Vladimiras Putinas / Pixbay.com archyvo nuotr.

Po Maskvos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo Vašingtonas paskelbė apie naujas sankcijas Kremliui.

Sankcijos yra skirtos tiems, kurie yra įtariami prisidėję prie Aleksejaus Navalno, šiuo metu kalinčio Rusijoje, apnuodijimo nervus paralyžiuojančiais nuodais.

Antradienį Jungtinių Valstijų Finansų departamentas pateikė sąrašą asmenų, kuriems paskelbtos sankcijos. Jame yra net septyni aukšto rango Rusijos pareigūnai: dviems V. Putino pavaduotojų personalo viršininkams, dviems Rusijos gynybos ministrams, Rusijos generaliniam prokurorui Igoriui Krasnovui, Federalinių Bausmių vykdymo tarnybos direktoriui ir galiausiai FSB (Rusijos saugumo tarnybos) vadovui Viktorui Zolotovui.

Atskirų sankcijų sulaukė visa FSB tarnyba.

Tokių drąsių žingsnių JAV ėmėsi po to, kai JAV žvalgybos buvo tikros, kad prie Navalno apnuodijimo medžiaga „Novičiok“ rankas prikišo FSB.

Tolimesnį sprendimą į baudžiamųjų sąrašą įtraukti dar 14 subjektų pakomentavo vienas iš vyresniųjų Amerikos pareigūnų: „specifiškai šie asmenys ar organizacijos visi yra susiję su biologinių ir cheminių medžiagų gamybos aspektais“.

Naujienų sulaukė ir GRU (Rusijos karinės žvalgybos agentūra). Šioji taip pat sulaukė sankcijų, toliau sekant dviems GRU pareigūnams. Šie asmenys yra įtariami medžiagos „Novičiok“ laikymu, gabenimu ir panaudojimu. Esą būtent jie yra atsakingi už buvusio agento Sergėjaus Skripalo nužudymą Jungtinėje Karalystėje 2018 metais.

Joe Bideno administracija žadėjo, kad šie veiksmai – tik pradžia, mat prezidentas Bidenas aktyviai stebi Rusijos veiksmus. JAV pareigūnas užtikrino: „Šiandien pamatėme pirmą reakciją į Rusijos veiksmus, tačiau jų bus dar daugiau“.

Vėliau antradienį valstybės sekretorius Antonis Blinken sakė: „Jungtinės Valstijos išpuolį prieš Navalną vertina kaip politiškai motyvuotą, prie tokio vertinimo prisidėjo G7 partneriai ir Europos Žmogaus Teisių teismas. Raginame Rusijos vyriausybę tuojau pat besąlygiškai paleisti Navalną“.

Kiek anksčiau Europos Sąjunga, Britanija taip pat paskelbė sankcijas. Jos nutaikytos į 4 aukščiausio lygio valstybės tarnautojus, tarp jų minėtiems Zolotovui, Krasnovui.

Kremliaus atsakas nebuvo greitas, tačiau antradienį Putino atstovas Dimitrijus Peskovas pareiškė, kad naujos JAV sankcijos dėl Navalno nieko nepakeis ir tik pablogins santykius tarp valstybių.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergėjus Lavrovas atskleidė, kad Rusija duos atsaką. „Niekas nepanaikino pagrindinės diplomatijos taisyklės – abipusiškumo“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: