Filmo „Second Hand“ plakatas

Ar kada susimąstėte, iš kur atkeliauja drabužiai į padėvėtų rūbų parduotuves? Per Didžiąją Britaniją driekiasi tamsus aukojamų drabužių surinkimo verslo tinklas. Filmas seka „labdaros“ keliu iš Londono į Lietuvą ir fiksuoja nematomų, tuo užsiimančių lietuvių emigrantų kasdienybę. Šioje dokumentinėje komedijoje su detektyvo elementais atsiskleidžia keturių spalvingų personažų gyvenimas: jie susiduria su kultūriniais skirtumais ir tragikomiškais įvykiais, bet nepraranda užsidegimo bei ironijos kartais žiaurioje ir nežmoniškoje aplinkoje.

„A. Jevdokimovą kine visuomet domino nepatogios tiesos ir įvairūs visuomenės užkaboriai. Šį kartą jis atsisuka į nuo Lietuvos neatskiriamą šiuolaikinę išeiviją, kuri dažnai pažįstama iš įvairių mitų ir nuogirdų. Atidengdamas paslapties šydą, per netikėtą padėvėtų drabužių kelionę, režisierius pateikia įdomų, kritišką žvilgsnį į emigrantų kasdienybę.“ – teigia A. Račaitytė.

Nuo gegužės 31 d. Lietuvos kino teatruose pradedamas rodyti ilgai lauktas, šešerius metus kurtas, režisieriaus Arturo Jevdokimovo filmas „Second Hand“, pasakojantis keturių lietuvių istorijas dėvėtų drabužių verslo užkulisiuose Londone.

Festivalinė filmo premjera įvyko neseniai pasibaigusiame Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris“, kur filmą teigiamai sutiko tiek didmiesčių, tiek mažesniųjų Lietuvos miestų žiūrovai. „Žmonių reakcijos buvo labai skirtingos ir tai mane asmeniškai nustebino bei sujaudino. Dalis žiūrovų „Second Hand“ žiūrėjo atsipalaidavę, nenustojo juoktis, tačiau kita pusė filmą priėmė labai rimtai, graudinosi, įžvelgė jame paraleles su savo, draugų, artimųjų patirtimis.“ – sako režisierius.

A. Jevdokimovas – gerai žinomas lietuvių kino meistras. Paskutinis jo darbas „Suokalbio antologija“ 2016 m. buvo pripažintas geriausiu dokumentiniu trumpametražiu filmu „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose. „Second Hand“ yra pirmasis pilnametražis A. Jevdokimovo darbas. Jis sukurtas kino studijoje „Studio Nominum“, šio filmo idėjos autorius ir prodiuseris – Arūnas Matelis.

Second hand filmas (4)

Filmo „Second Hand“ kūrėjų archyvo nuotr.

Pirmą kartą su raudonais batais

Vienas pagrindinių filmo veikėjų, Kęstas, užsiima labdarai aukojamų dėvėtų rūbų surinkimu ir perpardavimu. Kasdien kartu su keliais tautiečiais Londone surenkantis tonas drabužių klausia: „Kam dirbt stroikėse, jeigu čia pinigų duoda?“. Jis tapo pagrindiniu įkvėpimo šaltiniu UAB „CinemaAds“ vadovo Mantvido Žalėno kurtam filmo plakatui: „Mums buvo svarbu pavaizduoti paprastą, tipinį lietuvių emigrantą. Išeinantis iš kadro Kęstas yra ir filmo herojus, o kartu ir kūrybinės komandos narys, tarpininkas, padedantis filmavimo grupei užfiksuoti dažnai nematomą lietuvių gyvenimo Londone pusę. Siekėme, kad filmo plakatas atskleistų šio veikėjo dvilypumą“. Režisierius A. Jevdokimovas džiaugiasi pasirinkęs jam nebūdingą, ryškių spalvų plakato stilių: „Jaučiuosi, kaip 50-ies pirmą kartą išėjęs į gatvę su raudonais batais.“

Second hand filmas (2)

Filmo „Second Hand“ kūrėjų archyvo nuotr.

Tragikomiškas dokumentinis filmas rodo Didžiojoje Britanijoje gyvenančių Sandros, Dainiaus, Stepo ir Kęsto kasdienybę labdaros drabužių surinkimo versle. Jautrios, žmogiškos, dažnai ironiškos situacijos atskleidžia kitą emigracijos pusę ir nagrinėja plačiai išsikerojusį nelegalios veiklos tinklą. Kasdien su sunkumais susiduriantys veikėjai, neprarasdami vilties, svajoja apie lengvesnį rytojų.

Second hand filmas (1)Filmo „Second Hand“ kūrėjų archyvo nuotr.

Filmą bus galima pamatyti nuo gegužės 31 d. visuose šalies kino teatruose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Ukmergėje, Utenoje, Gargžduose, Anykščiuose, Varėnoje bei Pakruojyje.

Second hand filmas

Filmo „Second Hand“ kūrėjų archyvo nuotr.

Daugiau informacijos https://www.facebook.com/2ndhand.lt

Filmo anonsas 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: