytuje 5000 žmonių driblinguos kamuolį penkias minutes.

„Turime unikalią galimybę parodyti pasauliui, kad Lietuva – krepšinio šalis kiekvienam jos gyventojui – nuo vaiko iki senolio“, – sako „EuroBasket 2011“ organizacinio komiteto vadovas Mindaugas Špokas.

Prieš dvejus metus Lenkijoje vienu metu buvo driblinguojama 30 tūkst. kamuolių. Tai ir yra dabartinis Guinnesso rekordas.

Jau dabar galima dalyvauti kitoje akcijoje. Skatinant visuomenės patriotiškumą, siekiant užtikrinti aktyvų Lietuvos rinktinės palaikymą, krepšinio gerbėjai kviečiami kurti skanduotę rinktinės palaikymui. Šiame konkurse gali dalyvauti be išimties visi – tiek pavieniai asmenys, tiek įmonės, organizacijos. Tereikia iki gegužės 31 dienos aplankyti svetainę ir savo skanduotę patalpinti tekstiniu arba vaizdo formatu. Organizatorių sudaryta komisija atrinks dešimt originaliausių skanduočių, o nugalėtoją išaiškins visuomenė, balsuodama internete.

Nugalėjusioji taps oficialia Lietuvos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės skanduote. Trijų geriausių skanduočių autorių laukia ir prizai – bilietai į draugiškas Lietuvos nacionalinės rinktinės varžybas.

Ketvirtadienį taip pat buvo pristatytos ir „EuroBasket 2011“ organizacinio komiteto iniciatyva prie kiekvienos arenos bus steigiamos specialios pramogų zonos, veiksiančios čempionato metu kasdien nuo 13 valandos iki varžybų pabaigos. Daugiausiai krepšinio aistruolių šioje zonoje priimti žada Kaunas – 10-15 tūkst. Vilniuje, Šiauliuose ir Panevėžyje pramogų zonos talpins apie 7 tūkst., o Alytuje – iki 5 tūkst. užsienio ir Lietuvos aistruolių.

„Šiose vietose bus tiesiogiai transliuojamos krepšinio varžybos, pavyzdžiui, alytiškiai neišvykę iš savo miesto galės stebėti mūsų rinktinės kovas Panevėžyje, o emocijų ir azarto bus tiek pat, kiek ir sėdint arenoje. Be to, pramogų zonose nuolat šurmuliuos daugiatautė minia, vyks įvairiausių konkursų ir akcijų. Tikimės, kad kiekvienas miestas sugalvos savų originalių būdų, kaip užimti atvykusius svečius“, – sakė „EuroBasket 2011“ vykdantysis direktorius M.Špokas.

„EuroBasket 2011“ yra didžiausias krepšinio renginys Europoje per visą istoriją. Pirmą kartą jame dalyvaus 24 stipriausios Senojo žemyno komandos, kurios iš viso žais 90 rungtynių. Jos 31 – rugsėjo 18 dienomis kovos ne tik dėl medalių, bet ir dėl kelialapių į Londono olimpiadą 2012 m.

EuroBasket informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: