© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Turkijos parlamentas penktadienį priėmė naują saugumo įstatymą, suteikiantį policijai daugiau galių ir leidžiantį naudoti šaunamuosius ginklus prieš demonstrantus, o šis žingsnis didina nuogąstavimus, kad gali būti stengiamasi jėga užgniaužti bet kokį nepaklusnumą artėjant parlamento rinkimams.

Tas teisės aktas buvo įnirtingai kritikuojamas opozicijos partijų, kurios sakė, jog dėl šio sprendimo Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) valdymas tampa dar labiau autoritarinis. Tuo tarpu maištingos Turkijos kurdų mažumos nariai baiminasi, kad tas įstatymas gali būti panaudotas prieš juos.

Naujasis teisės aktas buvo priimtas parlamento, kuriame daugumą turi AKP, penktadienį paryčiais, po 16 valandų trukusių audringų debatų.

Kaip praneša naujienų agentūra “Dogan”, įstatymas buvo priimtas 199 balsais prieš 32.

Opozicija sako, kad šis įstatymas leis prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui) paversti Turkiją policine valstybe ir išplėsti valdžiai naujų galių šiurkščiai malšinti protestus.

Vyriausybės stengėsi užtikrinti kompromisą ir inicijavo balsavimą dėl dėl dalies to teisės akto.

Parlamentas patvirtino 69 straipsnių, o dar 63 bus grąžinti tobulinti parlamento komitetuose.

Tačiau tarp penktadienį patvirtintų straipsnių buvo kai kurių labiausiai ginčijamų priemonių – pavyzdžiui, numatančių laisvės atėmimo bausmes protestuotojams, pas kuriuos būtų rasta Molotovo kokteilių arba panašių ginklų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: