Pexels.com archyvo nuotr.

Psoriazė yra autoimuninė odos liga, sukelianti niežėjimą ir diskomfortą. Plokštelinė psoriazė yra labiausiai paplitęs tipas. Tai sukelia storas, pleiskanojančias odos vietas. Nors nėra gydymo, psoriazės gydymas gali padėti valdyti simptomus. Jūsų paslaugų teikėjas gali skirti specialių kremų ar tepalų nuo psoriazės https://dimedic.eu/lt/pasirinkti-vaista/psoriaze. Psoriazė yra autoimuninė būklė, sukelianti odos uždegimą. Psoriazės simptomai yra storos spalvos pakitusios odos plotai, padengti žvynais. Šios storos, žvynuotos vietos vadinamos apnašomis. Psoriazė yra lėtinė odos liga, o tai reiškia, kad ji gali netikėtai paūmėti ir nėra išgydoma.

Kokie yra psoriazės tipai?

Yra keletas psoriazės tipų, įskaitant:

  • Plokštelinė psoriazė: plokštelinė psoriazė yra labiausiai paplitusi psoriazės rūšis. Maždaug 80–90 % psoriaze sergančių žmonių turi plokštelinę psoriazę.
  • Atvirkštinė psoriazė: šis tipas atsiranda jūsų odos raukšlėse. Tai sukelia plonas apnašas be žvynų.
  • Duslininė psoriazė: psoriazė gali atsirasti po streptokokinės infekcijos sukelto gerklės skausmo. Tai atrodo kaip mažos, raudonos, lašo formos žvynuotos dėmės ir dažnai paveikia vaikus ir jaunus suaugusius.
  • Pustulinė psoriazė: pustulinė psoriazė turi mažus pūlingus iškilimus ant apnašų.
  • Eritroderminė psoriazė: tai sunkus psoriazės tipas, pažeidžiantis didelį odos plotą (daugiau nei 90%). Tai sukelia plačiai paplitusią odos spalvos pasikeitimą ir odos slinkimą.
  • Sebopsoriazė: šis tipas paprastai atsiranda ant veido ir galvos odos iškilimų ir apnašų pavidalu su riebiomis geltonomis apnašomis. Tai psoriazės ir seborėjinio dermatito kryžminimas.
  • Nagų psoriazė: nagų psoriazė sukelia odos spalvos pasikeitimą, įdubimus ir rankų bei kojų nagų pokyčius.

Kas yra psoriazinis artritas?

Psoriazinis artritas yra artrito rūšis, sukelianti sąnarių skausmą ir patinimą. Panašiai kaip psoriazė, psoriazinis artritas yra autoimuninė būklė, dėl kurios imuninė sistema veikia neįprastai ir sukelia simptomus. Maždaug 1 iš 3 žmonių, kuriems diagnozuota psoriazė, taip pat išsivystys artritas dėl uždegimo. Ankstyvas psoriazinio artrito gydymas gali sumažinti sąnarių pažeidimus. Psoriazė ir egzema yra dvi skirtingos odos ligos. Abi sąlygos sukelia panašius simptomus, pavyzdžiui, pakitusią odos spalvą, bėrimą ir niežėjimą. Dėl psoriazės plokštelių susidaro storos odos vietos, padengtos žvynais. Egzema sukelia sausos ir nelyginės odos bėrimą. Egzema taip pat paprastai sukelia stipresnį niežėjimą nei psoriazė. Ankstyvas psoriazės požymis yra maži iškilimai. Nelygumai auga, o viršuje susidaro žvynai. Apnašų paviršius gali išsilieti, tačiau po jomis esančios apnašos sulips. Jei subraižysite bėrimą, žvynai gali nuplėšti nuo jūsų odos. Tai gali sukelti kraujavimą. Bėrimui toliau augant, gali susidaryti pažeidimai (didesnės odos pažeidimo vietos). Psoriazės simptomai gali būti nuo lengvo iki sunkaus.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: