Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono valdančioji Konservatorių partija penktadienį buvo pažeminta per papildomus rinkimus Anglijoje, kai ją įveikė skandalų krečiama koalicijos partnerė ir viena prieš Europos Sąjungą (ES) nusistačiusi partija.

D.Cameronas ir jo partija tikėjosi likti antri ar netgi laimėti parlamento rinkimus Istlio mieste, tačiau buvo nustumti į trečią vietą Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP), pasisakančios už Britanijos pasitraukimą iš ES ir griežtai nusistačiusios prieš imigraciją.

Pirmąją vietą užėmė Liberalų demokratų partija, o šie rezultatai padidins nepatenkintų įstatymų leidėjų spaudimą D.Cameronui jo paties partijoje, baiminantis, kad jis neįstengs vesti jų į pergalę per visuotinius rinkimus 2015 metais, nes negali laimėti atskirų vietų parlamente, kaip per rinkimus Istlyje.

Vienas iš įtakingų konservatorių ir buvęs kandidatas į partijos primininko postą Davidas Davisas (Deividas Deivisas) prieš tą balsavimą perspėjo, kad prasidės “krizė”, jeigu UKIP nustums konservatorius į trečią vietą.

Rinkimų rezultatai buvo svarbi simbolinė liberalų demokratų pergalė, nors ši partija yra krečiama sekso ir priesaikos sulaužymo skandalo. Ji svarbi ir šios partijos lyderiui vicepremjerui Nickui Cleggui (Nikui Klegui) kurio vadovavimas pastarosiomis savaitėmis patyrė spaudimą.

Liberalai demokratai Istlyje surinko 13 342 balsus, UKIP – 11 571, konservatoriai – 10 559, o Leiboristų partija – 4 088 balsus. Tai reiškia, kad UKIP teko beveik 28 proc. balsų, ir tai yra vienas iš geriausių jos pasirodymų per Britanijos parlamento rinkimus.

Konservatorių partijos pirmininkas Grantas Shappsas (Grantas Šapsas) neigė, kad šie rezultatai reiškia “krizę” D.Cameronui, sakydamas, jog praktiškai nepasitaiko atvejų, kad valdančioji partija laimėtų vietų parlamente kadencijos viduryje.

Tuo tarpu UKIP kandidatė Diane James (Dajan Džeims) tvirtino, kad šie rezultatai yra “milžiniškas politinis sukrėtimas”, o partijos lyderis Nigelas Farage’as (Naidželas Faradžas) pareiškė, jie atspindi britų nusivylimą tradicine politika.

“Tai tiesiog rodo, kad UKIP žinia tikrai, tikrai randa atgarsį tarp rinkėjų, – jis sakė naujienų agentūrai “Reuters”. – ES ir imigracija yra tie patys debatai, ir tai žinia, kurią Britanijos visuomenė dabar pradeda suprasti.”

N.Farage’o partija atėmė dalį balsų iš D.Camerono konservatorių, kritikuodama ES biurokratiją ir problemas, kylančias dėl imigracijos iš Rytų Europos. Partijos lyderis sakė, kad UKIP atkreipia dėmesį į visuotinę nuotaiką, tuo tarpu pagrindinės partijos ignoruoja rinkėjų susirūpinimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: