(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Save apibūdinantis kaip „jaunas“, „mažas“ ir „kamerinis“, festivalis „VDU jazz jungtys“ jau trečius metus iš eilės kviečia profesionalios muzikos mylėtojus pažinti neatrastas džiazo muzikos puses. Lapkričio 11–13 dienomis vyksiantis festivalis parengė ambicingą ir gana solidžią programą, kurioje ne tik atlikėjai iš šešių šalių, bet ir aštuoni unikalūs džiazo projektai.

„Šių metų „VDU jazz jungtys“ – ryšys tarp skirtingų kartų, muzikavimo ir džiazo tradicijų bei šalių. Festivalio programoje – daug džiazo, kurio Kaune girdime pakankamai mažai, tai – free, avangardinio džiazo kryptys. Scenoje išvysime jaunuosius talentus, kurie po studijų grįžta į Lietuvą ir čia įsilieja į kvartetus, kvintetus ir trio, dalijasi savo patirtimi ir muzikinėmis idėjomis. Ne ką mažiau svarbi naujiena – pasikeitusi pagrindinė festivalio erdvė. Pagrindiniai koncertai vyks Kauno valstybinio dramos teatro fojė“, – teigia renginio koordinatorius Julijus Grickevičius.

Lapkričio 11 d., ketvirtadienį, 19 val. trijų dienų džiazo maratoną pradės geriausiu šalies kontrabosistu tituluojamas Eugenijus Kanevičius, pasirodysiantis ne savo įprastame amplua su kontrabosu, tačiau solo programą atliksiantis gitaromis. Po kiek meditatyvaus ir „tranzinio“ pasirodymo, festivalio atidarymą tęs vieno laukiamiausių svečių, dano būgnininko, dviejų „Grammy“ statulėlių laureato Stefano Pasborgo ir Lietuvos džiazo ambasadoriumi tituluojamo Liudo Mockūno duo. Nors abu menininkai neblogai pažįstami Lietuvos publikai, kaip duo jie pasirodys pirmą kartą. Beje, L. Mockūnas Kaune koncertuos po ilgo laiko.

Tą pačią dieną festivalio scena persikels į „Sadutės“ (Rotušės a. 4) vyno rūsį. Pasauliui minint gitaristo Django Reinhardto 100-ąsias gimimo metines, „Jungčių“ klausytojams 21.30 val. bus pristatytas kvartetas „Three thingers“ su italu smuikininku Christianu Frattima, baigusiu Django Reinhadto akademiją, broliais Bazarais ir neseniai į Lietuvą grįžusiu gitaristu Pranu Kentra.

Antrąją festivalio dieną 19 val. pradės vienintelis nuolat plėtojamas mažos sudėties džiazo kolektyvas mieste – Kauno džiazo kvintetas, pristatysiantis naują originalią programą. Koncertą, kuris vyks Kauno valstybiniame dramos teatre (Laisvės al. 71), tęs specialiai festivaliui „VDU Jazz Jungtys“ atgimęs Danieliaus Praspaliauskio ir Arūno Šlausto kvartetas „Contra Jazz“. Kvartetas plėtoja džiazo ir akademinės muzikos jungtį. „Atsiremdamas“ į nesenstančią J. S. Bacho kūrybą ir akademinę klasiką, per temų stilizacijas ir improvizuojamas interliudijas peraugdamas į grynąjį džiazą, „Contra Jazz“ kuria savą skambesio erdvę – kitą teritoriją.

Pagrindinis festivalio jam session įvyks gerokai įvakarėjus, nuo 22 val., tradicinėje vietoje – „Džiazo palėpėje“ (Kęstučio g. 8). Pagrindinė improvizacijų nakties grupė – „I_4 Combo“ iš Klaipėdos, vienijanti penkias stiprias asmenybes, jaučiančias aistrą free jazz krypčiai. Šiuos pasirodymus išgirsime lapkričio 12 d., penktadienį.

Paskutinį „VDU jazz jungčių“ vakarą, lapkričio 13 d., Kauno valstybinį dramos teatrą sudrebins svarbūs festivalio svečiai. Nuo džiazo priklausomų džiazmenų trio „Dependent trio“ (lyderis Leonardas Pilkauskas), vienijantis muzikantus iš Lietuvos, Belgijos ir Kanados, svinguos neo ir post bop tradicijoje. Finalinis džiazo jungčių akcentas – traptautinis kvintetas, kurio lyderis – italų kontraboso virtuozas, visoje Europoje žinomas instrumentalistas Francesco Angiuli. Kvinteto sudėtyje – Arnas Mikalkėnas, Tomas Razmus ir Arvydas Joffe. Specialus vakaro svečias – trimitininkas Dominykas Vyšniauskas, tarptautinėje džiazo scenoje pirmą kartą pasirodęs septynerių, dabar grojantis įvariuose tarptautiniuose ansambliuose daugelyje Europos šalių. Renginio pradžia – 19 val.

Lapkričio 13 d. 23 val. „VDU jazz jungčių“ festivalį pabaigs „Džiazo palėpėje” vyksiantis visų dalyvaujančių muzikantų jam session.

Šių metų „VDU jazz jungtys“ – Kauno valstybinio dramos teatro 90-mečio bei jau tradicija tapusios „VDU Absolventų dienų“ programos dalis. Lapkričio 9–13 d. vyksiančiuose „VDU Absolventų dienų“ renginiuose, kuriuos sieja tema „Gyvenimas – kaip džiazas“, visi Vytauto Didžiojo universiteto absolventai bus kviečiami į savo fakultetus, kur turės galimybę susitikti su kurso draugais, dėstytojais, prisiminti gerus studijų laikus ir išvysti, kuo universitetas gyvena šiandien. Po susitikimų savojoje Alma Mater, VDU alumnai vakarą galės pratęsti įvairiose Kauno erdvėse, kur karaliaus džiazo muzika.

Festivalio interneto svetainė: www.jazzjungtys.lt

Bilietus į „VDU jazz jungtis“ galima įsigyti visose „Tiketos“ kasose bei internetu.
Taip pat bilietus galima įsigyti:
Kauno valstybinio dramos teatro kasoje (Laisvės al. 71);
Dvi valandas prieš koncertus „Džiazo palėpėje” (Kęstučio g. 6);
Bilieto kaina – 20 Lt, studentams taikoma 50 proc. nuolaida.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: