© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel šeštadienį paragino šalies žmones būti budrius ir neužmiršti antisemitizmo keliamo pavojaus, artėjant nacių įvykdyto didelio pogromo per vadinamąją Krištolinę naktį (Kristallnacht) 75-osioms metinėms.

Internete paskelbtame savo savaitiniame garso pranešime A.Merkel sakė, kad 1938 metų lapkričio 9-osios įvykiai buvo “vieni tamsiausių Vokietijos istorijoje”.

Ji paragino “visus žmones šioje šalyje pademonstruoti pilietinę drąsą ir užtikrinti, kad jokios antisemitizmo apraiškos nebūtų toleruojamos”.

A.Merkel pridūrė, kad padėtis šalyje “beveik nesuprantama, tačiau tikrovė tokia, kad jokia žydų institucija negali būti palikta be policijos apsaugos”.

Tačiau kanclerė pabrėžė, kad dabar Vokietijoje gyvuoja klestinti žydų bendruomenė, pagausinta išeivių iš buvusios Sovietų Sąjungos.

1938 metų lapkričio 9-ąją naciai nusiaubė žydų verslo įstaigas visoje Vokietijoje, padegė apie 300 sinagogų ir suėmė apie 300 žydų vyrų, kurie vėliau buvo išvežti į koncentracijos stovyklas.

Per tą smurto orgiją buvo nužudyta apie 90 žydų.

1933 metais, kai į valdžią Vokietijoje atėjo nacių diktatorius Adolfas Hitleris, šalyje gyveno apie 560 tūkst. žydų. Iki 1950-ųjų šis skaičius sumažėjo iki 15 000.

Mūsų dienomis Vokietijoje gyvena apie 200 tūkst. šios tautybės žmonių, skelbia Vokietijos centrinė žydų taryba.

Lapkričio 9-oji Vokietijoje yra įsimintina data ir dėl kitokios istorinės priežasties: tą dieną 1989 metais pradėta griauti Berlyno siena.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: