Mobilios komandos / Organizatorių archyvo nuotr.

Kauno vakcinavimo centras iki šiol miestui skiriamus vakcinų kiekius išnaudoja greičiau nei per savaitę, net ir dirbant puse pajėgumų. Dėl to penktadienį teko užverti duris nė nesulaukus pietų, o dalį ten dirbančių medikų nuspręsta deleguoti išvažiuojamiesiems vizitams – sparčiau skiepyti senyvo amžiaus ar sunkių ligų bei negalios paliestus žmones namuose. Penktadienį Kauno miesto poliklinikos medikų ir savanorių komandos persėdo į penkis automobilius, kuriuos nemokamai naudotis suteikė „CityBee“.

Vienam pacientui – valanda dėmesio

Maždaug šimtas senyvo amžiaus, sunkiai sergančių ar neįgalių žmonių jau šiomis dienomis sulauks medikų vizito bei skiepų nuo COVID-19 namuose. Jei pacientai dėl objektyvių priežasčių negali apsilankyti vakcinavimo centre, personalas iš Kauno ledo rūmų keliaus pas juos.

„Ledo rūmų vakcinavimo centras jau kuris laikas dirba mažesniu nei 50 proc. pajėgumu. Procesus deriname pagal gaunamus vakcinų kiekius. Ligšiolinė patirtis rodo, kad gyventojų skiepijimas namuose gerokai užtrunka. Padidinus mobilių komandų skaičių ir turint papildomas transporto priemones, šiais pacientais bus pasirūpinta kur kas operatyviau.

Džiaugiamės socialiai atsakingo verslo iniciatyvomis – su jų pagalba galime efektyvinti kovą su COVID-19 grėsmėmis ir užtikrinti, kad vakcinavimas Kaune išlaikytų esamą pagreitį“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras.

Kiekvienam namuose lankomam žmogui skiriama apie valandą, kadangi vizituojantis personalas turi padėti sunkiai judančiam asmeniui pasiruošti skiepui, stebėti jį po vakcinavimo dėl galimų pašalinių reakcijų. Taip pat nemažai laiko užtrunka ir nuvykimas. Dėl to nuo pat vakcinavimo pradžios dirbusi viena mobili medikų komanda per dieną aplankydavo apie 10 pacientų.

Dabar jų pajėgos išaugs 5 kartus. Kiekvieną ekipažą sudarys po du Raudonojo Kryžiaus savanorius ir slaugytoją. Gyventojai bus skiepijami tiek „Pfizer-BioNTech“ („Comirnaty“), tiek ir „Moderna“ vakcinomis. Paskutinieji penktadienio lankytojai Kauno ledo rūmuose galėjo pamatyti greta išrikiuotus automobilius ir šiam darbui pasirengusius specialiai apmokytas slaugytojas su Raudonojo Kryžiaus savanoriais. Po vidurdienio jie kolektyviai išvyko į pacientų namus.

Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša / Organizatorių archyvo nuotr.

Socialiai atsakingo verslo parama

Automobilių dalijimosi platforma „CityBee“ šiai misijai skyrė penkis „Fiat 500“ ir „Škoda Fabia“ automobilius. Prieš startą jiems nustatyti nuliniai tarifai. Vakcinavimą organizuojančios komandos transporto priemonėmis naudosis visą dieną, o užbaigus pamainą ir palikus sutartoje vietoje, kiekviena jų bus pilnai dezinfekuojama.

Tokia iniciatyvaus verslo ir miesto partnerystė leis optimizuoti skiepijimo procesus ir per dieną paskiepyti bent pusšimtį žmonių. Planuojama, kad miestas pagalba naudosis, kol bus pasirūpinta visais laukiančiais skiepų namuose ir padidės gaunamų vakcinų kiekiai, kad būtų galima didinti tempą Ledo rūmuose.

„Pandemijos laikotarpiu mobilumo poreikis lieka kaip niekad svarbus. Per pirmąją COVID-19 bangą automobilius suteikėme medikams ir „Maisto bankui“, kad maisto ruošiniai pasiektų didžiausios rizikos grupėse esančius asmenis.

Norime ir toliau prisidėti prie procesų, kurie padės greičiau sugrįžti gyvenimui į įprastas vėžes bei savo turimomis priemonėmis pasidalinti su visais mumis besirūpinančiais asmenimis. Jei matysime, kad šiai iniciatyvai yra poreikis ir kitose šalies savivaldybėse – nedvejodami ją tęsime“, – teigė platformos „CityBee“ vadovas Kristijonas Kaikaris.

Organizatorių archyvo nuotr.

Norinčiųjų skiepytis namie nemažėja

„Penktadienį, užveriant vakcinavimo centro duris, beliks vos keli šimtai vakcinos dozių. Kaunui tai tolygu nuliui – savaitgalį skiepyti nebėra kuo. Šiuo metu mūsų mieste gaunami vakcinų kiekiai neleidžia pilnai išnaudoti turimo potencialo ir žmogiškųjų resursų, todėl siekdami maksimalaus efektyvumo šiek tiek perskirstome savo išteklius. Turime apsaugoti tuos asmenis, kurie pas mus negali atvykti savo jėgomis ar su artimųjų pagalba. Šiuo metu skiepų namuose laukia apie šimtas žmonių, bet šis sąrašas nėra pastovus ir nuolat pildosi“,  –  pridūrė Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša.

Pasak jo, prioritetinėms grupėms priskiriami kauniečiai, dėl sveikatos būklės negalintys savarankiškai judėti, namuose skiepijami nuo pat kovo 5-osios. Mieste veikianti mobili komanda iki šiol pasirūpino beveik tūkstančiu gyventojų, tačiau laukiančiųjų sąrašas vis pildosi. Taip pat sulaukiama kreipimųsi iš globos įstaigų, kuriose apsigyvena nauji, vis dar neskiepyti  ar vakcinuoti tik viena doze, gyventojai.

Skiepijimo namuose paslaugą gali gauti visi Kauno mieste veikiančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientai. Norintieji pasiskiepyti nuo COVID-19, bet negalintys atvykti į vakcinavimo centrą, gali kreiptis į Kauno miesto poliklinikos vakcinacijos liniją telefonu (8 37) 401 420 arba el. paštu vakcinacija@kaunopoliklinika.lt.

Reikšminga savanorių pagalba

Raudonojo Kryžiaus savanoriai vairuos mobiliųjų komandų automobilius, padės medikams su techninėmis užduotimis, kurioms nereikia medicininio išsilavinimo, o skiepo laukiantiems pacientams – susidoroti su jauduliu.

„Šiai užduočiai atrinkta 10 savanorių, kurie jau pažįstami su vakcinacijos procesu. Vėliau pagal poreikį komanda galės būti papildyta. Pasitikdami žmones vakcinacijos centruose, jie yra įgiję patirties, kaip elgtis su vyresnio amžiaus žmonėmis, jaučiančiais nerimą dėl vakcinos. Panaši užduotis jų lauks ir vykstant pas gyventojus į namus – nuraminti, padrąsinti ir padėti“, – sakė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Kauno skyriaus vadovė Daiva Dankšienė.

Ne mažiau svarbu, pasak D. Dankšienės, kad šis vienkartinis apsilankymas gali tapti ir ilgesnės draugystės pradžia. Vienišiems, pagalbos stokojantiems senjorams bei negalių turintiems asmenims bus pasiūlyta nuolatinė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus pagalba – jeigu asmuo to norės, jis galės turėti „savo“ savanorį, kuris lankys ir teiks reikiamą pagalbą nuolat.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: