Pexels.com nuotr.

Visi žmonės nori lygios, glotnios ir kuo gražesnės veido odos. Tačiau tam tikrais atvejais ją gali išberti. Kartais bėrimų priežastis yra netinkami gyvenimo būdo pasirinkimai, kitais atvejais – alergijos, trečiais – mūsų genetika. Šiame straipsnyje pasistengsime apžvelgti dažniausiai odos pabėrimus sukeliančias priežastis, išskirti jų faktorius bei aptarti, kaip galima tokius pabėrimus suvaldyti ar net pašalinti nuo  veido.

Odos sudirginimas arba alergija

Medicininiais terminais tai vadinama kontaktiniu dermatitu. Jeigu veido odą paliečia kažkas, kas ją sudirgina ar sukelia alerginę reakciją, ji gali pasidaryti išberta. Dažniausiai tai yra kosmetikos ir grožio priemonės bei skalbimo priemonės. Rečiau kontaktinį dermatitą iššaukia lateksas ar net kai kurie augalai.

Pastebėjus sudirgimą, reikia kuo greičiau nustoti naudoti minėtas priemones ir nutraukti kontaktą su medžiagomis. Per keletą dienų sudirgimas turėtų išnykti.

Rožinė (Rosacea)

Ši odos liga dažniausiai kamuoja tuos žmones, kurių veidas dažnai parausta. Galima pastebėti, kad išraudęs veidas tokiu išlieka ilgiau arba paraudimas niekada pilnai ir neišnyksta. Deja, šios ligos neįmanoma visiškai išgydyti, tačiau paraudimą galima nemenkai sumažinti. Dermatologo apžiūra ir konsultacija galės nustatyti ar turite rožinę ir kaip ją gydyti.

Acne

Bene dažniausiai sutinkama ir geriausiai žinoma veido bėrimo priežastis. Tai – ilgalaikė odos liga, kuri puola ne tik veidą, tačiau ant jo yra bene geriausiai pastebima. Dažniausiai acne kamuoja bręstančius žmones – paauglius ir jaunuolius. Ji yra genetiškai paveldima (~80% atvejų) ir dažniausiai išnyksta savaime, tačiau kuomet kyla diskomfortas ar nerimas bei skausmas arba pastebimas didžiulis veido ar kitų kūno vietų pabėrimas – reikėtų dermatologo pagalbos.

Vilkligė (lupus)

Tai – autoimuninė liga, apie kurią kalbama vis daugiau. Nors ji – reta, tačiau verta žinoti apie jos keliamus pavojus. Vilklige sergantis organizmas yra suklaidinamas įvairių signalų ir dėl to imuninė sistema kovoja pati prieš save, o kartais to simptomu yra ir paraudusi bei ištinusi veido oda. Tik dermatologas gali diagnozuoti vilkligę ir paskirti efektyvų gydymą.

Pabaigai

Jeigu veido odos pabėrimai kelia diskomfortą, skausmą arba neišnyksta ilgesnį laiką, nedvejokite kreiptis į https://www.lazeriniscentras.lt/ – profesionalius dermatologus, kad nereikėtų jaudintis, o rimtos problemos būtų suvaldytos arba užkirstas kelias jų plitimui!

Užsakymo Nr. KMC220041

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: